Bosanci jači za Emira Preldžića

Vjerujem da bi već u ponedjeljak iz sjedišta FIBA mogli dobiti odlične vijesti za bosanskohercegovačku košarku - rekao je Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH
0 komentar(a)
Emir Preldžić, Foto: REUTERS
Emir Preldžić, Foto: REUTERS
Ažurirano: 02.07.2011. 17:54h

Dugo se Košarkaški savez Bosne i Hercegovine "borio" da privoli Emira Preldžića da zaigra za reprezentaciju, i trud se isplatio.

Naime, KS Slovenije, za koju je krilni centar Fenerbahčea ranije igrao, je dao pristanak, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) takođe, pa je izvjesno da će talentovani košarkaš zaigrati za BiH na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović nije krio zadovoljstvo što je urađen dobar posao.

- Emir Preldžić je naš budući reprezentativac. Mi smo još prije dvije godine uputili zahtjev FIBA, koji smo sada obnovili, posebno zato što su i Preldžić i njegov otac nedavno više puta ponovili da Emir želi igrati za BiH, što nikada nisu porekli. Iz informacije koju je objavio KS Slovenije, a to je da Preldžiću daju dozvolu da promijeni košarkaško državljanstvo, i da je i FIBA to potvrdila, mogu zaključiti da će Preldžić ubuduće nastupati u dresu BiH. Vjerujem da bi već u ponedjeljak iz sjedišta FIBA mogli dobiti odlične vijesti za bosanskohercegovačku košarku - rekao je Mahmutović.

Okupljanje selekcije BiH je zakazano za 20. jul na Ilidži.

- Srećni smo zbog ovakvog epiloga i odluke da igra za nas. Suvišno je pričati koliko će nam značiti njegovo prisustvo u timu. Definitivno, na okupljanju 20. jula na Ilidži pojaviće se i Emir - istakao je selektor Sabit Hadžić.

Preldžić je rođen 1987. godine u Ženici, ali je nastupao za mladu reprezentaciju Slovenije, koja ga je precrtala nakon što je izjavio da bi želio da promijeni reprezentaciju.

Karijeru je počeo u Čeliku (Zenica), a igrao je za Triglav Kranj i Slovan. Od 2007. godine je član Fenerbahčea.

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi sa Crnom Gorom na kontinentalnom šampionatu u Litvaniji.

Bonus video: