Pavićević: Nema popravnog, ne možemo nazad

Imamo nespornu želju, motiv i srce, ali se nadam da nas neće voditi samo srce, već da ćemo imati mirnu glavu, a srce su igrači pokazali u svakom meču do sada - ističe selektor "crvenih"
0 komentar(a)
Bojan Dubljević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Bojan Dubljević, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 21.07.2011. 15:30h

Samo još korak do sna! Tako bi u najkraćem mogla da glasi najava četvrtfinalnog meča koji Crna Gora igra sjutra (16.15 sati) protiv Italije.

U slučaju trijumfa naša selekcija će se plasirati u polufinale i dobiće priliku da se bori za jednu od medalja, što je bio cilj pred početak takmičenja.

Međutim, istu želju imaju i Italijani.

“Azuri” su u duelu sa Španijom bili su u podređenom položaju u većem dijelu meča, pet minuta prije kraja imali su 15 poena minusa (80:65), ali je malo nedostajalo da dođu do pobjede.

To je dobra opomena za “crvene” da ih čeka težak zadatak.

- Italija je izuzetno kvalitetna ekipa, a to je dokazala i protiv Španije. Njihov kvalitet je u tome što četiri igrača igraju najjaču italijansku ligu i to se odmah vidi na terenu. Alesandro Đentile im je najbolji igrač, sjajan šuter, ima veliku slobodu i kredit u ekipi. Šutira iz svih pozicija, nezgodan je u igri jedan na jedan, jer šutira iz driblinga. Osim njega izdvajaju se Rikardo Moraskini, Mišele Vitali i Nikolo Meli. Još 40 minuta nas dijeli od ostvarenja sna, borbe za medalju. Imamo nespornu želju, motiv i srce, ali se nadam da nas neće voditi samo srce, već da ćemo imati mirnu glavu, a srce su igrači pokazali u svakom meču do sada - kaže za “Vijesti” selektor Mihailo Pavićević.

Stručni štab je danas do tančina snimio igru rivala, a večeras će na treningu biti sklapana, nadamo se, pobjednička taktika.

- Moramo igrati izuzetno agresivno i čvrsto u odbrani. Ako uspijemo da zaustavimo Đentilea i Melija, mislim da ćemo imati velike šanse da dobijemo utakmicu. U dosadašnjim mečevima, posebno u posljednja dva, većinu poena postigli smo ispod koša, odnosno iz unutrašnje igre. Moramo protiv Italije da više vjerujemo u šut, jer ne možemo samo iz unutrašnje igre dobiti duel. Nema više nepoznanica, ekipa se dobro znaju i nema sumnje da će Italijani svoju taktiku usmjeriti za zaustavljanju Bojana Dubljevića. To je šansa, ali i obaveza spoljnih igrača da preuzmu odgovornost. Jednostavno nema popravnog, iza nas je zid, ne možemo nazad, a i, nije to kurtoazija, nemamo šta da izgubimo. Do sada smo napravili fantastičan rezultat, ali igrači i mi iz stručnog štaba želimo da napravimo podvig i plasiramo se u polufinale.

Pavićević će pokušati da što više psihički rastereti igrače i da optimizam, koji ga nikada ne napušta, prenese na izabranike.

I pored toga što će na drugoj strani biti sjajan tim, vjeruje u uspjeh.

- Ovo je utakmica šampionata, o tome svaka sanja kada dođe na ovakvo takmičenje. I za njih i za nas je ovo prva takva utakmica, odlučivaće psihološka priprema igrača. Učiniću sve da igrače maksimalno rasteretim, moraju da vjeruju u pobjedu, da prilikom šuta ne razmišljaju o tome šta ako promaše, već da vjeruju u to da će da pogode. Tražiću o njih da igraju najbolje što mogu, da prikažu ono što su do sada radili na pravi način. Sve pobjede koje su do sada ostvarili, to je njihov uspjeh, a za poraze sam jak kriv. Ne očekujem da se utakmica riješi u prvih pet ili deset minuta, već će to biti žestoka borba svih 40 minuta. Ako budemo odigrali kvalitetnu odbranu, možemo se nadati pobjedi, a ja vjerujem u nju - optimistički je zaključio Pavićević.

Parovi

Četvrtfinale (danas)

Francuska - Njemačka (14.00)

Crna Gora - Italija (16.15)

Rusija - Turska (18.30)

Španija - Letonija (20.45)

Polufinala (23. jul)

Francuska/Njemačka - Crna Gora/Italija (18.00)

Rusija/Turska - Španija/Letonija (20.15)

Bonus video: