Crna Gora savladala Makedoniju!

Izabranici selektora Dejana Radonjića savladali su danas nakon produžetka Makedoniju 70:65 (15:14, 10:16, 24:19, 12:12, 9:4), u utakmici prvog kola grupe C na Evropskom prvenstvu
80 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Beta AP
Nikola Peković, Foto: Beta AP
Ažurirano: 31.08.2011. 20:56h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Od Makedonije je nekoga zaboljela glava, nekoga stomak, ali ono što je najvažnije jeste da je poslije utakmice srce bilo puno! Crna Gora je jedina država na svijetu koja ima stopostotan učinak na velikim takmičenjima - jedan nastup, jedna pobjeda.

Sam po sebi nevažni statistički podatak u stvari je i te kako značajan. Pobjedom nad Makedonijom, izborenom nakon puno muke, velike borbe i petominutnog produžetka, Crna Gora je napravila jedan korak na putu ka Viljnusu, ali korak od sedam milja koji bi mogao da bude presudan da se preskoči i druga faza Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Dugo su izabranici Dejana Radonjića lomili otpor čvrstih Makedonaca, u nekoliko navrata činilo se da su ga konačno slomili, ali za trijumf je ipak bilo potrebno da se igra pet minuta duže od predviđenih 40. Važnost utakmice i činjenica da su ipak favoriti iako im je to bio prvi meč u evropskoj eliti, učinili su svoje, lopta je prečesto ispadala iz ruke. Ali, kada se dobije takva utakmica, ostaje neuporedivo slađi ukus...

“U svakom slučaju jako smo zadovoljni zbog prve pobjede i čestitam igračima na tome. Tokom svih 40 minuta osjećalo se opterećenje značajem utakmice, igrali smo u grču, stvari koje obično radimo sasvim precizno, sada nijesu izgledale tako dobro. Napravili smo čak 14 grešaka koje nisu bile plod njihove agresivne odbrane jer smo jako dobro znali šta će da igraju. Te greške omogućile su Makedoncima da steknu samopouzdanje i stalno budu u igri. Na drugoj strani mi smo u tim trenucima djelovali kao da nismo sigurni u sebe, upravo kao proizvod tih grešaka. Pritisak se osjećao jer smo bili favoriti, željeli smo da dobijemo taj meč, ali i Makedonija je bila svjesna da pobjeda ima ogromnu važnost za plasman u drugi krug, možda čak i odlučujuću”, kaže selektor Radonjić.

Dva puta su Radonjićevi puleni vodili sa po sedam razlike i oba puta izgledalo je da protivnik nema što da traži - na samom početku (7:0) i tri minuta prije kraja (58:51). Valjda se drugi put i našim igračima učinilo da je sve gotovo, što su Makedonci odmah kaznili. Ali, posljednju priliku u regularnom dijelu ipak su imali igrači Crne Gore - napad za koji smo imali šest sekundi, pa poslije faula Makedonaca nešto više od dvije, završio je kapiten Peković iz situacije u kojoj on u 99 odsto slučajeva ne promašuje. Lopta je, međutim, zaigrala po obruču i...izašla.

“U završnicu smo ušli sa prednošću, ali smo dozvolili protivniku da iz nekoliko drugih napada, nakon ofanzivnog skoka, uđe u izjednačeni finiš i izbori produžetak, poslije našeg promašenog zicera u posljednjoj sekundi. Produžetak je u startu bio na našoj strani, s obzirom na to da je Mekejleb dobio pet ličnih grešaka. Mi smo to vješto iskoristili i na kraju slavili”, dodaje Radonjić.

U petominutnom nastavku Makedonija je bila lišena pomoći najboljeg igrača Mekejleba, pa je put ka pobjedi odjednom postao - autostrada. Takvu mogućnost naši košarkaši iskoristili su da odrade ono što im nije pošlo za rukom u prethodnih 40 minuta. Uzalud su brojni i izuzetno bučni navijači Makedonije „sakali pobedu“, tačku na istorijski trijumf najmlađe zemlje na svijetu stavio je kapiten Peković, najavivši tako da će u nastavku takmičenja biti najveći adut svog tima.

Grci bolji od BiH, Finci namučili Hrvate

Grčka je savladala BiH, iako su izabranici Sabita Hadžića imali vođstvo tokom čitavog prvog poluvremena, šest razlike početkom drugog dijela i aktivnu utakmicu sredinom zadnjeg perioda, kada je bilo 57:56 za Grke. Kod tog rezultata, Grci su napravili seriju 11:0, otišli na 68:56 i tu stavili tačku na meč.

Najbolji kod Grka bili su Nik Kalates (13 poena) i Nikolas Zisis (13). Centar Joanis Burozis je dodao 12 koševa, a dabl-dabl učinak (10 poena, 10 skokova) imao je Kostas Kufos. Najefikasniji igrač u njihovim redovima bio je Elmedin Kikanović sa 15 poena, a jedan od razloga poraza leži u lošoj igri Mirze Teletovića. Dao je šest poena uz šut za tri poena 9-0.

Hrvatska je morala dobro da se pomuči da bi došla do trijumfa protiv Finske. Skandinavci, koji su na EP došli kroz dodatne kvalifikacije, igrali su odlično do sredine treće četvrtine. Imali su vođstvo u većem dijelu dotadašnjeg toga. Hrvatska je tada preokrenula, ali nije uspjela da se odlijepi. Minut i 53 sekunde prije kraja bilo je 76:75, nakog čega se ušlo u penal završnicu u kojoj je Hrvatska bila bolja. Bojan Bogdanović je dao 27 poena, 14 Ante Tomić, 12 Marko Popović, a 11 Damir Markota. Peteri Koponen je za Fince dao 14, a Sašu Salin 13 koševa.

Crna Gora – Makedonija 70:65 (15:14, 10:16, 24:19, 12:12, 9:4)

Alitus – Dvorana: “Alitus arena”. Gledalaca: 600. Sudije: Sudije: Lamonika (Italija), Čmikijevič (Poljska), Mogulkoč (Turska).

Crna Gora: Vučević 7 (4-1), Jeretin 6 (4-3), Bakić 6, Šćepanović, Borisov, Mihailović, Kuk 8, Vraneš 2, Bjelica, Dragičević 12 (2-2), Peković 9 (6-3), Dašić 20 (2-1).

Makedonija: Mirakovski, Ilijevski 8, Sokolov 5, Mekejleb 17 (2-2), V. Stojanovski 7 (6-5), D. Stojanovski 4 (2-2), Simonovski, Gečevski, Antić 11 (2-0), Dimčevski, Čekovski 8 (4-3), Samardžiski 5 (2-1).

Rezultati

Crna Gora - Makedonija 70:65

Grčka - BiH 76:67

Hrvatska - Finska 84:79

Sjutra

BiH - Crna Gora (14.30)

Finska - Grčka (17.00)

Makedonija - Hrvatska (20.00)

Bonus video: