Kirilenko: Rasli smo kao tim

"Dobili smo 10 od 11 utakmica u Litvaniji i veoma sam srećan što smo osvojili medalju, kazao je Kiriljenko.
0 komentar(a)
Kiriljenko, Foto: Beta AP
Kiriljenko, Foto: Beta AP
Ažurirano: 19.09.2011. 07:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kaunas - Kirilenko i drugovi potrčali su jedni drugima u zagrljaj, čini se da su se bronzanoj medalji radovali više nego šampioni. Na drugoj strani suze, Makedonci nisu mogli niti su se trudili da sakriju tugu, željelji su da njihov san bude završen na najljepši način i malo je nedostajalo da tako i bude. U posljednjem napadu Makedonije, Damjanu Stojanovskom zadrhtala je ruka u zicer poziciji, lopta je otišla predaleko, sa njom i nada da se Bo Mekejleb i drugovi mogu okititi bronzanom medaljom, koju su i oni zaslužili skoro kao Rusi.

Junak trijumfa Rusije, po običaju, bio je Andrej Kiriljenko, ubacivši 18 poena, od kojih tri trojke iz šest pokušaja. Uz to, as Jute je imao i sedam skokova, te dvije asistencije.

"Dobili smo 10 od 11 utakmica u Litvaniji i veoma sam srećan što smo osvojili medalju. Pretpostavljali smo da ćemo biti na podijumu, jer stalno rastemo kao tim. Mladi igrači prihvatili su odgovornost i prikazali su sjajne partije na Evropskom prvenstvu", kazao je Kiriljenko, a onda uputio komplimente na račun rivala.

"Makedonija je sjajan primjer kako se treba boriti. Dobili su puno utakmica ovdje i dosta smo naučili od njih".

Kao malo dijete skakao je Kiriljenko od sreće u miks zoni, dijelio radost sa novinarima, prijateljima, navijačima... Strpljivo je dijelio autograme, slikao se sa volonterima...

"Bilo je zaista fenomenalno igrati u Litvaniji, u zemlji gdje se košarka voli svim srcem i u izvanrednoj atmosferi. Lijepo je kad si okružen pažnjom, od volontera do navijača".

Njegov tim izgubio je jedan meč manje nego osvajač srebrne medalje, a ima isto poraza koliko i šampion (jedan).

"Meni se ne sviđa sistem takmičenja, igrali smo veliki broj utakmica, ali činjenica da su neke ekipe napravile velika iznenađenja ide u prilog odluci Fibe da proširi broj učesnika šampionata. Recimo, Finska je prošla u drugi krug, Gruzija je takođe igrala dobro, Makedonce ne bih ni pominjao kao iznenađenje, oni su bili fantastični".

Na kraju i nešto o ličnim planovima, mogućnosti da za vrijeme lokauta ponovo zaigra za neki od ruskih klubova.

"Još ništa nisam odlučio, još ništa ne znam. Potrebno mi je nekoliko dana odmora ili čak malo više, želim da budem sa porodicom. Djecu nisam vidio već mjesec i po, osim preko skajpa. Možda ću nešto više znati kroz sedmicu ili dvije", zaključio je Kiriljenko.

Bonus video: