Konačni obračun u zemlji košarke

"Umorni smo, ali će nam mnogo pomoći dan odmora i adrenalin koji nosi svako finale. Pa zar neko i može da bude umoran u finalu", pita se Toni Parker
52 pregleda 0 komentar(a)
Francuzi, Foto: Beta/AP
Francuzi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.09.2011. 06:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kaunas - Sastali su se prije tačno sedam dana, Španija je superiorno stigla do pobjede (96:69).

Ali, taj meč nije bio ni nalik onome koji slijedi večeras u „Kaunas areni” - Vansan Kole je odmarao Tonija Parkera i Žoakima Nou, Mikael Želabal je bio povrijeđen, a kockarskim žargonom rečeno, ulog je bio mali, jer su obje ekipe već bile u četvrtfinalu.

Večeras će sve biti mnogo drugačije. Sve što je bilo se zaboravlja, povrede i umor igrača su u drugom planu, pa čak i činjenica da su dvije zemlje koje dijele Pirineji izborile plasman na Olimpijske igre u Londonu.

Ulog je sada najveći mogući - u Litvaniji, zemlji košarke, Španija i Francuska će se boriti za titulu prvaka na 37. Evropskom prvenstvu.

„Trikolori” su već ušli u istoriju, jer su prvi put prošli polufinale na jednom takmičenju (imaju pet bronzi sa šampionata Starog kontinenta).

„Crvena furija” je, sa druge strane, u svom trećem vezanom finalu i brani titulu iz Poljske od prije dvije godine, kada je generacija Pau Gasola i Huana Karlosa Navara, koja je bila svjetski prvak 2006. u Japanu, donijela prvo evropsko zlato.

"Španija je favorit. Dominira evropskom košarkom u posljednjih nekoliko godina, to je najbolji tim na svijetu nakon SAD. Ali, to ne znači da ćemo se predati. Ostavićemo srce na terenu kako bismo uradili nešto što nijedna francuska selekcija nikada nije uradila. Rival je mnogo jak, ali nije nepobjediv. Sve je moguće", poručio je Nikola Batum, koji zbog sjajnih igara na Eurobasketu zadaje glavobolje Serđu Skariolu i njegovim izabranicima.

Francuzi mnogo rasterećeniji ulaze u finale. Ostvarili su cilj o kojem su maštali - pobjedom nad Rusijom u polufinalu izborili su nastup na Olimpijskim igrama, na kojim ih nije bilo od Sidneja 2000. godine, kada su Antoan Rigodo i društvo osvojili srebro.

"Predugo sam ovo čekao. San mi je ostvaren, nastupiću na OI. Možda je ovo bilo čak i teže nego da osvojim prsten u NBA ligi. Sada sam ponosan što sam Francuz", naglasio je Parker, koji se potom osvrnuo na finale. "Moramo da odigramo mnogo bolje nego u polufinalu, mislim da smo za to sposobni. Umorni smo, ali će nam mnogo pomoći dan odmora i adrenalin koji nosi svako finale. Pa zar neko i može da bude umoran u finalu"?

Za razliku od Francuza, Španci i te kako dobro znaju da igraju velike utakmice. Uzgred, ako braća Gasol i ostali budu zaštićeni od strane sudija kao u duelu sa Makedonijom, možda finale neće ni biti uzbudljivo. Pau Gasol je ubijeđen da će njegov tim dokazati da je najbolji u Evropi.

"Moramo da pobijedimo. Francuska je težak protivnik i neophodno je da odigramo najbolje što znamo da bismo dokazali ono što svi mislimo - da smo bolji od svih", naglasio je centar LA Lejkersa.

Zvanično najbolji košarkaš Evrope je uporedio svoj tim sa Dejvis kup reprezentacijom Španije, koja ovog vikenda igra polufinale baš protiv Francuske. Prvog dana su Rafael Nadal i David Ferer prepustili svega 10 gemova Rišaru Gaskeu i Žilu Simonu.

- Oduševila nas je superiornost Davida i Rafe u singlovima. Nadam se da ćemo i mi biti tako nadmoćni - zaključio je Gasol.

Sjajni centar je te riječi izgovorio prije meča u dublu, u kojem su Žo-Vilfred Conga i Mikael Ljodra pregazili Felisijana Lopesa i Fernanda Verdaska (6:1, 6:2, 6:0). Ko zna, možda taj meča da krila „galskim pjetlovima”...

Makedonci žele revanš i bronzu

Prije finala, koje je zakazano za 20 časova, odigraće se meč za 3. mjesto - Makedonija će protiv Rusije pokušati da osvoji istorijsku medalju i da se ujedno revanšira „zbornaji” za poraz u posljednjem kolu drugog kruga.

Tada je Sergej Monja od table pogodio trojku uz zvuk sirene...

Bronza bi bila prava nagrada za sva čuda koja su Bo Mekejleb, Pero Antić i ostali heroji Makedonije napravili u Litvaniji.

U sjenci odlučujućih mečeva, odigrane su i utakmice za 5. i 7. mjesto. Slovenija je u ex-YU duelu bila bolja od Srbije (72:68) i prigrabila 7. poziciju, dok je Litvanija bila bolja od Grčke (73:69) i tako završila šampionat kao peta. Crna Gora je 21.

Bonus video: