Pavićević: Ostaje žal, ali moramo biti zadovoljni

Mene kao trenera, iako sam čestitao igračima, boli ovaj rezultat. Takav sam u duši, za nekoga je ovo dobar rezultat, za mene ne - istakao selektor Crne Gore
97 pregleda 0 komentar(a)
Mlada selekcija Crne Gore, Foto: V. Belojević
Mlada selekcija Crne Gore, Foto: V. Belojević
Ažurirano: 25.07.2011. 17:00h

Napravili smo dobar rezultat, ali ostaje žal što nismo uzeli medalju!

Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati utisak sa kojim se mlada reprezentacija Crne Gore vratila sa Evropskog prvenstva iz Bilbaoa.

Naša selekcija je dobro odigrala prve dvije faze, ali je u četvrtfinalu poražena od Italije, pa su se srušili snovi o medalji.

Selektor Mihailo Pavićević smatra da neuspjeh protiv “azura” nije pokvario raspoloženje u ekipi, već onaj protiv Rusije u prvoj fazi takmičenja.

- Kada se sve sabere, mislim da je poraz protiv Rusije poremetio naše planove. Međutim, imamo za čim da žalimo, ali i moramo biti zadovoljni. Prije svega, ponosim se ovim momcima zbog načina na koji su predstavljali svoju zemlju, bili su u svemu primjer ostalim ekipama. Moram se ponositi i time što su ponovili rezultate prethodnih generacija, koje su, takođe, igrale u četvrtfinalu i koji je uvijek ocjenjivan kao veliki uspjeh. Moramo se ponositi da je Bojan Dubljević izabran u prvu petorku šampionata, a da smo na najvažnijoj poziciji, poziciji plejmejkera imali 17-godišnjeg Nikolu Ivanovića. U njima dvojici i Marku Todoroviću izrastaju biseri crnogorske košarke i brzih dana, nadam se, biće članovi najbolje selekcije - istakao je Pavićević.

Iskusni trener je ostao pri tome da je ovaj rezultat, za njega lično, veliki neuspjeh. Ekipa je pokazala na šampionatu da je imala kvalitet makar za polufinale.

- Mene kao trenera, iako sam čestitao igračima, boli ovaj rezultat. Takav sam u duši, za nekoga je ovo dobar rezultat, za mene ne. Rekao sam prije šampionata da je medalja cilj, pokazalo se da to nisu bile prazne priče, bili smo jako blizu. U utakmici sa Italijom u odlučujućim trenucima falilo nam je samopouzdanja, vjere u sebe. Tako smo otvorili utakmicu i to nas je na kraju koštalo poraza. U jednom momentu smo ih stigli, ali nije bilo snage da dobijemo meč. Čestitam momcima na izvanrednom rezultatu, a ja kao trener nosim veliku žal i izuzetno mi je žao što nismo donijeli medalju sa šampionata - jasan je Pavićević.

Kapiten Bojan Dubljević je uvjerena da je u Španiji napravljen dobar rezultat.

- Dobro smo otvorili šampionat, stigli smo do četvrtfinala. Međutim, došlo je do pada koncentracije, izgubili smo samopuzdanje i nismo ispoštovali dogovor iz svlačionice. Ostaje žal za medaljom, ali kada vidimo da su se Srbija, Hrvatska i Litvanija, gdje je košarka sport broj jedan, borili za opstanak u A diviziji, moramo biti zadovoljni. Nadam se da će naredne godine biti bolje - zaključio je Dubljević.

Zasluga cijelog tima

Centar Budućnosti i kapiten mlade selekcije je bio drugi strijelac (prosjek 22,4 koša) i treći skakač (9,7 uhvaćenih lopti) šampionata. Zbog toga je izabran u idealnu petorku zajedno sa naturalizovanim Špancem Nikolom Mirotićem (MVP), Alesandrom Đentileom (Italija), Evanom Furnijeom (Francuska) i Furkanom Aldemirom (Turska).

- Zadovoljan sam svojim igrama. Izabran sam u idealnu petorku, ali nije to samo moja zasluga. Saigrači su većinom pravili višak i ostavljali su me samog, tako da tu nagradu dijelim zajedno sa njima - objasnio je Dubljević.

Bonus video: