Korupcija na najvišem nivou: Kako je Dražen Petrović probio gvozdenu zavjesu

"Odbio sam da potpišem Dražena Petrovića, jer nisam želio da plaćamo nekoga dvije godine, a da on ne igra za nas. Za mene, Petrović nije bilo simbol sportskog duha", kazao je Reneses
318 pregleda 22 komentar(a)
dražen petrović, Foto: Marca
dražen petrović, Foto: Marca
Ažurirano: 28.04.2018. 11:49h

Dražen Petrović, vječiti idol Real Madrida i svjetska košarkaška legenda, potpisao je 1986. godine ugovor sa Barselonom, a dvije godine kasnije postao igrač Reala.

To je otkriveno u knjizi "Od neprijatelja do idola", u kojoj je opisan transfer koji je promijenio istoriju španske košarke.

U knjizi je navedeno da je Mirko Novosel, tadašnji trener Cibone, u dogovoru sa agentom Hoseom Antoniom Arízagom uspio da probije "gvozdenu zavjesu" i da od komunističkih vlasti SFR Jugoslavije izdejstvuje dozvolu da Dražen može da napusti zemlju.

U to vrijeme pravila su bila da samo sportisti sa 28 godina i završenom vojskom mogu da karijeru nastave u inostranstvu.

"Bila je to korupcija na najvišem nivou", rekao je Arizaga.

On i Novosel sredili su papire i Dražen je potpisao predugovor sa Barselonom, tvrdi agent. Konačan dogovor i transfer spriječio je tadašnji trener Barse Aito Garsija Reneses.

"Odbio sam da potpišem Dražena Petrovića, jer nisam želio da plaćamo nekoga dvije godine, a da on ne igra za nas. Za mene, Petrović nije bilo simbol sportskog duha", kazao je Reneses.

"Ja sam onda nazvao Ramona Mendosu, predsjednika Reala, i rekao mu: 'Hoćeš li da ti dovedem Dražena Petrovića'. Pitao me: 'Zezaš me? Kada'. Dva dana kasnije Dražen je potpisao za Real", rekao je Arizabaga.

Legendarni hrvatski košarkaš ostao je u Realu samo jednu sezonu 1988/89, a onda krenuo u NBA avanturu, prvo u Portland, pa u Nju Džersi.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći, 7. juna 1993. godine. Imao je svega 28.

"Pričali smo mnogo puta, rekao mi je da bi želio da se jednog dana vrati u Real", kazao je Arizabaga.

Bonus video: