Vukićević: Naš put je stvaranje i afirmacija mladih igračica

"Rekao sam djevojkama da ću dati sve od sebe kao trener, ali da i ja kao kao trener zahtijevam strpljenje svih", kazao je Vukićević, trener ŽKK Budućnost Podgorica.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 15:53h

Dolaskom Željka Vukićevića na mjesto šefa stručnog štaba, Ženski košarkaški klub Budućnost Podgorica je samo nastavio put kojim je krenuo prošle godine, a to je stvaranje mladih igračica, koje će u budućnosti svoje mjesto naći u nacionalnim selekcijama, posebno seniorskoj. Sa tim ambicijama podgorički tim, koji je prošlog ljeta nastao spajanjem KK Podgorica i ŽKK Budućnost, danas je i počeo pripreme za predstojeću sezonu, u kojoj će, kako je najavljeno, osim domaćih takmičenja igrati i u Balkanskoj ligi.

„ O Vukićeviću ne treba puno govoriti, on je stvorio puno igračica na ovim prostorima, dao značajan doprinos razvoju ženske crnogorske košarke. Vjerujem da će to biti slučaj i u narednom periodu. Drago mi je što se koncepcija kluba poklapa sa Željkovim ambicijama”, kazao je predsjednik kluba Zoran Vukčević.

Vukčević je najavio da će klub u narednom period, pored stvaranja ekipe, “raditi i na stvaranju svih neophodnih organizacionih i finansijskih uslova za napredak kluba.

“Naš cilj je kvalitetnom organizacijom stvorimo stabilan klub. Uspjeh reprezentacije Crne Gore na posljednjem Evropskom prvenstvu nas obavezuje da uložimo dodatan napor za stvaranje novih igračica. Mislim da Podgorica mora odgovoriti tom zahtjevu, i da Podgorica, kao glavni grad, mora ima dodatnu dozu odgovornosti za razvoj crnogorske košarke, posebno ženske. Siguran sam da će to biti i motiv za mnoge druge gradove, koji to nemaju, da formiraju žensku košarku i tako doprinesu uspjehu ženske košarke, samim tim afirmaciji Crne Gore”, dodao je Vukčević, i posebno zahvalio prethodnom stručnom štabu na čelu sa Igorom Đaletićem, koji je “ostavio dubok pečat u klubu”.

Novi-stari trener Željko Vukićević, nekadašnji trener mlađih kategorija i prvog tima Budućnosti, kazao je da je “uzbuđen što se poslije toliko godina vratio u klub, u kojem je i počeo da radi”.

“Prije godinu dana Budućnost je bila pred gašenjem, ali je zahvaljujući ljudima iz kluba Podgorica opstao i pod vođstvom trenera Đaletića napravio one najteže korake koji se rade u košarci, posebno ženskoj. Moj prvi utisak je da je ovo jedan organizovan klub, sa dobrom strategijom davanje šanse mladim igračicama. To je jedini pravi put u ovoj situaciji, i nadam se da ćemo dobro sarađivati, napraviti neki dobar rezultat i ostvariti ono što smo zacrtali, a to je stvaranje mladih i dobrih igrača za reprezentaciju. Ženska košarka je u krizi, a cilj nam je da popravljanje takvog stanja počne u Podgorici, i da drugi klubovi krenu našim stopama, da imamo minimum sedam-osam klubova, da se napravi prava liga”, kazao je Vukićević, kome će pomoćnik biti Nemanja Marković.

Budućnost Podgorica će narednih desetak dana raditi u Podgorici, potom slijede bazične pripreme na Ivanovim koritima, a onda povratak u glavni grad, te odigravanje kontrolnih mečeva.

“Ova godina je godina kontinuiteta ovog tima. Naš put je stvaranje i afirmacija mladih igrača. U situaciji kada ekipa igra i Balkansku ligu, moramo dovesti dva-tri pojačanja, kako bi pomogli mladim djevojkama da lakše prebrode veoma tešku godinu, jer će prvi put u životu igrati međunarodnu ligu. Rekao sam djevojkama da ću dati sve od sebe kao trener, ali da i ja kao kao trener zahtijevam strpljenje svih. Treba mi određeni period da se sve to složi, da počneno da radimo, da stvaramo igrače, da stvaramo igru, a onda će doći i rezultati. Bilo bi veoma pogrešno od tih igračica tražiti neki poseban rezultat. Uradiću sve da iz toga rasteretim, a da većinu tog opterećenja takmičenja preuzmem na sebe. Smatram da sam svojim dugogošnjim radom stekao neka iskustva, i da ću to uspješno prenijeti na moje igračice”, dodao je Vukićević.

Kapiten Maja Vujadinović je kazala da se raduje što je “ŽKK Budućnost Podgorica ove godine ponovo jedan ozbiljan klub, koji će se takmičiti u ozbiljnoj ligi”.

“To je još jedan izazov u našoj karijeri, još jedna velika stepenica, jer mi smo mlada i još uvijek neiskusna ekipa. Ali, uz veliki rad, trud i volju mislim da možemo da se nosimo sa svim timovima. Nemamo rezultatski imperativ, a iako budemo gubile 20,30 ili 40 razlike, mada mislim da do toga neće doći, to će nam koristiti da steknemo novo iskustvo i da budemo još bolji. Kao kapiten ću se truditi da pomognem klubu, treneru i saigračicama, i vjerujem da možemo da ostvarimo dobre rezultate u domaćoj ligi i domaćem prvenstvu”, kazala je Vujadinovićeva.

Pojačanja

Iako je, kako kaže, bio spreman da i sa postojećom ekipom nastupi u Balkanskoj ligi, Vukićević je kazao da će klub dovesti nekoliko afirmisanih igračica ne da bi se “dodatno afirmisale, već da bi pomogle mlađim igračicama da se premosti prva sezona nastupa u međunarodnom takmičenju”.

“Mlade igračice uče, naravno, najviše od trenera, ali i od igrača. Treba nam neko ko će svojim autoritetom na treninzima i utakmicama da im pokaže kako se neke stvari rade. Pregovaramo sa nekoliko igračica koje svojim iskustvom i karakterom pripadaju ovom timu, vjerujući da će doprinijeti našem cilju. Prije svega tu mislim na reprezentativnog centra Natašu Popović, i mislim da bi njenim dolaskom uspjeli da afirmišemo naše mlade centre, koji predstavljaju izuzetnu budućnost crnogorske košarke.

U završnim pregovorima smo sa bekom Džeki Nikić, Amerikankom koja je porijeklom sa ovih prostora. To je djevojka koja je igrala na Univerzitetu Djuk, jednom od najpoznatijih američkih muških univerzitata, ali i ženskih. Radi se o djevojci koja je veliki potencijal, i, što je izuzetno važno za crnogorsku košarku, koja je spremna da uzme crnogorski pasoš, samim tim eventualno id a igra za našu reprezentaciju. Počeli smo pregovore sa Nedom Nikolić koja je igrala za Roling i lani za Radivoje Korać. Mislim da smo pri kraju pregovora sa krilnim centrom Sanjom Kuželj, kapitenom juniorske reprezentacije Crne Gore. Još nekoliko imena je u igri, ali će javnost biti blagovremeno upoznata. Naravno, vodićemo računa prije svega da ne narušimo koncept kluba, a to je stvaranje igrača”, kazao je Vukčević.

Galerija

Bonus video: