Duda testira pravu snagu „zbornaje”

"Nema nikakvih tajni, dobro poznajemo Ruse. Jedini nemaju poraz na šampionatu, u velikom su naletu", rekao je Ivković
0 komentar(a)
Kosarka_1, Foto: BETA/AP
Kosarka_1, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 15.09.2011. 08:38h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Rusiju je dijelila sekunda od poraza od Makedonije i samim tim sudara sa domaćinom Litvanijom, ali je trojka Sergeja Monje na kraju donijela „zbornaji” baš ono što je i željela - okršaj sa Srbijom u četvrtfinalu.

Da li će to da se isplati timu Dejvida Blata, jedinom sastavu koji je i dalje neporažen na Eurobasketu, znaće se večeras nakon duela u „Žalgiris areni”...

Valjda će, ipak, nešto da se pita i stari vuk Dušan Ivković, čovjek koji je u završnici vjerovatno i najveća snaga Srba.

"Nema nikakvih tajni, dobro poznajemo Ruse. Jedini nemaju poraz na šampionatu, u velikom su naletu. Sličan scenario bio je i na šampionatu u Poljskoj 2009. godine kad smo se takođe sastali u četvrtfinalu. Međutim, sada će biti mnogo teže, jer su Rusi dosta iskusnija i kvalitetnija ekipa. Uveli su u sastav dosta mladih igrača, koji su u međuvremenu stasali, tako da očekujem dobru i neizvjesnu utakmicu", rekao je Ivković.

Popularnom Dudi pred ovaj meč ne fali problema - za Aleksandra Rašića je turnir praktično završen, dok se nakon meča sa Turskom i Nenad Krstić požalio na bolove u skočnom zglobu. Ipak, kapiten će gotovo sigurno da bude u sastavu za večerašnji meč.

"Za Rašića nisam optimista da može da se vrati u takmičarski ritam, jer već duže pauzira. Krstić nije izdržao cijeli trening. Problematika vezana za nove povrede je nešto na šta ne mogu da utičem, ali se nadam da će sve da bude u najboljem redu", kazao je Ivković.

Recept za igru protiv Rusije otprilike je poznat.

"Trebalo bi da forsiramo igru pod košem, da opteretimo Timofeja Mozgova ličnim greškama. Vjerujem da preciznim šutevima spolja i pik en rol igrom možemo da pronađemo rješenja za njihovu zonu", istakao je bek Srbije Milenko Tepić.

Blat je priznao da njegovom timu ne leži igra koju forsira Srbija.

"To je jasno, ne odgovaraju nam zbog dva dominantna igrača koja imaju - to su Miloš Teodosić i Nenad Krstić. Naša odbrana? Tačno je da smo različitim vrstama odbrane do sada zbunjivali rivale, ali Teodosić uvijek ima neočekivana rješenja", rekao je Blat.

Selektor „zbornaje” je i dva dana nakon meča sa Makedonijom pričao o toj utakmici.

"Imali smo sreće protiv Makedonije. To je puno bolji tim nego što se misli, shvatite koliko su uporni na terenu tek kada igrate protiv njih. Nikad ne odustaju, odlična je to ekipa", kazao je Amerikanac.

Mogu li Grci da šokiraju Francusku?

Po mnogima, Francuska je apsolutni favorit protiv Grčke. Selektor „trikolora” Vansan Kole je u porazu od Španije odmorio Tonija Parkera i Žoakima Nou (ima problema sa povredom) kako bi bili spremni za okršaj sa Helenima.

"Znamo da nas očekuje težak meč, jer je Grčka jako organizovana ekipa, ne odstupa od svoje igre nijednog trenutka. Međutim, imamo pravo da vjerujemo u polufinale, jer smo do sada odigrali odličan turnir. Naravno, jedan poraz može da promijeni sve, on je sada zabranjen, ali siguran sam da su igrači spremni za neizvjesnu utakmicu", rekao je Kole.

Koleu problem predstavlja povreda Mikaela Želabala.

"Mislim da će biti u timu, iako je posljednjih dana radio slabijim intenzitetom", kazao je Kole.

Centar Grčke i jedan od glavnih aduta, Joanis Buruzis, ističe da njegovom timu odgovara uloga autsajdera.

"Pritisak nije na nama, ali to ne znači da nemamo motiv. Do sada smo na Eurobasketu dokazali da možemo sve, tako da nam ne fali samopouzdanja pred duel sa Francuskom", kazao je novi centar Armani džinsa.

Selektor Grčke Ilijas Zuros se vraća u dvoranu gdje ga sigurno čekaju ovacije. Zuros je, naime, i trener Žalgirisa - sa timom iz Kaunasa je prošle sezone osvojio tri trofeja.

"Vjerujem da će povratak u tu dvoranu da mi bude taličan", istakao je Zuros.

Bonus video: