Španija odbranila titulu

Ekipa Serđa Skariola postala je tako prva koja je odbranila titulu nakon 1997. godine i reprezentacije SR Jugoslavije
80 pregleda 0 komentar(a)
Španija, Foto: BETA/AP
Španija, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 18.09.2011. 20:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kaunas - Teror se nastavlja - evropski šampion opet je pokorio Stari kontinent. Španija je u finalu Eurobasketa u Litvaniji savladala Francusku rezultatom 98:85. Bio je to drugi trijumf Španaca nad Francuzima, a čini se da bi sa Navarom, braćom Gasol i družinom teško na kraj izašla i selekcija sastavljena od igrača iz svih ostalih evropskih zemalja.

Najbolji igrač finala bio je Huan Karlos Navaro sa 22 poena, dok je kod Francuza najbolji bio Toni Parker sa 26 koševa.

Ekipa Serđa Skariola postala je tako prva koja je odbranila titulu nakon 1997. godine i reprezentacije SR Jugoslavije.

“Jako sam srećan jer smo osvojili zlato, ponosan sam na svoj tim i svoje saigrače. Zahvaljujem se svim našim navijačima, svim članovima stručnog štaba i svim saigračima”, kazao je poslije meča Pau Gasol.

Španija je dominirala tokom čitave utakmice, Francuzi bi tu i tamo priprijetili u prvom poluvremenu, ali u drugom je to bila igra mačke i miša, kao što se uglavnom i očekivalo, s obzirom na trijumf „furije“ od 27 poena razlike u njihovom prvom međusobnom duelu, igranom u Viljnusu.

Uostalom, pitanje za Gasola poslije meča bilo je da li bi ovaj sastav Španije mogao da pobijedi i američku reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Londonu.

“Uvijek za cilj imamo najviši plasman, a Olimpijske igre su sigurno naš cilj. Teško je pobijediti Amerikance, ali i u Londonu ćemo učiniti sve da ostvarimo što bolji rezultat. Vidjećemo, nikad se ne zna”, istakao je as LA Lejkersa.

Ni Francuzi, čini se, nisu razočarani. Izborili su učešće na Olimpijskim igrama, uzeli srebro i pokazali da su trenutno iza Španaca, ali i znatno ispred svih ostalih.

“Za nas je ovo finale i čitav turnir velika škola. Žoakim Noa igra prvi put za nas na nekom velikom takmičenju, Nikola Batum ima tek 22 godine, ekipa je tek počela zajedno da igra. Španija je na okupu već šest-sedam godina, to je neophodno da bi se osvajale titule. Isto je i u San Antoniju. Mislim da ćemo iz godine u godinu igrati sve bolje”, rekao je Toni Parker.

Nakon svega, „Žalgiris arenom“ orilo se „Kampeone, kampeone“, domaći navijači uzvraćali su povicima „Litvanija“, tek svi zajedno na nogama su dočekali novo krunisanje Španije, te spuštanje zavjese na 37. Eurobasket. Himnu šampionata koja u sebi sadrži riječi „Vrijeme je za slavlje“, Marijonas, Mantas i Mija ovog puta uživo otpjevali su za Špance.

Navaro najbolji

Za najboljeg igrača šampionata, glasovima akreditovanih novinara, izabran je Španac Huan Karlos Navaro. Osim njega, u najboljoj petorci su još: Toni Parker (Francuska), Bo Mekejleb (Makedonija), Andrej Kiriljenko (Rusija) i Pau Gasol (Španija).

“Igrao je zaista fantastično na tri posljednja meča, kada je bilo najvažnije. Igramo zajedno od 16. godine, sjajni smo drugovi i mislim da je zaslužio priznanje. Možda fizički nije građen nešto posebno, ali ima ogroman talenat i ogromno srce”, kazao je Pau Gasol za Navara.

Predstavljena Slovenija

Danasje u Kaunasu predstavljena Slovenija, domaćin narednog Evropskog prvenstva 2013. godine. Šampionat će se igrati po istom sistemu kao i juče završeni, s tim da će kvalifikacije biti različite.

Naime, u Sloveniji će nastupiti šest prvoplasiranih ekipa iz Litvanije, domaćin Slovenija, te organizator Olimpijskih igara Velika Britanija. Ostale ekipe igraće kvalifikacije tako što će se napraviti šest grupa sa po pet timova.

Na Evropskom prvenstvu igraće po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te četiri najuspješnija trećeplasirana tima. Žrijeb za Eurobasket 2013. održaće se 18. novembra 2012. godine, a šampionat se održava od 4. do 22 septembra 2013. Igraće se u pet gradova, s tim da će se druga faza i nokaut sistem održati u Ljubljani.

Bonus video: