Prva meč lopta za četvrtfinale

Ne smijemo da im dozvolimo da nam nametnu svoj stil igre trči i šutiraj, da uđemo u njihov ritam i da napade završavamo u trećoj, četvrtoj sekundi, jer tada mogu biti veoma opasni
56 pregleda 0 komentar(a)
Mladi košarkaši, Foto: FIBA Europe/Ciamilo Castoria
Mladi košarkaši, Foto: FIBA Europe/Ciamilo Castoria
Ažurirano: 17.07.2011. 19:35h

Sa dvije pobjede i porazom, mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore okončala je prvu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Španiji.

U prva dva duela “crveni” su savladali Sloveniju i Srbiju, a potom u neizvjesnoj završnici poraženi od Rusije.

U narednu fazu naša selekcija je prenijela tri boda i ima realne šanse da se plasira među osam najboljih selekcija na Starom kontinentu.

- Kada se podvuče crta, onda moramo biti zadovoljni onim što smo do sada uradili. Na sastanku sa igračima, iskreno sam im čestitao na igrama i rezultatima koje smo napravili do sada. Rezultat dobija na težini ako se zna da su ispale košarkaške zemlje - Srbija, Litvanija i Hrvatska i jedna od njih naredne sezone neće igrati u A diviziji. Kao što smo pošli na šampionat sa željom da u svakom meču damo maksimum, tako se i ponašamo. Sve tri utakmice koje smo igrali u prvoj fazi su priča za sebe. Dvije pobjede su zasluga igrača, za poraz sam ja kriv - ističe Mihailo Pavićević, selektor Crne Gore.

Iskusni stručnjak se osvrnuo na mečeve iz prve faze takmičenja.

- Protiv Slovenije smo loše počeli, imali 18 poena zaostatka na poluvremenu, dok smo u nastavku odigrali fantastično i slavili u neizvjesnoj završnici. Ta prva utakmica je veoma bitna na velikim takmičenjima, jer smo dobili dodatno samopouzdanje. Protiv Srbije, koja je bila u krugu favorita, smo odigrali fenomenalnu utakmicu, ostvarili veliku pobjedu. Sigurno je da smo možda malo više slavili nego što je trebalo, počev od nas iz stručnog štaba, a to nam se osvetilo. Nismo fizički i psihički spremni ušli u duel sa Rusijom, ali smo i pored loše igre imali šansu da dobijemo. Međutim, ko zna zašto je to dobro.

U drugoj fazi Crna Gora će odmjeriti snage sa Švedskom, Francuskom i Letonijom. U ovom trenutku Letonci i Francuzi su stavljeni po strani, Skandinavci su pod lupom.

- Mi u ovom trenutku razmišljamo samo o Švedskoj, to je naša meč lopta za četvrtfinale. Ne smijemo da im dozvolimo da nam nametnu svoj stil igre trči i šutiraj, da uđemo u njihov ritam i da napade završavamo u trećoj, četvrtoj sekundi, jer tada mogu biti veoma opasni. Moramo igrati maksimalno angažovano u fazi odbrane, da ne dozvolimo njihovim šuterima da se razigraju, a u napadu moramo da iskoristimo prednost koju imamo. To je da loptu guramo što bliže njihovom košu i da odatle razvijamo napad. Preduslov svega je dobra odbrana i tu leži ključ meča - zaključio je Pavićević.

Francuzi favoriti

Francuska je prvu fazu završila bez poraza i uz domaćina je najveći favorit za najsjajnije odličje.

- Sada nas čekaju još tri važna meča, a dvije selekcije igraju na isti način, Švedska i Rusija. Mnogo šutiraju, za naše poimanje košarke iz nerezonskih situacija, ali je za njih to sve normalno. Ako ih potcijenite, možete imati velikih problema, kao što je imala Hrvatska. Francuska je uz Španiju do sada pokazala najviše na šampionatu. Oni su fenomenalno uigrani, žive i rade posljednje godine zajedno. Njihova federacija već desetak godina praktikuje da mlađe selekcije igraju u nekoj od tamošnjih liga. Zbog toga su uigrani i favoriti su u našoj grupi. Međutim, to ne znači da sa njima ne može da se igra. Mi sa svakim možemo da igramo, pa i sa njima - jasan je Pavićević.

Grupa E

1. kolo (ponedjeljak)

Švedska - Crna Gora (16.15)

Slovenija - Francuska (18.30)

Letonija - Rusija (20.45)

2. kolo (utorak)

Rusija - Švedska (16.15)

Crna Gora - Francuska (16.15)

Letonija - Slovenija (18.30)

3. kolo (srijeda)

Crna Gora - Letonija (16.15)

Švedska - Slovenija (18.30)

Francuska - Rusija (20.45)

Bonus video: