Blamaža je sada potpuna

A kada nije bilo želje da se bar spriječi blamiranje u posljednjem susretu, onda ne čudi i što većina igrača nisu imali bar profesionalne odgovornosti da prokomentarišu svoje i partije svoje reprezentacije
82 pregleda 0 komentar(a)
Milko Bjelica, Foto: BETA/AP
Milko Bjelica, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 05.09.2011. 17:36h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Alitus - Blamaža je potpuna, mučenje je završeno, crnogorski košarkaši sjutra se vraćaju iz Litvanije nakon posljednjeg mjesta u grupi i ubjedljivo najgore igre koju je jedan tim prikazao u Alitusu.

U današnjem meču koji je trebalo da posluži makar za popravljanje ružne slike koju su o sebi stvorili, „crveni“ su izgubili od Finske i prikovali se za dno tabele grupe C.

No, s obzirom na partije koje su pružali i želju koju su prikazali u najvećem dijelu turnira, poraz od Finaca i nije neočekivan, naprotiv.

A kada nije bilo želje da se bar spriječi blamiranje u posljednjem susretu, onda ne čudi i što većina igrača nisu imali bar profesionalne odgovornosti da prokomentarišu svoje i partije svoje reprezentacije.

"Željeli smo da se pobjedom oprostimo od Evropskog prvenstva i da tako popravimo utisak, ali nismo uspjeli. Mislim da nam nije nedostajalo želje na utakmicama, ali jeste samopouzdanja. Nakon što smo odlično otvorili takmičenje pobjedom nad Makedonijom, izgubili smo od Bosne i Herecegovine, što nismo očekivali, a onda su naišla dva jaka rivala, Hrvatska i Grčka, protiv kojih nismo uspjeli da nadoknadimo ono što smo propustili u tom drugom susretu", kazao je Milko Bjelica.

Kada je održan žrijeb za Evropsko prvenstvo i kada je Crna Gora za posljednjeg protivnika u grupi dobila ekupu iz kvalifikacija, izgledalo je da će taj meč poslužiti da se izvadi karta za Viljnus, možda čak i više od toga.

Ali, stvari su se okrenule naglavačke - uoči utakmice Finska je tražila pobjedu za eventualni prolaz u drugi krug, izabranici Dejana Radonjića za častan oproštaj.

Prvi su uspjeli, drugi nisu ni to.

"U svakom slučaju, po povratku u zemlju potrebno je napraviti analizu, da tako kažem malo hladnije glave. Evidentno je da nije ostvaren rezultat koji je očekivan. Uoči šampionata svi smo se nadali i priželjkivali da ćemo poslije utakmice protiv Finske biti u potpuno drugačijem raspoloženju. Kažem, treba napraviti detaljnu analizu, ali u ovom trenutku mislim da nas je uzdrmao meč protiv Bosne i Hercegovine. Poslije toga naišli smo na dva kvalitetna protivnika, a evidentno je bilo da u tim mečevima nismo na nivou koji bi nam omogućio da dobijemo i to je prouzrokovalo naš povratak kući ranije nego što smo očekivali", ističe selektor Radonjić.

Ako jedan tim u prvoj četvrtini dozvoli protivniku da ima 11 ofanzivnih skokova, da na kraju ima čak 21 uhvaćenu loptu u napadu, onda je valjda izlišno i govoriti o mogućnosti da se dobije skromni, ali izuzetno borbeni sastav Finske.

Uz to, naši reprezentativci šutirali su 23 puta za tri poena i pogodili samo tri (Miloš Borisov dao tri trojke iz devet pokušaja, ostali šutnuli 14-0).

"Bio je to meč u kojem je trebalo da potrošimo svu energiju koja nam je preostala, bila je to prilika da, poslije poraza od Grčke i definitivnog saznanja da više nemamo šansu za drugi krug, na najbolji mogući način odigramo utakmicu. Na drugoj strani Finska je imala veliki motiv jer se nadala prolazu u drugi krug, a ta motivacija vidjela se kroz 21 skok u napadu. U jednom dijelu utakmice kontrolisali smo dešavanja na parketu, ali Finska je opet u jako kratkom periodu vezanim trojkama došla do prednosti. U završnici nismo bili dovoljno skoncentrisani i ta činjenica, uz šut za tri poena 23-3, doveli su Finsku u situaciju da se nada prolazu u drugu fazu", zaključuje Radonjić.

Peković: Treba nešto da naučimo iz svega ovoga

"Prvo želim da čestitam Fincima na pobjedi. Igrali su veoma borbeno i motivisano, vidi se to po broju njihovih ofanzivnih skokova. Imali su 21 uhvaćenu loptu u napadu i vrlo je teško dobiti takvu utakmicu. Sada je potrebno da naućimo nešto iz svega ovoga. Ovo nam je prvo Evropsko prvenstvo, ali trebalo je da igramo mnogo, mnogo, mnogo bolje. Jer, ovo nisu bile naše igre iz kvalifikacija. Kada dođemo kući trebamo da vidimo gdje smo griješili", ističe kapiten Nikola Peković.

Crna Gora - Finska 65:71 (14:25, 26:11, 14:21, 11:14)

Alitus - Dvorana ''Alitus arena''. Gledalaca: 1.000. Sudije: Cmikievič (Poljska), Šambon (Francuska).

Crna Gora: Vučević 4, Jeretin 9, Bakić, Šćepanović, Borisov 14, Mihailović 2, Kuk 4, Vraneš, Bjelica 7, Dragičević 7, Peković 16, Dašić 2.

Finska: Koivisto 6, Nikila 2, Murinen 5, Haf 6, Li 12, Salin 8, Koti 11, Koponen 10, Makalainen, Motola, Virtanen 9, Raniko 2.

Bonus video: