Kreće “lov” na Partizan

Makabi glavni favorit za šampionski prsten, koji mu je izmakao u sezoni 2002/2003. godine kada ga je u finalu dobio Zadar
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 18:18h

Utakmicom Krka - Makabi, sjutra zvanično startuje 11. sezona, od ove godine, ABA lige za košarkaše. Sam podatak da se šampion Izraela i stalni učesnik Evrolige nakon osam sezona vraća u ovom takmičenje, jasno pokazuje da će biti izuzetno jaka.

Upravo je tim iz Tel Aviva glavni favorit za šampionski prsten, koji im je izmakao u sezoni 2002/2003. godine kada ih je u finalu dobio Zadar.

Na klupi je ostao Dejvid Blat, a kao pojačanja su dovedeni Džordan Farmar, bek Nju Džersija, Teo Papalukas (Olimpijakos), Devin Smit (Beneton), Džejms Šoun (Bnei Hašaron) i bivši bek Univerziteta Djuk Džon Šejer.

Kada se tome doda da su ostali Sofoklis Skorcijanitis, Dejvid Blu, Gaj Pnini i Lior Elijahu, sa pravom su favoriti broj jedan.

Njima uz rame biće aktuelni šampion Partizan. “Crno-bijeli” su napravili odličan tim, doveli su Ejsi Loa (Golden Stejt), Marka Čakarevića (Radnički), Miroslava Raduljicu (Efes Anadolu), Nikolu Pekovića (Minesota) i Danila Anđušića (Hemofarm). Još se čeka igrač na poziciji krilnog centra i nema sumnje da Beograđani neće lako predati titulu.

U krug kandidata za sam vrh ubrajaju se još Olimpija, Cedevita i Zagreb.

Ljubljančani su vratili Sašu Filipovskog za trenera. Otišla im je većina prošlogodišnjih nosilaca igre, ostali su samo Goran Jagodnik, Damir Markota, Davis Bertrans i Sašu Salin.

Međutim, stigla su kvalitetna pojačanja u vidu Bena Vudsajda (Gravelin), Deona Tompsona (Ikaros), Ratka Varde (Prokom), Aleksandra Ćapina (Žalgiris) i Denija Grina (San Antonio).

Cedevitu je prošle sezone umalo izmakao plasman na fajnl-for i pokušaće sada da dođe do njega.

Sa klupe će je predvoditi Dražen Anzulović, a uprava je angažovala Marka Cara (Zadar), Ivana Opačaka (Križevci), Kristofera Vorena (Avelino), Krisa Ovensa (Azovmaš) i Matjaža Smodiša (CSKA).

Kada se njima dodaju Marino Baždarić, Dontej Drejper, Vedran Vukušić, Miro Bilan..., sigurno da je tim za respekt.

Zagreb je ljetos ostao bez Luke Žorića, ali ostali su Damir Mulaomerović, Mario Kasun, Krunoslav Simon, Damir Rančić i Džošua Hejtvelt. Stigli su Sašo Ožbolt (Olimpija), Moris Garet (NCAA liga) i Papa Dias (NCAA liga).

Šansu iz drugog plana, da se umiješaju u borbu za vrh, čekaće Budućnost Voli, Crvena zvezda, Radnički i Cibona, dok je teško očekivati da podmlađeni Hemofarm, Krka, Široki, Helios i Zlatorog mogu da učine nešto više.

Kladionice favorizuju Makabi

Dvije najveće kladionice Bwin i Bet at home, najveće šanse za osvajanje trofeja daju Makabiju.

Kvota da će peterostruki šampion Evrope osvojiti trofej je 1,50, a slijede Partizan (3,75), Olimpija (12), Cedevita (15), Zagreb (18)...

Budućnost Voli je na devetom mjestu sa kvotom 61.

Bwin - Makabi (1,5), Partizan (3,75), Olimpija (12), Cedevita (15), Zagreb (18), Cibona (25), Crvena zvezda (35), Hemofarm (51), Budućnost Voli (61), Krka (101), Radnički (201), Široki (501), Zlatorog (501), Helios (501).

Bet at home - Makabi (1,5), Partizan (3,7), Olimpija (12), Cedevita (15), Zagreb (18), Cibona (25), Crvena zvezda (35), Hemofarm (50), Budućnost Voli (60), Krka (100), Radnički (200), Široki (500), Zlatorog (500), Helios (500).

Parovi prvog kola

Subota (1. oktobar)

Krka - Makabi (18.00)

Petak (7. oktobar)

Cedevita - Budućnost Voli

Subota (8. oktobar)

Olimpija - Zlatorog

Zagreb - Partizan

Crvena zvezda - Hemofarm

Helios - Široki

Nedjelja (9. oktobar)

Radnički - Cibona

Bonus video: