Turkoglu: To je sramota!

"Ne znam zašto, ali bili smo u izuzetno lošoj formi u napadu, nikada u svom životu nisam vidio da smo tako loše šutirali penale i trojke", kaže za „Vijesti“ Hidajet Turkoglu
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 08:43h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Viljnus - Prije samo godinu, Turska je bila u delirijumu, njeni košarkaši osvojili su srebro na prvenstvu svijeta, doduše u njihovoj zemlji gdje podrška publike svakako učini da oni naprave više nego što je možda realno. Niko, međutim, nije očekivao da upravo Turska, doduše ne sa Bogdanom Tanjevićem na klupi (sada ima funkciju koordinatora svih reprezentativnih selekcija), u Litvaniji ne uđe ni među osam najboljih timova. Ali, žrijeb je učinio da konkurencija u grupi E bude paklena, a Turci su uradili sve ostalo. Tačnije - ništa, jer su zauzeli posljednje mjesto.

A ta činjenica posebno tišti čovjeka u vezi koga nema dileme - u pitanju je najbolji košarkaš u istoriji Turske.

"Ne znam zašto, ali bili smo u izuzetno lošoj formi u napadu, nikada u svom životu nisam vidio da smo tako loše šutirali penale i trojke. Zato se i dešavalo da gubimo utakmice u posljednjim sekundama, iako smo odbranu igrali odlično. Doduše, i grupa je bila izuzetno jaka, imali smo još teže utakmice nego u prvoj fazi. Tamo su bila dva teška protivnika, ovdje su sva tri bila takva", kaže za „Vijesti“ Hidajet Turkoglu, legendarni košarkaš Sakramenta, San Antonija, Orlanda, Finiksa, pa ponovo Orlanda...

Njegov košarkaški život je poput bajke, gdje god je igrao o njemu je govoreno u hvalospjevima. I što je najvažnije, njegov učinak je uvijek bio sjajan - poeni, skokovi, asistencije - sve zajedno svrstali su ga u jednog od najuniverzalnijih igrača koji se pojavio u svijetu u posljednjih više od deset godina.

Zbog toga bi trebalo vjerovati njegovom sudu kada je u pitanju predviđanje plasmana na Evropskom šampionatu u Litvaniji.

"I prije sam govorio da će šampion biti ekipa iz naše grupe. Siguran sam, čak, i da će sve tri medalje uzeti timovi protiv kojih smo mi igrali. Druga grupa bila je neuporedivo lakša i mislim da ekipe iz nje nemaju šanse da naprave nešto više".

Možda i zbog paradoksalne činjenice da je Španija jedini poraz na turniru pretrpjela upravo od njegove reprezentacije (65:57), Hido apostrofira Francusku kao selekciju koja je igrala najljepšu košarku do sada. Odnosno do posljednje utakmice, za koju je teško tvrditi da li je bolje bilo izgubiti je ili ne (zbog rasporeda do kraja).

"Do utakmice sa Španijom, na mene su najjači utisak ostavili Francuzi. Nisam očekivao da će biti tako dobri, ali njihova košarka bila je atraktivna, izgledala je odlično. Posljednji meč praktično ništa nije značio pa i ne znam koliko su se trudili".

Kada su u pitanju igrači koji su obilježili takmičenje po grupama, za njega nema iznenađenja.

"Pau Gasol igra dobro, Toni Parker takođe. Zaboravio sam, i Mark Gasol je odličan. Nenad Krstić je takođe dobar, oni su na mene ostavili najsnažniji utisak".

Kaže da nije pratio Crnu Goru...

"Nisam, majke mi. Koncentrisao sam se bio samo na naše utakmice, nebismo li pobijedili neku".

Ali, njegov trud bio je uzaludan. Time je razočaranje veće, mada je dovoljan razlog i to što vicešampion svijeta nije prošao ni u četvrtfinale.

"To je sramota", uz držanje dostojno pravih šampiona, pozdrav i pokret koji je govorio više od prethodne proste rečenice, Hidajet Turkoglu je napustio Evropsko prvenstvo.

Šteta, i za njega i za Eurobasket...

Kobni finiš

Turska se po pravilu budila u posljednoj četvrtini, kada bi fanatičnom odbranom sustizala protivnika. Protiv Španije je serijom 16:0 privela utakmicu kraju i ostvarila senzacionalnu pobjedu, ali protiv Francuske i Srbije to se nije desilo, iako su Turkoglu i drugovi u oba meča imali šut koji je mogao da im donese trijumf. U najvažnijem, prije dva dana protiv Srbije, Hido nije ni dobio loptu u posljednjem napadu.

"Igrali smo toliko loše, a opet smo u posljednjim sekundama imali priliku da pobijedimo. Ne znam zbog čega, ali napad nam je problem na čitavom prvenstvu. U odbrani smo bili dobri, svaku utakmicu primali 60-65 poena, ali na ovom prvenstvu napad nas je skupo koštao", ističe Turkoglu.

Galerija

Bonus video: