Teletović srušio reprezentaciju Crne Gore

Selekcija BiH pogodila čak 15 trojki, Teletović od toga pet. Sjutra dan pauze, pa slijedi duel sa Hrvatskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 12:51h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Alitus - Crna Gora je u svom prvom meču na Evropskom prvenstvima zabilježila pobjedu, reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednji put prije Litvanije to je uradila 1993. godine. Nažalost, 18-godišnja tradicija prekinuta je upravo protiv naše reprezentacije.

U utakmici u kojoj su oba tima gotovo prekopirali duele iz prvog kola, ishod je bio potpuno različit - „crveni“ nisu imali koncentracije, živaca i samopouzdanja da urade ono što je dan ranije učinila Grčka, a Bosna i Hercegovina nije ispala tako naivna kakva je u meču sa našom selekcijom bila Makedonija. Epilog svega - put do drugog kruga za Crnu Goru sada je posut trnjem. Poslovica kaže „na muci se poznaju junaci“. Radonjićevi puleni već od sjutra moći će da dokažu da ona važi i u njihovom slučaju.

“Ne znam šta da kažem, nismo očekivali da možemo da izgubimo ovaj meč. Bosna je imala nevjerovatan postotak šuta za tri poena, odlučili su neki nevjerovatni šutevi Teletovića i Gordića. Nije da tražimo izgovor, ali imali su zaista fantastičan šut za tri poena. Realno, sad smo u teškoj situaciji, ali ne mislim da je sve izgubljeno. Svaka ekipa na Evropskom prvenstvu može svakoga da pobijedi. Kao što smo mi izgubili ovaj meč, mislim da nismo bez šansi u narednim susretima. Ostaje nam da se borimo, nadam se da i mi možemo da napravimo neko iznenađenje i izborimo plasman u drugi krug”, kaže Vladimir Dragičević.

Uzalud je naša selekcija tokom čitave utakmice dominirala u skoku, uzalud je serijom 16:0 za samo tri minuta drugog poluvremena nadoknadila sve ono loše iz prvog, u kojem je protivnik vodio i sa 13 razlike (32:19 i 44:31) i povela sa 54:48. Sve to palo je u vodu jer su „crveni“ primili, ili je bolje reći BiH je pogodila 15 trojki! Mirza Teletović i Nemanja Gordić pogađali su iz rodnog Mostara, Nihad Đedović je stopostotnim učinkom za dva poena (5-5) pokazao zašto ga je sa 17 godina uzela Barselona u koju će se vratiti naredne godine sa pozajmice Lotomatici, ali i svi ostali šutirali su fantastično.

Taman kada se u posljednjoj četvrtini činilo da stvari za nas dolaze na svoje mjesto, kada su naši igrači krajem trećeg i početkom posljednjeg perioda vezali seriju 10:0, Teletović je postigao 11 uzastopnih poena svog tima, od kojih tri trojke, da bi poslije šuta za tri poena Gordića, ljubimac našeg trenera Duška Ivanovića pogodio još jednu. A dan ranije, protiv Grčke je šutirao devet trojki i - sve promašio!

“Dobro je kada se poslije šuta 9-0 vratite na ovaj način. Sada mi se vratilo samopouzdanje - vidno zadovoljan”, kazao je Teletović.

Njegovim i koševima bivšeg igrača Budućnosti Gordića BiH je prvo napravila seriju 10:2, a poslije trojke Kuka i 7:0, pa je tri minuta prije kraja, utakmica praktično bila gotova. Bez agresivnosti, velike želje i koncentracije poraz se nije mogao čak ni spustiti ispod osam razlike, što u eventualnom krugu ekipa sa istim brojem bodova, može i da presudi. Ali, Nikola Peković i drugovi poručuju da jedan poraz ne mora ništa da znači, koliko god im otežao stvari. Ostaje nam da im vjerujemo.

Gordić: Sada smo i mi ispisali istoriju

Dio navijača Bosne i Hercegovine koji će večeras navijati za fudbalsku reprezentaciju u meču protiv Bjelorusije u Minsku, skoknuo je i do Alitusa. Transparent koji govori o rastojanju između Zenice, odakle je ta grupa, i Minska („1.641 kilometar za vas, sad igrajte za nas“), dobro je došao da u posljednjoj četvrtini motiviše i košarkaše, koji poslije 1993. godine nisu trijumfovali na pet nastupa na evropskim prvenstvima.

“Kao što je Crna Gora na startu ostvarila prvu pobjedu na Evropskim prvenstvima, tako je i za Bosnu i Hercegovinu ovo istorijski trijumf. Mislim da nikad nismo više djelovali kao tim, nego što je to bio slučaj u ovom meču. Imali smo „crnu rupu“ početkom treće četvrtine, ali na našu sreću uspjeli smo da se vratimo i u uzbudljivoj završnici slavimo. Išli su nas neki teški šutevi, koji nisu u prvoj utakmici, tako da nam se u neku ruku sve vratilo. Crnoj Gori želim sreću u nastavku takmičenja i čestitam na fer igri - kazao je za „Vijesti“ Nemanja Gordić, koji je reprezentativac BiH postao igrajući za Budućnost pod trenerskom palicom Dejana Radonjića. Juče je, međutim, Gordić (uz Teletovića) presudio Radonjićevoj četi.

TOK MEČA

Samo dan nakon prve, istorijske pobjede na Evropskom prvenstvu, košarkaši Crne Gore su poraženi od Bosne i Hercegovine i slijedi im teška borba za plasman u drugi krug.

Bosanci su bili u vođstvu tokom većemg dijela meča, Crna Gora je hvatala priključak i u posljednju četvrtinu ušla sa pola koša prednosti (68:67).

Tada je stvari u svoje ruke uzeo Mirza Teletović, pogodio je četiri trojke, od čega tri preko ruke protivničkog igrača, u trenucima kada se lomio rezultata.

Dvije je dao Nemanja Gordić, jednu Saša Vasiljević, pa je ekipa Sabita Hadžića stigla do važne pobjede.

Crna Gora je igrala na mahove, mučila se kao protiv Makedonije, samo što je tada ishod bio drugačiji.

Podbacili su “crveni” u fazi odbrane, pa otuda treba tražiti razloge neuspjeha, jer primiti 94 poena na ovakvom takmičenju je lusuz.

Teletović je duel završio sa 23 poena, Nihad Đedović je dodao 19, a Nemanja Gordić 14.

Kod Crne Gore Nikola Peković i Omar Kuk su zabilježili po 16 koševa, Vladimir Dašić 14 (11 skokova), a Vladimir Dragičević 13.

Sem uvodnih poena Dragičevića, sve ostalo u prvoj četvrtini bilo je u znaku Bosne i Hercegovine, koja je najveću prednost imala u 8. minutu kada je semafor pokazivao 20:13. Uspjela je Crna Gora da priđe na 22:19, ali su Elmdin Kikanović i Đedović osveli svoj tim na 25:19.

Serija 7:0 na startu drugog kvartala donijela je selekciji Bosne i Hercegovine plus 13 (32:19) na isteku 12. minuta.

Od toga trenutka do finiša prvog dijela Teletović i saigrači su održavali prednost.

Peković i Goran Jeretin su se potrudili da Crna Gora na veliki odmor ode sa minusom manjim od 10 poena (48:41).

Krenuli su “crveni” furiozno u nastavku, serijom 13:0 preokrenuli su na 54:48.

Međutim, Goran Ikonić i Vasiljević su pogodili trojke za izjednačenje (54:54).

Do 26. minuta igralo se koš za koš, nakon čega su Đedović i Teletović odveli BiH na 65:59.

Uslijedio je odgovor izabranika Dejana Radonjića, serija 9:2 za vođstvo 68:67 pred odlučujućih deset minuta.

Sa četiri poena Dragičevića, Crna Gora je povela 71:67, što je razbudilo Teletovića.

Vezao je osam poena (dvije trojke) za 75:73. Izjednačio je Jeretin, Teletović dao novu trojku, a Kenan Bajramović završpio kontru za 80:75.

Bio je to znak da Radonjić traži minut odmora. Nažalost, to nije imalo mnogo koristi za Crnu Goru.

Istini za volju, Kuk je pogodio iza linije 6,75 metara za 80:78, ali su Gordić i Teletović uzvratili istom mjerom na 86:78, nakon čega povratka za Crnu Goru više nije bilo.

Tačku na trijumf Bosne i Hercegovine stavio je Gordić svojom trećom trojkom nešto više od dva minuta prije kraja za 91:83...

Sjutra je na šampionatu slobodan dan za grupu u kojoj je Crna Gora, a u subotu slijedi duel sa Hrvatskom (20 sati).

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 94:86 (25:19, 23:22, 19:27, 27:18)

Alitus - Dvorana ''Alitus arena''. Gledalaca: 500. Sudije: Lamonika (Italija), Šambon (Francuska), Laurinavičijus (Litvanija).

Bosna i Hercegovina: Gordić 14 (2-1), Nešović, Jazvin, Ikonić 9 (4-3), Milošević, Bavčić, Vasiljević 9 (4-3), Kikanović 9 (1-1), Teletović 23 (4-2), Domerkant 6, Đedović 19 (8-6), Bajramović 5 (2-1).

Crna Gora: Vučević 6, Jeretin 12 (2-2), Bakić, Šćepanović 3, Borisov, Mihailović, Kuk 16 (4-3), Vraneš, Bjelica 6, Dragičević 13 (8-5), Peković 16 (8-4), Dašić 14 (4-2).

Galerija

Bonus video: