Kadija: Vjerujem u ulazak u A diviziju

Sigurno da je teže biti prvi ili drugi u B diviziji nego sačuvati status u A diviziji, ali to nas već prati tri godine - istakao selektor "crvenih"
65 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Kadija, Foto: Luka Zeković
Miodrag Kadija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2011. 12:35h

Sa željom da konačno ostvari cilj i plasira se u A diviziji, muška juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore otputovala je danas na Evropsko prvenstvo B divizije, koje će se od 21. do 31. jula održati u bugarskom gradu Varni.

Prethodne tri godine "crveni" su stalni u polufinalu, na posljednjoj stepeni za evropsku elitu.

Sada vjeruju da je konačno došlo vrijeme da nastupe ovo društvo i da se od narednog ljeta nadmeću sa najjačim selekcijama na Starom kontinentu.

Ekipa je maksimalno odradila skoro mjesec i po dana pripreme, a uz to je odigrala i desetak kontrolnih mečeva, na kojima je tempirala formu za Varnu.

Naša selekcija će igrati u grupi C zajedno sa Austrijom, Holandijom i Rumunijom. Prvi rival (četvrtak 13.45 sati) je selekcija Austrije.

- Maksimalno smo se pripremili ovih 40 dana i možemo zadovoljni da pođemo na Evropsko prvenstvo. Igrali smo nekih desetak utakmica i rezultatski je to više više od očekivanja i sada je potrebno to prenijeti na prvenstvu. Sigurno da je teže biti prvi ili drugi u B diviziji nego sačuvati status u A diviziji, ali to nas već prati tri godine. Tri puta zaredom igramo polufinale i nadam se da ćemo ovaj put biti, tako da kažem, srećnije ruke, jer odigrali dosta mečeva, što kontrolnih što na samom takmičenju. Bilo je veoma malo poraza, ali oni su dolazili onda kada nije trebalo. Nadam se da će ove godine sreća da nas posluži, jer imamo kvalitetnu selekciju. Međutim, sve govori da će ovo takmičenje biti najkvalitetnije do sada, a nadam se da ćemo biti ovog puta pametniji, srećniji i da ćemo napraviti pravi korak ka A diviziji - ističe selektor Miodrag Kadija.

Prijateljski mečevi su pokazali da se iz Bugarske mogu očekivati lijepe vijesti.

- Pripremne utakmice su pokazale da to sa pravom možemo očekivati, ali nisu isto pripremni mečevi i oni na prvenstvu. Na prvenstvu može biti bolje, nadamo se svi, a veliki hendikep je to što sa nama od početka neće biti Nikola Ivanović, koji je sa mladom reprezentacijom na EP u Španiji. Bez obzira što nije bio sa nama od početka priprema, vjerujem da će uz ostale igrače, koji su sjajno radili tokom priprema, doprinjeti da se plasiramo u finale, što bi bio veliki uspjeh

O rivalima naš stručni štab nema mnogo podataka. Na licu mjesta će se skupljati potrebne informacije.

- Nismo mnogo gledali rivale, a prema informacijama koje imamo Holandija je najjača ekipa u našoj grupi. Međutim, kažu da su Šveđani i Izraelci sjajno odradili pripreme, da su dobili čak i dosta reprezentacija iz A divizije, tako da bi nam bilo teško ukrštanje sa njima. Više ćemo znati na EP, sve ekipe dolaze u najjačim sastavima, jer svi žele u A diviziju. Većina tih zemalja nemaju selekcije u najjačoj diviziji i zato uzimaju sve najbolje što imaju i dovedu ih na šampionat. Ne smijemo tražiti alibi, vjerujem da ekipa može odigrati na nivou mečeva koje smo igrali u Tivtu, Beogradu i Celju i da možemo u A diviziju. Vjerujem da ovi igrače da mogu iznijeti teret plasmana u A diviziju - zaključio je Kadija.

Uz Nikolu Ivanovića, koji će se priključiti saigračima za nekoliko dana, jedan od aduta je Marko Mugoša.

- Očekivanja su da se plasiramo u A diviziju. Odigrali smo nekoliko kontrolnih utakmica, dobro smo se spremili, a i atmosfera u ekipi je odlična. Ove godine moramo da uradimo ono što smo propustili prošle godine. Sigurno da je veliki hendikep što Nikola Ivanović nije sa nama, ali biće velika pomoć kada dođe u trećem kolu. Vjerujem da ćemo ostvariti zacrtani cilj - istakao je kapiten crnogorskih juniora.

Spisak

Crnu Goru će u Bugarskoj predstavljati:

Mihailo Kasalica

Marko Mugoša

Nemanja Gavranić

Danilo Nikolić

Vukota Pavić

Luka Antić

Ivan Fatić

Vasilije Vušović

Miloš Pajović

Miloš Latković

Vlado Koprivica

Nikola Ivanović

U stručnom štabu su pored selektora Miodraga Kadije još trener Petar Mijović, kondicioni trener Milovan Ljubojević i fizioterapeut Slavko Stanić.

Raspored

1. kolo (21. jul)

Crna Gora - Austrija (13.45)

Rumunija - Holandija (18.15)

2. kolo (23. jul)

Holandija - Crna Gora (13.45)

Austrija - Rumunija (18.15)

3. kolo (25. jul)

Crna Gora - Rumunija (13.45)

Holandija - Austrija (18.15)

Bonus video: