Poraz "plavih" od Zagreba

Podgoričani su pobijedili sami sebe. Šest ili sedam puta su dozvolili domaćinu koš uz dodatno, a uz to su imali previše pogrešnih pasova i čak 19 izgubljenih lopti
0 komentar(a)
Džermejn Anderson, Foto: ABA LIGA
Džermejn Anderson, Foto: ABA LIGA
Ažurirano: 15.10.2011. 17:18h

I sa drugog gostovanja iz Zagreba, košarkaši Budućnost Volija se vraćaju praznih ruku.

Nakon što su na premijeri poraženi od Cedevite, večeras su učenici Dejana Radonjića pognutih glava napustili terena nakon okršaja sa hrvatskim šampionom.

Samo u prvih šest, sedam minuta „plavi” su parirali domaćinu, koji je u finišu prve četvrtine stigao do dvocifrene prednosti koju nije ispuštao do kraja meča.

Bez obzira na kvalitet „mrava”, Podgoričani su pobijedili sami sebe. Šest ili sedam puta su dozvolili domaćinu koš uz dodatno, a uz to su imali previše pogrešnih pasova, promašenih slobodnih bacanja, sa svega pet asistencija i čak 19 izgubljenih lopti.

U takvoj situaciji, drugačiji ishod nije bio moguć.

Nikola Vučević sa 16 poena bio je najbolji u svom timu, 11 je dao Milivoje Božović, a 10 Džermejn Anderson.

Za Šona Meja (23 poena, osam skokova) i Krunoslava Simona (21 poen), gostijući igrači nisu imali rješenja.

"Očekivali smo ovakvu reakciju Zagreba, ali mi smo došli sa namjerom da pružimo znatno bolju partiju, što nam nije pošlo za rukom. Nedovoljna koncentracija u odbrani i veliki broj grešaka u napadu su nas doveli do velikog minusa kojeg smo u finišu samo uspjeli da smanjimo. Evidentno je da je presudilo znatno veće iskustvo domaćina. Nama treba još vremena da bi izgledali onako kako želimo, kao što je to bilo u drugom poluvremenu protiv Crvene zvezde", istakao je nakon meča Dejan Radonjić.

Poveli su gosti sa pet peona Vučevića (5:2), ali je uzvratio Zagreb serijom 7:0 za vođstvo 9:5.

Marko Popović i Bojan Krstović vratili su prednost svom timu (12:11) na isteku 6. minuta i to je bilo sve što su uradili u dvorani koja nosi ime legendarnog Dražena Petrovića.

Do kraja prve četvrtine, „mravi” su napravili seriju 13:2 i stigli do dvocifrene prednosti (24:14).

Start druge dionice pripao je Podgoričanima, Božović je vezao šest poena za rezultatski priključak (24:22).

Do 15. minuta gosti su „duvali” za vrat Zagrebu, nisu dozvoljavali da se odlijepi.

Međutim, kao i finiš prve, tako je i finiš druge četvrtine pripao domaćinu.

Serija 12:5 u posljednjih pet minuta donijeli su timu iz Trnskom 10 poena viška (43:33) na velikom odmoru.

Bolja igra Zagreba u nastavku, čija prednost ni u jednom trenutku nije bila manja od 11 poena, a najveća je iznosila u 28. minutu kada je Mej poentirao za 60:41.

Koliko su igrači Budućnost Volija bili dekoncentrisani pokazuje i podatak da su primili trojku za svega 3,5 sekunde na kraju trećeg kvartala. Precizan je bio Mej za 65:50.

Do 35. minuta sigurna igra „mrava”, nakon čega je uslijedio pad. Minut prije kraja Anderson je trojkom smanjio zaostatak svog tima na 79:72, a kada je Simon promašio šut, a Vučević uhvatio loptu, pojavio se tračak nade za goste. Imali su napad da najave „vrelu” završnicu, ali Kanađanin je izgubi loptu, čime je stavljena tačka na meč.

"Bilo je vidljivo da imamo problem sa strahom od loše odigrane utakmice i poraza, tako da ova predstava, bez obzira na pobjedu, nije pokazala ni dio mogućnosti koje posjeduju naši igrači. Logično je da su igrači nakon ovog šoka smjenom trenera pokazali reakciju, malo više su se spustili u odbrambeni stav i malo više smo pričali međusobno i više sarađivali. Ali onda smo u zadnjoj četvrtini počeli da gledamo semafor i da čekamo da se utakmica završi, umjesto da utakmicu bezbolno privedemo kraju. Krunoslav Simon je na ovoj utakmici pokazao ekstra energiju, a pratili su ga Damir Mulaomerović i Mario Kasun. Što se tiče Šona Meja, on je igrač koji ima talenat kakav rijetko ko ima i u NBA ligi, tako da njegova igra nije iznenađenje. Važno je da smo ovom pobjedom vratili bolje raspoloženje u svlačionici", riječu su Vladimira Androića, stratega "mrava".

Zagreb - Budućnost Voli 81:72 (24:14, 19:19, 22:17, 16:22)

Zagreb - Dvorana: KC „Dražen Petrović”. Gledalaca: 500. Sudije: Maričić (Srbija), Špendl (Slovenija), Vučković (Slovenija).

Zagreb: Mulaomerović 8 (1-1), Mašić, Halilović, Simon 23 (7-7), Babić, Kasun 12, Dias, Mej 21 (6-4), Geret 7, Rančić 3, Ožbolt, Hejtvelt 7 (3-2).

Budućnost Voli: Mihailović, M. Popović 8, M. Milošević 2, Božović 11 (5-4), Vučević 16 (6-5), Đukanović, Krstović 7 (2-2), Vitkovac 7 (3-3), Dubljević 3 (4-3), A. Popović 1 (2-1), Ivanović 7 (4-3), Anderson 10 (2-2).

Bonus video: