BiH bez značajnijeg rezultata

Problem bi mogla da bude atmosfera u timu, koja je poremećena odlascima Adnana Hodžića (Univerzitet Lipskomb) i Ratka Varde (Olimpija)
68 pregleda 0 komentar(a)
Mirza Teletović, Foto: REUTERS
Mirza Teletović, Foto: REUTERS
Ažurirano: 26.08.2011. 07:02h

Bosna i Hercegovina se prvi put na kontinentalnim šampionatima pojavila 1993. godine u Njemačkoj.

Bila je to generacija u kojoj su igrali Sabahudin Bilalović, Emir Mutapčić, Gordan Firić, Adis Bećiragić, Samir Avdić, Mario Primorac, Emir Halimić, Samir Selešković, Senad Begović i Ilijaš Masnić, a na klupi je sjedio Ibrahim Krehić.

Odlično je BiH odradila prve dvije faze, došla do četvrtfinala, ali je tu i stala.

Hrvatska je bila prevelik zalogaj (98:78) nakon čega je ušla u borbu za plasman od 5. do 8. mjesta.

Uslijedila su dva nova poraza - Estonija (99:91), Francuska (83:75) i na kraju je zauzela osmo mjesto.

Kasnije će se ispostaviti da je to bio najbolji rezultat na prvenstvima Starog kontinenta.

BiH nije igrala u Atini 1995. godine, a na narednih pet šampionata osvojeno je 15. mjesto.

U Španiji 2007. i Poljskoj 2009. godine nije je bilo, jer nije prošla kvalifikacije, a da nije bilo famoznog proširenja broja učesnika sa 16 na 24, ne bi učestvovali ni u Litvaniji.

Selektor Sabit Hadžić, kome će ovo biti četvrti put da vodi nacionalni tim na EP, u bivšoj sovjetskoj republici na raspolaganju će imati solidnu ekipu u kojoj je prva zvijezda član Kahe laboral i jedan od najboljih krilnih centara u Evropi Mirza Teletović.

Radi se o igraču kojoj svakoj selekciji može da ubaci 20 i više poena i od njegovog učinka u velikoj mjeri zavisiće rezultat Bosne i Hercegovine.

Možda bi imala bolje rezultate u kvalifikacijama da Teletović nije imao problema sa povredom i da je mogao da pomogne saigračima.

Pored njega tu su nepredvidivi Kenan Bajramović, Edin Bavčić, i odlična spoljna linija u kojoj su bivši kapiten Budućnosti Nemanja Gordić, Amerikanac Henri Domerkant, Goran Ikonić, talentovani Nihad Đedović i Saša Vasiljević.

Problem bi mogla da bude atmosfera u timu, koja je poremećena odlascima Adnana Hodžića (Univerzitet Lipskomb) i Ratka Varde (Olimpija) u finišu priprema i izjavom Varde da nije htio da sa selektorom sjedi i pije kafu kako bi imao zagarantovano mjesto u timu. Umjesto Hodžića pozvan je Ervin Jazvin.

U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina teško može da računa na neki značajniji rezultat u Litvaniji, ali nema sumnje da ima ekipu kadru da pomrsi račune svakom ko ih ne shvati ozbiljno.

Plasman u drugi krug bio bi veliki uspjeh za BiH, gledajući rezultate na prethodnim šampionatima i činjenici da je nije bilo u Španiji i Poljskoj.

Bonus video: