Bodiroga: Igra se dobra košarka ali najbolje tek dolazi

"Francuska igra dobro, ali Španija zaslužuje ulogu favorita po igračkom kadru", rekao je Bodiroga za "Vijesti"
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 08:19h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Kaunas - Jedna lopta odučivala je o tome da li će Srbija, kao košarkaška sila izgubiti šansu da ode na Olimpijske igre, ali i da li će tu sudbinu imati svjetski vicešampion Turska. Loptica na ruletu ovog puta stala je tačno tamo gdje su priželjkivali izabranici Dušana Ivkovića.

Bila je to pobjeda za četvrtfinale, koje sjutra od 20 časova po našem vremenu igraju protiv Rusije, ali bila je to i pobjeda novog rukovodstva Košarkaškog saveza Srbije, na čelu sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, te potpredsjednikom zaduženim za mušku košarku, legendom jugoslovenske košarke Dejanom Bodirogom.

"Očekivao sam da će Crna Gora biti među prve tri ekipe u svojoj grupi i da će da prođe u drugi krug"

Grupa u kojoj je igrala Srbija, sa Španijom, Francuskom, domaćinom Litvanijom, Turskom i Njemačkom, bila je neuporedivo jača od druge grupe.

"Po svim nekim pokazateljima ova grupa je bila jača, ali sada je najvažnije da se igrači malo odmore, da se tim osvježi, da ako je moguće vratimo povrijeđenog Rašića kako bismo imali jednog igrača više na spoljnjim pozicijama i da sačekamo četvrtfinale.

• Kako ocjenjujete kvalitet košarke na Eurobasketu?

"Čeka nas veoma važna i teška utakmica. Litvanija ima fenomenalnu podršku sa tribina"

• Makedonija?

"Pozitivno iznenađenje, djeluju kao tim i igraju kao tim. To je njihova najveća prednost.

• Osim pobrojanih igrača, ima li još neko da je skrenuo pažnju na sebe?

"Batum igra izvanredno tokom čitavog prvenstva, ali ima i nekoliko mladih igrača koji su se tek pojavili. Vidjećemo, tek počinje prava borba.

• Ko je najveći favorit za zlato?

"Francuska igra dobro, ali Španija zaslužuje ulogu favorita po igračkom kadru i onome što je pružila upravo protiv Francuske. Tu je i Litvanija kao domaćin, ali i Srbija, daj bože da budemo svi zdravi. Idemo korak po korak, trijumf nad Turskom je izuzetno značajan, veliki je uspjeh što je ova ekipa ušla u četvrtfinale jer nam je to bio primarni cilj.

• Jesi li pratio Crnu Goru, jesi li iznenađen činjenicom da je dobila samo jednu utakmicu?

"Crna Gora je jaka na centarskim pozicijama, mislim da malo koja reprezentacija u Evropi ima takvu centarsku linijiu kao što su Peković i ostali. Mislim da su bili malo tanji na spoljnjim pozicijama, ali u svakom slučaju . Ali, nisam gledao utakmice, ne znam šta se dešavalo da bih mogao da kažem nešto detaljnije - zaključuje Dejan Bodiroga.

Fali li Srbiji jedan Bodiroga, ili Đorđević...

"To je prošlo vrijeme, prošla generacija, generacija koja je u nekih sedam-osam godina osvojila dosta - tri evropska prvenstva, dva svjetska šampionata i srebro na Olimpijskim igrama, bronze da i ne pominjem. Ovo je nova generacija, mlad tim, mislim da je Srbija jedna od najmlađih ekipa na Prvenstvu. Ima budućnost, ali naravno, ovom timu treba dodati još nekoliko mlađih igrača, još podići kvalitet u odnosu na ove druge reprezentacije, koje su nas pretekle posljednjih godina. Moramo da radimo, ali mislim da ovaj tim ima perspektivu.

Makedonija je činila čuda u prvoj fazi, u drugoj su već svi shvatili da je to ekipa koja ima kvalitet i hrabrost da se suprotstavi i mnogo jačim rivalima... I ko bi mogao da otpiše Boa Mekejleba i drugove pred četvrtfinale, bez obzira na to što je rival Litvanija? Vjerovatno niko...

"Čeka nas veoma važna i teška utakmica. Litvanija ima fenomenalnu podršku sa tribina, zbog čega će biti još mnogo teže - rekao je heroj Makedonije. Bivši plejmejker Partizana posebno izdvaja najmlađeg i najstarijeg igrača večerašnjeg rivala. - Litvanija ima sjajno balansiranu ekipu, sa mnogo dobrih igrača. Jonas Valančijunas je fenomenalan potencijal, a Šarunas Jasikevičijus je nevjerovatan košarkaš. Naša prednost je što će rival biti pod pritiskom, mi smo potpuno rasterećeni", zaključio je as Montepaskija.

Početak u 20 časova

Okršaj u „Žalgiris areni”, koja može da primi čak 15.442 gledaoca (ne treba ni sumnjati da će biti obojena u zeleno), počinje u 20 časova. Tri sata ranije na parket će aktuelni prvak Evrope Španija i Slovenija. Pitanje pobjednika u tom meču se i ne postavlja...

Za sjutra su zakazani dueli Francuska - Grčka (17) i Rusija - Srbija (20).

Bonus video: