Ivković: Vrlo dobro znam šta ću sada, ali rano je za priču

"Vrlo dobro znam šta ću da radim, kao što sam uvijek u životu znao šta ću da radim", zaključio je Ivković.
0 komentar(a)
Dušan Ivković, Foto: Reuters
Dušan Ivković, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2011. 06:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kaunas - Moji igrači nisu bili spremni za ovo što se dešavalo večeras - rekao je selektor Srbije Dušan Ivković poslije meča sa Grčkom, juče negdje oko 17 časova po ovdašnjem vremenu, dok je sunce još uveliko sijalo na horizontu Kaunasa a danu se nije ni nazirao kraj. Ali legendarnom Dudi očigledno je mrak bio pao na oči, mrak je, uostalom, prekrio i srpsku košarku - jedne od najvećih košarkaških velesila neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Londonu. Poraz od Grčke gurnuo je Srbiju u borbu za 7. ili 8. mjesto, a posljednju vizu za predolimpijski kvalifikacioni turnir donosila je jedna stepenica više.

"Tim je igrao bez duha, daha i reakcije. Teško jeste, poraz treba da se prihvati, ne treba da se traže apsolutno nikakva opravdanja. Što se tiče odgovornosti, meni je najlakše da je prihvatim i moja odgovornost sigurno jeste najveća, ali vjerujem da imam dosta znanja i ogromno iskustvo, pa opet nisam mogao ni da pretpostavim da će ovako nešto da se desi. U prvoj četvrtini primili smo rekordnih 34 poena, mislim da se to do sada nije desilo nijednom timu koji igra u istoj kategoriji takmičenja. Počeo sam vrlo mlad da radim ovaj posao, vodio hiljade utakmica, ali ovo mi se nikada nije desilo", kazao je Ivković.

Na pitanje kako se osjećao u trenucima kada je njegov brod tonuo u prvoj četvrtini susreta sa Grčkom, jer je izgledao vrlo smiren, Ivković je rekao:

"Bio sam jako, jako tužan, osjećao sam se veoma loše. Mogu da budem najbolji psiholog i meni i ovim igračima, dobro poznajem njihov mentalni sklop i znam kako treba da se radi sa njima. Pokušao sam u poluvremenu da izazovem neku njihovu reakciju, donekle sam uspio u tome, ali to nije bila košarka koju smo spremali četiri godine".

I šta sada? Ivković je samo nagovijestio...

"Vrlo dobro znam šta ću da radim, kao što sam uvijek u životu znao šta ću da radim. Nije ni mjesto ni vrijeme da prvo novinarima dajem saopštenje, to prvo moraju da čuju ljudi koji vode Savez, sa kojima sam se dogovorio da odradim olimpijski ciklus", zaključio je Ivković.

Krstić: Ako Olimpijske igre nisu motiv, ne znam šta je

Razumljivo, veoma razočaran bio je i kapiten Srbije Nenad Krstić.

"Očigledno da imamo problem sa motivacijom. Ja sam igrao na jednim Olimpijskim igrama, ako to nije motivacija, ne znam šta bi moglo da bude veći motiv. Ne kažem da ekipa nije htjela ili da nije željela da pruži maksimum, ali vidjeli ste prvu četvrtinu", rekao je Krstić.

Po njemu, poraz od Rusije u četvrtfinalu „ubio“ je ekipu.

"Imali smo velike želje i očekivanja pred utakmicu sa Rusijom i odjednom smo došli da jedna utakmica odlučuje o svemu onom što ste radili u posljednje četiri godine. Ubila nas je ta utakmica sa Rusijom, ja nisam spavao poslije nje, vjerujem da je tako bilo sa većinom igrača. Ali, svi smo profesionalci i nemamo opravdanje", smatra Krstić.

Bonus video: