Ilijevski: Srce mi je puno

"Možemo da budemo žalosni, ali zaista smo napravili nešto veliko", za „Vijesti“ kaže Vlado Ilijevski.
0 komentar(a)
Ilijevski, Foto: Beta AP
Ilijevski, Foto: Beta AP
Ažurirano: 19.09.2011. 07:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kaunas - Kraj takmičenja koji je od njih napravio junake, Makedonci su dočekali u suzama. Medalja je izmakla, ali puni ponosa napuštaju Litvaniju, zbog svega što su uradili danas će ih na trgu u Skoplju dočekati više od 100 hiljada ljudi.

"Srce mi je puno, ali žao mi je zbog naših navijača, i ovih ovdje i onih u Makedoniji. Ne znam šta bi bilo u Skoplju da smo osvojili medalju, ne znam, doduše, ni ovako šta će da bude, ali da je bila medalja pamtila bi se 150 godina. Ali, definitivno smo napravili nešto veliko, pokazali da smo velika ekipa u pravom smislu te riječi. Možda nemamo velike zvijezde, ali imamo srce, imamo timski duh koji nas je krasio tokom čitavog turnira i definitivno smo zaslužili sve što nam se desilo", za „Vijesti“ kaže Vlado Ilijevski.

Po reakciji publike u dvorani, navijača ispred Žalgiris arene, ali i novinara iz čitave Evrope koji su makedonskim izvještačima odreda čestitali za sve što su njihovi igrači pružili, čini se da će se više pričati o Makedoniji i njenom 4. mjestu nego o šampionu.

"To samo pokazuje kakav smo utisak ostavili ovdje. Možemo da budemo žalosni, ali zaista smo napravili nešto veliko. Kada smo pred meč za 3. mjesto došli na trening, prolazili su litvanski navijači i zaustavili su se i počeli da tapšu. Kad to doživiš, više ti ništa u životu ne treba. Zaista smo bili ganuti, sav sam se naježio. Navijači koji treba najviše da nas mrze, jer smo izbacili njihovu selekciju, oko stotinak njih, na taj način su nas nagradili".

Sticajem okolnosti, Ilijevski je za „Vijesti“ govorio prvog i posljednjeg dana šampionata. Naravno, u startu, pred duel sa Crnom Gorom, nije ni sanjao da će Litvanija biti zemlja u kojoj je njegova reprezentacija živjela bajku.

"Niko to nije mogao da pretpostavi. Bile su to nezaboravne tri sedmice, koje ćemo pamtiti čitavog života. Šta god loše da nam se poslije ovoga desi u životu, kada se sjetimo nastupa u Litvaniji biće nam bolje".

Za Damjana Stojanovskog, tragičara finala, saigrači kažu da je igrač koji ima najbolji šut u reprezentaciji. Ali, tokom čitavog šampionata šut ga nije služio (za razliku od brata blizanca Vojdana, koji je gađao kao iz snajpera), na kraju je i trema vjerovatno učinila svoje. Damjan je poslije meča gotovo iscijepao šorts, uzalud ga je Mekejleb tješio...

"Napravićemo da Damjan bude najsrećniji od nas. Jer, mi smo jedna velika porodica", zaključuje Ilijevski.

Bonus video: