Teodosić: Ovako je interesantnije

"Imamo tri dana da se odmorimo od meča u kojem smo se i emotivno istrošili, mislim da je to dovoljno da se zaista kvalitetno spremimo za četvrtfinale", kaže novi plejmejker CSKA
0 komentar(a)
Miloš Teodosić, Foto: Beta/AP
Miloš Teodosić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.09.2011. 08:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Viljnus - Jednu od svojih najboljih igara na šampionatu, plejmejker Srbije Miloš Teodosić umalo da završi tragično - izgubljena lopta i promašena trojka u posljednjem minutu susreta protiv Turske, mogli su njegovu reprezentaciju da koštaju plasmana u četvrtfinale.

Ali, na kraju se sve dobro završilo za izabranike Dušana Ivkovića, čak je i na poslovično namrgođenom Dudinom licu konačno zaigrao osmijeh.

Nesporni lider ove generacije Srbije, Teodosić, iz svlačionice je izašao među posljednjima, na putu ka autobusu susreo ga je i zagrlio predsjednik Košarkaškog saveza Srbije i aktuelni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Ti malo da bude interesantnije", našalio se Đilas.

"Jeste, ovako je stvarno bilo interesantnije", složio se Teodosić u istom tonu.

Na zvaničnom sajtu šampionata novi plejmejker CSKA najavljen je kao neko ko ponekad pokušava i nemoguće, ali i kao kandidat za titulu najboljeg igrača prvenstva.

Zašto je to tako, popularni Teo je pokazao upravo u susretu sa Turkogluom i drugovima. Ubacio je 20 poena, imao osam skokova, te pet asistencija i jednu ukradenu loptu.

Trenutno je drugi asistent šampionata sa prosjekom 6,4, dok je prvi Dontej Drejper (7,0). Ali, Teodosić je i četvrti po broju izgubljenih lopti, sa prosjekom tri. Protiv Turske ih je imao dvostruko više.

"Na kraju smo imali i više sreće, nekim našim greškama ušli smo u neizvjesnu završnicu, u kojoj je Turska imala čak i šut za pobjedu. Ali, hvala bogu da se na kraju sve dobro završilo. Zaboravljamo ovu utakmicu koliko večeras i spremamo se za četvrtfinale", ovog puta potpuno ozbiljno je nakon meča komentarisao Teodosić.

• Je li moralo da bude baš ovako, pitanje je kako su vaši navijači preživjeli takvu završnicu?

"Izgleda da je moralo, pa se ovim putem i njima izvinjavamo. Ali, volio bih da uvijek budu uz nas, jer nam zaista znači njihova podrška".

Na putu ka polufinalu i borbi za medalje, Srbiju čekaju Rusi ili Makedonci. Ko dobije u njihovom međusobnom susretu, koji je na programu večeras, biće naredni rival Srbije.

"Sad je sve na nama, jedna utakmica nas dijeli od ostvarenja cilja. Imamo tri dana da se odmorimo od meča u kojem smo se i emotivno istrošili, mislim da je to dovoljno da se zaista kvalitetno spremimo za četvrtfinale. Obje ekipe znamo, u ovom trenutku je još rano govoriti o tom susretu, jer je najvažnije da se malo smirimo, ohladimo glave i skoncentrišemo se za ono što nam predstoji", zaključuje Teodosić.

Đilas: Žao mi je što i Crna Gora nije ovdje

Kako je posljednji minut susreta sa Turskom „preživljavao“ predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, nije teško zaključiti po zadovoljstvu nakon meča.

"Sami smo sebi napravili ovako neizvjesnu završnicu. U ovakvim utakmicama se teško igra, ali realno smo imali pobjedu u rukama i ranije. Na kraju nas je sreća ili bog, kako kome više odgovara, pogledao pa smo prošli i sada očekujemo Ruse ili Makedonce u četvrtfinalu. Ovaj tim ima snagu, vjerujem da može u polufinale", kaže Đilas za „Vijesti“.

Plasman u četvrtfinale i mogućnost da se Srbija i dalje bori za olimpijsku vizu, izuzetno je bitna i za Košarkaški savez Srbije, sa novim ljudima na čelu.

"Jeste, taj posljednji šut odlučivao je da li ćemo moći da se borimo za nastup na Olimpijskim igrama, direktno ili kroz kvalifikacije. Mislim da Srbija zaslužuje da igramo u Londonu, s obzirom na kvalitet i na to koliko narod živi za košarku i koliko bi želio da nastupimo na Olimpijskim igrama. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti".

Predsjedniku KSS i gradonačelniku Beograda nije trebalo postavljati potpitanje u vezi sa Crnom Gorom.

"Meni je iskreno žao što Crna Gora nije ovdje, bar među 12, pošto po kvalitetu i po ljubavi prema košarci i ulaganju zaslužuje da to bude. Počeli su vaši momci odlično, ali ne znam šta se desilo na kraju, nisam gledao te odlučujuće utakmice. Nadam se da ćemo se sresti na nekom drugom evropskom prvenstvu, jer siguran sam da Crna Gora vrijedi više i od Makedonije, i od Bosne i Hercegovine, i od nekih drugih ekipa koje su prošle u drugu fazu", ističe Đilas.

Bonus video: