Rodman i Sabonis i zvanično u Kući slavnih

"Nisam igrao košarku zbog novca. Nisam igrao košarku kako bih postao slavan", rekao je s „knedlom“ u grlu kontroverzni, veliki skakač.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 10:18h

Kada se pojavio u svjetlucavom sivom odijelu, s pernatim šeširom i velikim bijelim sunčanim naočalama, mnogi su pomislili da je spremio jedan od svojih „perfomansa“, možda i neki incident, kako je, često, znao da radi tokom svoje igračke karijere. Denis Rodman je, međutim, sve iznenadio u petak veče u američkom Springfildu, na svečanoj ceremoniji prijema u košarkašku Kuću slavnih – nakon što se preobukao u pristojnije izdanje, bivši igrač Detroita, San Antonija, Čikaga, Los Anđelesa i Dalasa je veoma emotivno održao govor, koji je često prekidao suzama, govoreći o životu, karijeri i posebno porodici i ljudima koji su mu najviše značili u karijeri...

"Nisam igrao košarku zbog novca. Nisam igrao košarku kako bih postao slavan. Ovo što vidite ovdje je više iluzija da volim biti individualac koji je pun šarenila", rekao je s „knedlom“ u grlu kontroverzni, veliki skakač, koji je sa Pistonsima i Bulsima osvojio pet šampionskih NBA prstenova.

Govorio je o tome kako nije bio dobar suprug i otac, kako je imao veoma loš odnos s majkom.

Rodman je posebno zahvalio trenerima Filu Džeksonu (koji je stajao pored njega na bini dok je govorio) i Čaku Dejliju, vlasniku Los Anđeles Lejkersa Džeriju Basu, te Džejmsu Riču, koji ga je sa svojom porodicom odgajao nakon što ga je majka izbacila iz kuće.

Za pomenute osobe je rekao da su ignorisale njegov izgled i da su ga uvijek posmatrale „kao individualca dobra srca“.

Pored Rodmana, u Kuću slavnih su primljeni i petostruki Ol star košarkaš Kris Malin, te Arvidas Sabonis, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

"Danas je poseban dan za mene i za moju Litvaniju, ponosan sam što sam ovdje. Zahvaljujem čitavoj porodici, roditeljima, prijateljima, saigračima i trenerima. Posebna zahvalnost ide Portlandu i njihovoj doktorskoj ekipi koja je vjerovala u mene nakon teške povrede i pomogla mi da se vratim na teren", kazao je 46-godišnji Sabonis.

U Kuću slavnih ušli su i Artis Gilmor i Kris Malin. Gilmor je tokom 24 godine, koliko je igrao u ABA i NBA ligi, postigao čak 24.941 poen. Malin je od 1985. do 2001. godine igrao za Golden Stejt i Indijanu i pet puta je izabran u “Ol star” NBA lige.

Od košarkašica, ista čast pripala je Terezi Edvards, koja je osvojila četiri zlata na Olimpijskim igrama sa selekcijom Sjedinjenih Država. U Kuću slavnih ušao je i jedan od članova Harlem Globtrotersa Ris “Gus” Tejtum, kao i Tom “Seč” Sanders, ali zbog svog velikog doprinosa košarci. Sanders je tokom karijere u Boston Seltiksima osvojio je osam titula u NBA ligi, a potom je trenirao na Harvardu, prije nego se vratio u Seltikse.

Od trenera, u ovogodišnjoj klasi našli su se Teks Vinter, čiji timovi su osvojili devet NBA titula, Hrb Magi, koji je u karijeri pobijedio na više od 900 utakmica i osvojio jednu NCAA titulu i Tara Vanderver, koja je trenirala na koledžima Ajdaho, Ohajo Stejt i Stenfordu.

Bonus video: