Makedoniji treći nastup na prvenstvima Starog kontinenta

Debitovali su 1999. godine u Francuskoj i u konkurenciji domaćina, Jugoslavije i Izraela, završili su nastup sa sva tri poraza u grupi i na kraju su zauzeli 13. mjesto u konkurenciji 16 timova
0 komentar(a)
Makedonija, Foto: Basketabll.org.mk
Makedonija, Foto: Basketabll.org.mk
Ažurirano: 27.08.2011. 07:07h

Od svih bivših jugoslovenih republika, Makedonija se može “pohvaliti” da je najmanje puta učestvovala na šampionatima Starog kontinenta.

Ovo će im biti treći nastup na velikim takmičenjima, a na prethodna dva nisu imali značajnijeg uspjeha.

Debitovali su 1999. godine u Francuskoj i u konkurenciji domaćina, Jugoslavije i Izraela, završili su nastup sa sva tri poraza u grupi i na kraju su zauzeli 13. mjesto u konkurenciji 16 timova.

Jugoslavija ih je dobila najubjedljivije (83:68), namučili su Izraelce (64:62) i “galske pijetlove” (71:67).

Tada su u svojim redovima imali jedne od boljih evropskih igrača, Petra Naumovskog i Vrbicu Stefanova, ali im to nije bilo dovoljno za neki bolji rezultat.

U tadašnjem sastavu bili su Vlado Ilijevski i Todor Gečevski.

Preskočili su šampionate 2001, 2003, 2005. i 2007. godine i u Poljskoj su opet došli među najbolje evropske selekcije.

Ušli su u grupu sa Grčkom (54:86), Izraelom (82:79), Hrvatskom (81:71), Francuskom (57:83), Njemačkom (86:75) i Rusijom (69:71).

Sa učinkom od dvije pobjede i četiri poraza zauzeli su devetu poziciju, iza sebe su ostavili Poljsku, Njemačku, Litvaniju, Veliku Britaniju, Izrael, Bugarsku i Letoniju.

Iz tadašnjeg sastava, selektor Marin Dokuzovski računa na sedam igrača - Dimitra Mirakovskog, Darka Sokolova, Vojdana Stojanovskog, Todora Gečevskog, Pera Antića, Damjana Stojanovskog i Predraga Samardžijskog.

Novi igrači su naturalizovani Amerikanac Lester Bo Mekejleb, Vlado Ilijevski, Marko Simonovski, Đorđi Čekovski i Kiril Nikolovski.

Teško je očekivati da Makedonci i u Litvaniji mogu da naprave nešto više.

Boriće se, vjerovatno, sa Finskom da izbjegnu posljednje mjesto u grupi.

Od iskusnijih igrača Dokuzovski može da računa samo na Ilijevskog, Gečevskog, Mekejleba i Antića, dok ostali reprezentativci igraju u domaćim klubovima i nemaju previše jakih utakmica.

Na turniru “Adeko kup” u Ljubljani pokazali su da posjeduju određeni kvalitet, ali plasman u drugi krug bio bi ravan senzaciji.

Bonus video: