Crna Gora poražena od Grčke i eliminisana sa šampionata

Meč je riješen početkom treće četvrtine kada je Grčka napravila seriju 19:0 za vođstvo od 51:33
0 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Beta AP
Nikola Peković, Foto: Beta AP
Ažurirano: 04.09.2011. 17:13h

Plasman u drugi krug na debitantskom takmičenju u evropskoj eliti ostala je puka i, ispostavilo se, potpuno nerealna želja crnogorskih košarkaša i cjelokupne košarkaške javnosti u našoj zemlji - Crna Gora je teškim porazom od Grčke izgubila i posljednju nadu da može da se domogne druge faze, a s obzirom na izuzetno loše partije na čitavom turniru, premija bi bila i ukoliko izbjegnemo posljednje mjesto u grupi C, koja se igrala u Alitusu.

Najbolje i najgore poluvrijeme na turniru juče su odigrali naši košarkaši. U prvom gotovo da i nije bilo dekoncentracije, toliko svojstvene „crvenima“ u Litvaniji, odbrana je bila onakva kako su igrači i najavljivali, napad uglavnom pametno osmišljavan. Da nije bilo dva promašena zicera, Crna Gora bi na poluvrijeme otišla sa prednošću, ali je i minimalni minus (31:32), obećavao da Grci mogu da se savladaju. Još kada je Dašić pogodio u prvom napadu za prvo vođstvo u nastavku, činilo se da sve ide kako se samo poželjeti može...

"U prvom poluvremenu smo odigrali dosta dobro, prije svega u odbrani. Imali smo sasvim dobru situaciju, a po onome kako su se odvijale stvari na parketu čak je trebalo da imamo prednost", sumira utiske selektor Dejan Radonjić.

A onda - raspad! Grci su napravili seriju 19:0! Peković je dobio 3. ličnu, Bjelica dva puta promašio za tri poena, Kuk pogriješio pas, Šćepanović napravio dvije greške u napadu... Na drugoj strani Grci su letjeli parketom, atraktivno završavali kontranapade, pogađali trojke, zakucavali. Jednostavno, na njima je bilo samo da kazne protivničke greške, a oni su to uradili vrlo efektno.

"Na početku 3. četvrtine igra se potpuno raspala. U vrlo kratkom intervalu imali smo previše izgubljenih lopti, dozvolili smo da kvalitet Grčke - kontranapad, dođe do izražaja. Na taj način oni su dobili samopouzdanje, počeli su da pogađaju i došli su do velike prednosti. Dva tajm-auta i izmjene u vrlo kratkom periodu nisu urodili plodom, Grčka je to vrlo vješto iskoristila jer je u pitanju veoma kvalitetan i iskusan tim, koji je do kraja iskontrolisao meč - nastavlja Radonjić.

Zbog čega se desio takav pad, teško je objasniti. Našim igračima kao da je neko svezao ruke, kao da naspram njih nisu bili oni rivali sa kojima su se uspješno nosili u prvih 20 minuta. Izgledalo je kao da su Grci sa druge planete.

"U mečevima na Evropskom prvenstvu, a pogotovo protiv veoma kvalitetnih ekipa a u tu grupu spada i reprezentacija Grčke, svih 40 minuta mora se igrati na maksimalnom nivou, sa maksimalnom koncentracijom. Ono što smo dobro kontrolisali u prvih 20 minuta, nismo uradili na početku drugog poluvremena, iz naše prednje linije dozvoljavali smo da Grci razvijaju kontranapad, da taj njihov kvalitet dođe do izražaja. Jednostavno, mislim da smo u tim trenucima previše emotivno pokušavali da se vraćamo i onda smo, osim tih grešaka, imali i loše procjene u napadu iz kojih je uglavnom proizilazila dobra tranzicija našeg protivnika. Na taj način Grci su stekli prednost koja je definitivno uništila naše samopouzdanje i do kraja je bilo tako", objašnjava crnogorski selektor.

Kada su serijom 19:0 u 27. minutu stakli 18 koševa viška (51:33), Grci su se potrudili da je ne ispuste, pa je u tri navrata ta razlika dostizala 19 poena. Nešto više od minut prije kraja naš tim je potonuo i na minus 21 (69:48), da utisak bude još ružniji, nezadovoljstvo zbog loših igara i rezultata još veće, i još teži zadatak u današnjem, oproštajnom meču protiv Finske.

"U svakom slučaju ne mogu da budem zadovoljan rezultatom, moja želja a pretpostavljam i svih nas je bila da prođemo u drugi krug, bez obzira na činjenicu da smo debitanti. Nadam se da ćemo posljednji meč da odigramo dobro, mada će to biti jako teško, jer smo ušli u negativnu psihologiju a igramo protiv jako dobrog tima koji ovdje igra vrlo kvalitetno. Pokušaćemo da završimo Evropsko prvenstvo pobjedom, a normalno, nakon toga slijedi analiza svega onoga što smo radili i rezultata koji smo postigli", zaključuje Radonjić.

Crna Gora - Grčka 55:71 (18:21, 13:11, 26:10, 13:14)

Alitus - Dvorana ''Alitus arena''. Gledalaca: 1.000. Sudije: Lotermoser (Njemačka), Jovčić (Srbija), Roha (Portugal).

Crna Gora: Vučević 4, Jeretin 7, Bakić, Šćepanović 5, Borisov 6, Mihailović, Kuk 4, Vraneš, Bjelica 8, Dragičević 4, Peković 15, Dašić 2.

Grčka: Ksantopulos 2, Burisus 2, Zizis 4, Vasiliadis 11, Kalates 12, Focis 14, Papanikolau 3, Mavroeidis, Bramos 4, Kufos 19, Sloukas, Kajmakoglu.

Rezultati i tabela

4. kolo: Makedonija - Grčka 55:71, Makedonija - Finska 72:70, BiH - Hrvatska 92:80.

1. Grčka 7

2. Makedonija 7

3. Hrvatska 6

4. BiH 6

5. Finska 4

6. Crna Gora 4

Sjutra: Finska - Crna Gora (14.30), Grčka - Hrvatska (17), Makedonija - BiH (20).

Bonus video: