Budućnost osvojila "Topolicu" i napravila veliki korak ka 1. mjestu, pobjede Sutjeske i Teoda

73 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Ivanović, Foto: Mornar/Media Pro
Nikola Ivanović, Foto: Mornar/Media Pro
Ažurirano: 24.04.2018. 19:06h

Košarkaši Budućnost Volija napravili su krupan korak ka prvoj startnoj poziciji za plej-of - izabranici Aleksandra Džikića su u derbiju, u "Topolici", savladali Mornar 85:83 (24:20, 21:17, 14:24, 26:22), u utakmici 3. kola Superlige.

Nakon tri kola, samo Budućnost ima maksimalan učinak, dok je Mornar uknjižio prvi poraz.

Mornar je igrao bez Nemanje Vranješa i sa nedovoljno spremnim Urošem Lukovićem, a Budućnost bez kapitena Suada Šehovića i Petra Popovića, te sa rekovalescentom Kajlom Gibsonom. A kao i većina međusobnih duela u posljednje vrijeme, i ovaj meč je bio interesantan i neizvjestan do samog kraja.

Iako su gosti serijom 9:0, za nešto više od dva minuta igre u posljednjoj četvrtini, poveli 68:81, Mornar je uspio u finišu da se vrati u igru. Na 79:78 za Budućnost, na minut i 19 sekundi prije kraja, Mornar nije iskoristio napad za prekret (Borisu Bakiću svirani koraci), što je na drogj strani kaznio Nikola Ivanović, 48 sekundi prije kraja (81:78).

Vukota Pavić nije pogodio trojku za izjednačenje, uslijedio je faul nad Ivanovićem, koji je bio precizan sa linije bacanja, za 83:78, 20 sekundi prije kraja, nakon čega je trener domaćih Mihailo Pavićević zatražio tajm-aut.

Brendis Rejli-Ros je iskoristio neopreznost Ivanovića u odbrani, pa je pored koša, zbog faula, izborio i pogodio dodatno bacanje, pa je Mornar smanjio na 83:81. Na drugoj strani se Ivanović ponovo našao na liniji bacanja, pogodio je oba (85:81, 15 sekundi prije kraja), ali je Derek Nidam vrlo brzo poentirao za 85:83, nepunih 10 sekundi prije kraja.

Onda je uslijedila prava drama, Gibson nije uspio da ubaci loptu u igru u predviđenih pet sekundi, pa je Mornar neočekivano dobio ne jednu, nego dvije priliku da izbori pobjedu, jer Barane produžetak očigledno nije interesovao.

Prvo je Strahinja Mićović promašio sa daljine sa tri poena, a onda, nakon "mrtve lopte" i Nidam, uz zvuk sirene...

Inače, Budućnost je u prvoj četvrtini vodila 13:5, a na poluvremenu 46:37, ali su Barani u trećoj četvrtini preokrenuli, i stigli do rekordnih šest poena prednosti, ali su imali samo dva na kraju treće dionice...

U duelu ekipa sa polovičnih uspjehom nakon dva kola, Sutjeska je slavila na Cetinju protiv Lovćena 85:75. Utakmica je odlučena 52 sekunde prije kraja, kada su Nikšićani serijom 8:0 poveli sa nedostižnih 82:73..

Nikola Pavlićević je ubacio 29 poena za pobjednički tim. Boris Lalović je dodao 18, a imao je i osam uhvaćenih lopti. Bredon Džonson je susret završio sa 17 poena.

U redovima Lovćena odlična predstava Alekse Popovića koji je ubacio 23 poena, uz 11 skokova, po 12 poena dodali su Mašan Vrbica i Draško Albijanić (devet skokova).

Prvu pobjedu je upisao Teodo, koji je slavio protiv Ulcinja (jedini je bez pobjede u prva tri kola) 80:75. I ovaj duel je odlučen u finišu, sa dva uzastopna koša Teodo je prelomio utakmicu na 72 sekunde prije kraja, kada je poveo 69:63...

Najzaslužniji za trijumf domaćih bio je Radenko Pilčević koji je imao 15 poena, po 12 su ubacili Miloš Krivokapić i Milovan Savić.

Na drugoj strani, Kejsi Šepard ograničen na 13 poena uz sedam izgubljenih lopti, Marko Perović je, takođe, ubacio 13 poena.

Bonus video: