Braća Angelopulos napustila Olimpijakos

Pirejci igračkom kadru duguju četiri miliona eura. Jedan od razloga odlaska je i loše suđenje u finalu plej-ofa protiv Panatinaikosa
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 15:11h

Košarkaška bomba eksplodirala je u Pireju! Braća Panajotis i Jorgos Angelopulos odlučili su da se povuku iz Olimpijakosa, koji se sada nalazi u teškoj situaciji.

Oni su u otvorenom pismu javnosti saopštili razloge za ovakvu odluku. Jedan od njih je i nezadovoljstvo suđenjem u finalnoj seriji plej-ofa protiv Panatinaikosa.

- Za razliku od naših protivnika, nismo željeli da vršimo pritisak na ligu, sudije i druge timove. Uspjeh do kojeg se dolazi manipulacijama i uz pomoć sudija, za nas nije uspjeh. Borili smo se protiv nasilja i ove sezone pobijedili u toj borbi, uz podršku naših navijača. Nismo izdvajali novac za lobiranje novinara, nego smo sa njima bili u striktno profesionalnom odnosu - kažu braća Angelopulos.

Ove i prethodnih godina vlasnici su ulagali enormne sume novca za evropske košarkaške prilike.

Dovođenje su velike zvijezde - Džoš Čildres, Linas Kleiza, Teo Papalukas, Vasilis Spanulis, Radoslav Nesterović, trener Dušan Ivković, ali Pirejci su uspjeli da osvoje samo dva nacionalna kupa i jednom se plasiraju u finale Evrolige. Ni ove sezone nisu prekinuli dominaciju Panatinaikosa u domaćem prvenstvu, mada su regularni dio sezone završili na prvom mjestu bez poraza.

- Potrošili smo sve moralne i zakonske načine da se borimo za fer odnose i regularnost u grčkoj košarci. Naš angažman u Olimpijakosu bazirao se samo na ljubavi prema klubu i košarci, bez ikakve želje za ostvarivanjem profita. Sada odlazimo sa bolom u srcu. Hvala svima koji su nas podržavali - zaključili su sada već bivši vlasnici Olimpijakosa uz napomenu da su državi na ime raznih poreza platili oko 50 miliona dolara.

"Crveno-bijeli" se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji. Igračima se duguje četiri miliona eura, a posljednju platu primili su u januaru.

Nakon ove odluke braće Angelopulos, svi najbolji igrači kluba iz Atine su slobodni u izboru nove sredine.

Braća Angelopulos su od oca naslijedili poslove u brodogradnji i proizvodnji čelika, dok njihova tetka Jana Angelopulos Daskalaki spada u krug 50 najmoćnijih žena svijeta u izboru magazina "Forbs".

Bonus video: