Radonjić: Prekratki periodi dobre igre

"Imamo dva dana do meča sa Hrvatima, a tri utakmice do kraja takmičenja u grupi i pokušaćemo da odigramo dovoljno dobro, da izvučemo maksimum iz ta tri meča i da prođemo u drugi krug”.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 08:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dugo poslije poraza od Bosne i Hercegovine, u drugom kolu grupe C na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, meča naš selektor Dejan Radonjić nije mogao da se pomiri sa porazom...

“Dozvolili smo ekipi Bosne i Hercegovine da se od starta razigra u segmentu igre koji je njihov veliki kvalitet. Primili smo previše koševa u prvom poluvremenu. Pokušali smo u nastavku da neutrališemo taj njihov šut i u nažalost kratkom intervalu odigrali onako kako je bilo potrebno da odigramo značajno duže da bi se dobila BiH. Oni su se stečenim samopouzdanjem jako brzo vraćali upravo šutom, a na isti način u završnici su došli do pobjede i čestitam im na tome”, rekao je Radonjić.

Naša ekipa, čini se, u oba susreta pokazala je iste slabosti - koncentracija je padala u trenucima kada je prelazila u vođstvo. Prednost koja je sticana izuzetno teško, olako se ispuštala.

“U pojedinim trenucima nismo nalazili najidealnija rješenja u napadu, a u odbrani smo imali padove koncentracije prema segmentima igre za koje smo apsolutno znali da su kvalitet protivnika. Uz individualni kvalitet njihovih igrača, to su stvari koje su i presudile”.

Od sasvim jasne situacije oko prolaza u drugu fazu, stvari su sada postale neočekivano komplikovane. Postoji veliki broj varijanti, Makedonija je sinoć šokirala Hrvatsku, a tek treba da igra sa BiH, naša selekcija treba da odmjeri snage sa do sinoć najvećim favoritima Hrvatskom i Grčkom, a sada i Hrvati strahuju od susreta sa nama, jer se može desiti da ispadnu u prvoj fazi...

“Sada treba da se „dignemo“ iz ove situacije. Praktično imamo dva dana do meča sa Hrvatima, a tri utakmice do kraja takmičenja u grupi i pokušaćemo da odigramo dovoljno dobro, da izvučemo maksimum iz ta tri meča i da prođemo u drugi krug”.

Početak Evropskog prvenstva pokazao je da su ekipe dosta izjednačene, te da, gledamo iz tog konteksta, još nije ništa izgubljeno.

“Prve utakmice, ne samo u našoj grupi već i u ostalima, pokazale su da ne postoje prevelike razlike, da se svuda igra dobra košarka i da je za velike rezultate potrebno, osim kvaliteta koji je primaran, i ambijent kojim se izvlači maksimum. Ko to bude imao u nastavku, biće favorit za dobar plasman. Ostaje da se vidi jedino kako će se ekipe prilagoditi velikom broju utakmica u malom broju dana”, zaključuje Radonjić.

Kuk: Moramo da vjerujemo u sebe

U nekoliko navrata Omar Kuk je asistencijama i trojkama vraćao reprezentaciju na pravi put, ali ipak je to bilo premalo da se parira ubitačnom šutu protivnika.

“Svaki put kada bismo napravili seriju, oni su se vraćali. Na kraju mi nismo uspjeli da se vratimo nakon njihovog vođstva. Bila je teška utakmica, u posljednjoj četvrtini oni su pogodili puno trojki i jednostavno poslije toga nismo mogli da uhvatimo priključak”, ističe Kuk.

On, međutim, ne smatra da je poraz od BiH posebno zakomplikovao život našoj selekciji.

“Kako jedan poraz može da odluči? Oni su dobili jednu utakmicu, mi jednu izgubili. Svako može da dobije i izgubi. Čini mi se da svi misle kako je sve gotovo nakon samo jednog poraza. Ne razumijem to, u pitanju je samo jedan poraz, moramo da uradimo sve da ostvarimo što bolji učinak u naredna tri meča”, ističe Kuk.

Prva prilika je sjutrašnji susret sa Hrvatskom.

"Znam da će biti teška utakmica, oni imaju dobar tim, ali i mi imamo dobar tim kada igramo zajedno. Kada igramo kolektivno, možemo da se nosimo sa svima. Ali, moramo da vjerujemo u sebe. Ako ne... Šta možemo da očekujemo ako ne vjerujemo u sebe?”, dodao je Kuk.

Galerija

Bonus video: