Crna Gora večeras protiv Hrvatske: Možemo i moramo, valjda i hoćemo

"Došli smo da pokažemo karakter i da pokušamo da prođemo u drugi krug. Vidjećemo koliko ćemo u svemu tome uspjeti", kaže Peković.
55 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: BETA AP
Nikola Peković, Foto: BETA AP
Ažurirano: 03.09.2011. 11:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Alitus - Crna Gora večeras može da savlada Hrvatsku, pokazala je to Makedonija. A hoće li?

Nema čovjeka koji bi u ovom trenutku mogao da odgovori na to pitanje. Ali, nakon senzacionalnog trijumfa Makedonaca nad Hrvatima prije dvije večeri, recept je svima znan - Nikola Peković i drugovi moraju da daju sve od sebe, da iscijede i posljednju kap znoja, da „krvare“ za svoju zemlju. Ukoliko tako bude, i poraz bi im bio oprošten. A, s obzirom na važnost susreta, teško je i pomisliti da može da bude drugačije, da bilo ko od 12 momaka u crvenim dresovima neće pružiti 101 odsto. Ako su se u prva dva meča za nešto čuvali, sada više nemaju za šta. Srce na teren!

"Nismo došli da gubimo i da se predajemo. Došli smo da pokažemo karakter i da pokušamo da prođemo u drugi krug. Vidjećemo koliko ćemo u svemu tome uspjeti", kaže kapiten Peković.

Na pitanje šta nije valjalo u prve dvije utakmice, šta treba da se ispravi, naš kapiten kaže:

“Glavni problem je što kada steknemo neku prednost dopuštamo protivniku da se lako vrati, bez obzira što dosta teško stižemo do te prednosti. U obje utakmice nismo počinjali jako, kako je trebalo, već smo dozvoljavali protivniku da se razigra, da nametne svoj ritam igre. Ali, s druge strane znali smo da se vratimo, da zaigramo na način kako smo to radili u prethodne tri godine - jako u odbrani i dobro u napadu. Ali, to je uglavnom bilo na mahove. Zbog toga, što je naglasio i selektor Radonjić, moramo da izvučemo pouke iz prethodne dvije utakmice, a pogotovo one protiv BiH. Treba da se “podignemo”, svaka pobjeda nam je veoma bitna”, ističe Peković.

Niko u našem taboru ne sumnja da će biti pakleno teško da se dobije Hrvatska, koju bi poraz možda i izbacio sa Evropskog prvenstva (identičan slučaj je i sa našom selekcijom). Ali, valjda je u tome i poenta - u eliti niko nikome ništa ne poklanja. Sve mora da se zaradi.

"Poslije poraza od Bosne i Hercegovine očekuje nas sigurno još teža utakmica, jer je Hrvatska mnogo bolja i kvalitetnija ekipa nego što je to BiH. Ali, treba prije svega psihički da se dobro pripremimo za taj meč. Kvalitet sigurno posjedujemo, moje je mišljenje da do sada nismo pokazali ni 50 odsto onoga što možemo. Nadam se da će ovog puta, ali i u narednim utakmicama to biti mnogo bolje", smatra Vlado Šćepanović, naš najiskusniji reprezentativac.

Hrvatska je možda po imenima jača. Hrvatska nas je dobila u pripremnom periodu. Hrvatska je, uz Grčku, bila favorit u našoj grupi prije šampionata. Hrvatska ima dugogodišnje iskustvo na velikim takmičenjima. Ali... Iza svake od ovih nespornih činjenica stoji jedno veliko „ali“:

1. Kada je Peković pravi, ko može da mu se suprotstavi?

"Nema sumnje biće jako, jako teško. Oni imaju jako dobre centre, nema valike razlike između njihove prve i druge petorke, svi unose neku energiju i kvalitet. Ali, pripremićemo se...", ističe Peković.

2. U pripremnom periodu nama je to bio prvi meč, a oni su bili u top formi, i još smo sjajno parirali 35 minuta.

"Igrali smo dosta dobro tih 35 minuta. Poznajemo se dovoljno, to su igrači koje jako dobro poznajemo kroz NLB ligu, a i igrači se između sebe odlično poznaju. Sigurno ćemo se kvalitetno pripremiti, pa ostaje da se vidi da li ćemo ispraviti sve ono što nije valjalo u prve dvije utakmice i odigrati znatno kvalitetnije", riječi su selektora Dejana Radonjića.

3. Šta na Evropskom prvenstvu znači uloga favorita, uostalom i mi smo bili favoriti protiv BiH, a Hrvati još i veći protiv Makedonije.

"Zašto ne bismo dobili, Hrvati možda imaju bolji tim, ali ovo prvenstvo pokazalo je da svako može da dobije svakoga", objašnjava Šćepanović.

4. Valjda je želja na prvom velikom takmičenju veći plus u odnosu na minus koji sa sobom nosi neiskustvo.

"Tačno je da imaju iskustvo, da su se već odomaćili na velikim takmičenjima a da smo mi novi, ali nećemo odustati od onoga što smo zacrtali! Mislim da ćemo pokazati da možemo da napravimo rezultat", napominje Slavko Vraneš.

Dakle, o pobjedniku će se večeras pitati i naši momci. Takvu priliku ne smiju da propuste.

Markota: Crnogorci igraju čvrsto, kao i mi

Poraz od Makedonije u neizvjesnoj završnici poremetio je atmosferu u redovima Hrvatske, a dodatni problem za selektora Josipa Vrankovića je povreda beka Marka Tomasa. On je obnovio povredu mišića i juče je napustio Litvaniju i uputio se u Zagreb, gdje će obaviti rehabilitaciju. To je još jedan veliki hendikep za „vatrene“, pred duel sa našom selekcijom koji u velikoj mjeri može odrediti dalju sudbinu obje selekcije.

"Nije lako izgubiti nakon što imate šut za pobjedu. Međutim, morali smo nastaviti dalje jer ima još dosta utakmica da se igra. Ako se moralo dogoditi iznenađenje, bolje da se desilo sad nego u nekim važnijim utakmicama. Zakomplikovali jesmo situaciju, ali se moramo okrenuti onome što slijedi. Sljedeću utakmicu igramo sa Crnom Gorom, dobili smo ih u Ljubljani, slična su reprezentacija kao mi, igraju čvrsto ali idemo na pobjedu", rekao je Damir Markota, krilni centar Hrvatske.

Juodkalnija

Sir, šunka, svježi paradajz, ljuta paprika, masline, luk i mljeveno meso, sastojci su pice koja se može pojesti u vjerovatno jedinoj klasičnoj piceriji u Alitusu, a koja se zove - “montenegro”! Ili, na litvanskom - “juodkalnija”.

Skromni gradić od nepunih 70 hiljada stanovnika, u kojem se višespratnice mogu pobrojati na prste jedne ruke, ali koji je besprekorno čist i zelen tako da oči odmaraju na beskrajnom moru trave i drveća, čitav je u znaku Evropskog prvenstva.

Koševi su na sve strane, robne kuće ukrašene su ogromnim loptama, plakati prekrivaju jedni druge, a osim ponude „Kan-kana“, koji je u meni ubacio i reprezentacije koje igraju u ostalim gradovima, sa oznakama prvenstva prodaje se sve što mašta može da zamisli.

Naravno, opet dominira nacionalna, zelena boja (nije ni čudo) dresova litvanske reprezentacije, ali često prošarana žutom i crvenom, poput zastave zemlje koja ima nešto više od tri miliona stanovnika. Zemlje košarke - kako Litvanci ponosno ističu.

Ali, vratimo se na priču sa početka. Možda ne bi bilo zgoreg da picu “montenegro” naruče reprezentativci Hrvatske. S obzirom na ukus, možda im ne bi bilo dobro. Ali, kako su za to male šanse, valjda će im Radonjić i njegovi puleni ipak zbrčkati neki „bućkuriš“. Da im prisjedne...

Grupa C

Subota (3. septembar)

Finska - BiH (14.30)

Grčka - Makedonija (17.00)

Hrvatska - Crna Gora (20.00)

Nedjelja (4. septembar)

Makedonija - Finska (14.30)

Crna Gora - Grčka (17.00)

BiH - Hrvatska (20.00)

Ponedjeljak (5. septembar)

Finska - Crna Gora (14.30)

Grčka - Hrvatska (17.00)

Makedonija - BiH (20.00)

Bonus video: