Sa Letonkama za prvo mjesto u grupi

Selektor Miodrag Baletić će u ovom meču odmoriti najboljeg strijelca tima Ivu Perovanović
0 komentar(a)
Ana Turčinović, Foto: FIBAEUROPA.COM
Ana Turčinović, Foto: FIBAEUROPA.COM
Ažurirano: 25.06.2011. 16:39h

Košarkašice Crne Gore glavna su tema na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Iako debitant na velikim takmičenjima, „crvene“ plijene igrom, fenomenalnim rezultatima, a posebno je imponovala igra u petak veče protiv Francuske, aktuelnog prvaka Evrope.

Izabranice Miodraga Baletića prikazuju igru i udžbenika, a rješenje nisu našli Poljska, Španija, Njemačka, Hrvatska i Francuska.

Ostalo je da naše košarkašice odigraju sjutra veče duel sa Letonijom, koji odlučuje o prvom mjestu u grupi i lakšem rivalu, ako je to moguće na ovakvim takmičenjima, u četvrtfinalu.

- Ostvarili smo veliku pobjedu protiv favorizovanog protivnika i selekcije koja je u samom vrhu evropske košarke. Francuskinje imaju fantastičnu selekciju, posebno su dominantne u igri pod koševima, što dovoljno govori o tome kakav je uspjeh savladati takvu selekciju. U svim mečevima na prvenstvu, igračice su dokazale da imaju karakter i da mogu da igraju na pobjedu bez obzira na kvalitet protivnika - kaže selektor Crne Gore.

I Letonke igraju dobro, do sada su poražene samo od Španije, ali uz sav respekt prema njima, sve će zavisiti od Jelene Škerović i saigračica.

Ako pruže partije kao do sada, teško da i učenice grčkog trenera Jorga Dikeoulakosa mogu izvući povoljan rezultat.

Baletić će, vjerovatno, u ovom duelu odmoriti najboljeg strijelca tima Ivu Perovanović.

- Skoro je nevjerovatno da smo dosadašnje mečeve odigrali sa daleko manjim brojem igračica od svih ostalih učesnika Evropskog prvenstva. Nosioci igre su imali veliku minutažu i iznositi su najveći teret mečeva, tako da je poželjno, a može se reći i neophodno, da odmorimo pojedine igračice. Nije od presudne važnosti da li ćemo biti prvi ili drugi u grupi, jer nas u četvrtfinalu čekaju kvalitetni protivnici, koje ne možemo da biramo - jasan je Baletić.

Naša selekcija je bolja u svim statističkim parametrima. Daju više poena po meču (73,2 – 60,4), bolje su u šutu za dva (49 % - 45%), tri poena (32,6% - 25,3%) i sa linije slbodnih bacanja (73% - 71,1 %). „Crvene“ prosječno imaju skoro tri skoka više od Letonki (43 – 40,4), asistencije su takođe na našoj strani (15 – 12,8), kao i ukradene lopte (7,4 – 6,.4). Najbolji strijelac Crne Gore je Iva Perovanović sa prosjekom od 20,5 poena, dok je najefikasnija Letonika Elina Babkina (14,6 koševa po meču).

- U dosadašnjim utakmicama u Poljskoj, pokazale smo da imamo kvalitetnu selekciju. Nadam se da ćemo i u narednim mečevima igrati na istom nivou i tako potvrditi da nismo slučajno među osam najboljih. Neće biti lako protiv Letonije, ali mi u svaki meč ulazimo sa velikim motivom. Trudićemo se da pružimo jak otpor i odigramo na najvećem mogućem nivou – istakla je centar Ana Turčinović.

Raspored

Francuska - Poljska (15.30)

Španija - Hrvatska (18.00)

Letonija - Crna Gora (20.30)

Bonus video: