Makedonija zapalila Evropu, Mekejleb zapalio Makedoniju

"Ponosan sam što branim boje Makedonije, lijepo je biti Makedonac", kaže Mekejleb za „Vijesti“.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2011. 11:03h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Viljnus - Makedonija je zapalila Evropu, Bo Mekejleb je zapalio Makedoniju.

„Da živee Makedonija“ - obratio se najbolji igrač makedonskog tima preko video linka gledaocima na trgu u Skoplju nakon pobjede nad Gruzijom i više od 10 hiljada ljudi palo je u delirijum. Borče Mekejlebski, kako su ga krstili navijači, heroj je nacije. Čovjek u kojeg se kunu navijači, saigrači, stručni štab, čovjek koji je Makedoniji donio plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Litvaniji, možda i ponajbolji pojedinac dosadašnjeg dijela Eurobasketa.

A pobjeda nad Gruzijom poklopila se sa Danom nezavisnosti Makedonije, koji se inače slavi u Skoplju, ali koji nikada nije proslavljen sa toliko euforije kao u četvrtak. Čak ni kada su, koje koincidencije, košarkaši prije dvije godine na isti dan zabilježili prvu pobjedu na evropskim šampionatima.

"Ponosan sam što branim boje Makedonije, lijepo je biti Makedonac. Nikad nisam pretpostavljao da ću da budem toliko popularan kod navijača, osjećam da sam u ovom trenutku najpopularniji sportista Makedonije. I reprezentacija i ja lično uvijek imamo veliku podršku publike i to mi daje dodatni motiv. Obećavam da ću i dalje da dajem sve od sebe za ovu zemlju", kaže Mekejleb za „Vijesti“.

Ima 26 godina, a tek je tri sezone profesionalac. Po godinu je proveo u turskom Mersinu i Partizanu, posljednju je igrao za Montepaski iz Sijene. Prethodno, od 2004. do 2008. godine nastupao ja za Nju Orleans u NCAA ligi.

Njegova košarka je - eksplozija. I traje svih 40 minuta.

"On igra jednako od prve do posljednje sekunde, a ko igra ili je igrao košarku zna šta to znači. To je fenomen, njegov ritam ne pada", ističe legendarni makedonski košarkaš Vrbica Stefanov, sada sportski direktor reprezentacije.

Upravo je nekadašnji as Montepaskija zaslužan što sadašnji član tima iz Sijene predvodi Makedoniju.

"Imam sjajne kontakte sa ljudima iz Montepaskija još iz vremena kada sam ja igrao tamo. Dali su nam Mekejleba, dali su nam kondicionog trenera koji je bio sa nama na pripremama i vječno ću da budem zahvalan ljudima iz Montepaskija. Oni smatraju da bi, da je Mekejleb bio zdrav na fajnl-foru Evrolige, sigurno bili prvaci Evrope", kaže Stefanov.

Najprodavaniji sendvič u Mekdonaldsu u Skoplju zove se Mekejleb. Valjda i to govori o ljubavi koju je on do sada više nego opravdao. Uostalom, svaki put kada uđe u dvoranu, prvo pozdravi makedonske navijače.

Čovjek mi je iz Makedonije poslao sljedeću poruku: „Pričao sam sa ženom i sinom i želimo da usvojimo Mekejleba. Ako hoće kuću, stan, sve ćemo da mu damo“", priča za „Vijesti“ Vrbica.

Makedonski navijači su imali puno razloga za slavlje i u Alitusu i sada u Viljnusu. Izuzetak je bio jedino meč u prvom kolu protiv Crne Gore. Tada je izašao zbog pet ličnih grešaka i njegov tim lako je izgubio u produžetku.

"Bio sam skoncentrisan na igru, nisam ni pogledao semafor da vidim koja mi je lična greška kada sam dobio četvrtu, a niko sa klupe me nije upozorio. Kada sam zaradio petu bio sam jako razočaran i ljut što ne mogu da pomognem ekipi kada je najvažnije", prisjeća se Mekejleb.

I on je smatrao da će Crna Gora napraviti bolji rezultat.

"Vjerovao sam da Grčka, Crna Gora i Makedonija imaju najveće šanse za prolaz u drugi krug. Crna Gora ima dobar tim, ali to je sport, ne mora uvijek da presudi kvalitet igrača. Često presudi nešto drugo, nekad i sreća okrene leđa. Mi smo izgubili prvi meč od Crne Gore, a poslije smo sve dobili, tako nam se zalomilo", zaključio je Mekejleb.

Dokuzovski: Bo je pobjednik u duši

"Dobijamo srcem i zahvaljujući Mekejlebu", kazao je izvještaču „Vijesti“ Vlado Ilijevski poslije pobjede nad Gruzijom.

Selektor Marin Dokuzovski dao je igračima slobodno veče, ali Mekejleb je prvi otišao na spavanje. Povreda leđa spriječila ga je i da juče trenira, ali Dokuzovski ne sumnja da će on i danas da puži maksimum.

"Nekako se uklopio od starta, otkako je prošle godine počeo da igra za nas. Zavolio je Makedoniju, zavolio je Skoplje, vidite i sami da svaku utakmicu daje sve od sebe. On je poseban momak, pobjednik u duši", kaže Dokuzovski.

Selektor Makedonije ističe da je igra ekipe prilagođena upravo njemu.

"Znamo šta može a šta ne, i drugi igrači se prilagođavaju njemu. Mislim da to za sada dobro funkcioniše.

Osim Mekejleba, selektor Makedonije juče je poštedio i Pera Antića. Igrači su gotovo čitav dan davali intervjue, hotel Meridijen u kojem su smješteni juče su okupirali novinari. Ipak je Makedonija najveća senzacija šampionata.

"Da budem iskren, nismo očekivali da ćemo ovoliko da napravimo. Međutim, poklopile su se neke karte, stvorila se neka hemija u ekipi, postoji veliko drugarstvo. Za razliku od prethodnih godina, sada igramo mnogo bolju odbranu. Ove rezultate donijeli su nam upravo to drugarstvo, borbenost i dobra igra u odbrani. Mislim da imamo prostora da igramo bolje u napadu. Ali, pitanje je da li možemo da napravimo nešto više. Glavni je problem što je naša „klupa veoma tanka“, a za ovakvo takmičenje, gdje se igra skoro svaki dan, gdje za 15 dana treba da odigrate preko 10 utakmica, morate da imate više od 10 igrača koji mogu da izdrže taj ritam.

Makedonci, naravno, nemaju namjeru da se predaju u četvrtfinalu, naprotiv.

"Ostvarili smo i više nego što smo zamislili, ali igramo za svoj narod, oni dolje čekaju svaki meč sa nestrpljenjem i nadom i ne možemo mi sada da kažemo to je bilo to. Borićemo se do kraja, pa dokle stignemo".

Je li vas iznenadio loš rezultat Crne Gore, koja je jedinu pobjedu u Litvaniji uknjižila protiv vas, kojima je to bio jedini poraz?

"Da budem iskren, mnogo poštujem reprezentaciju Crne Gore i očekivao sam da će da napravi bolji rezultat. Mislim da na nekim utakmicama u određenim trenucima nisu imali ni sreće. Ipak, očekivao sam da će proći u drugi krug", zaključuje Dokuzovski.

Galerija

Bonus video: