Škerović: Odbranom dobijamo Hrvatsku

Znamo kako igra Hrvatska. Moramo odbratiti pažnju na njihov šut i ”pik en rol” igru, jer su im to najjači aduti - kaže kapiten "crvenih"
61 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Škerović, Foto: FIBAEUROPE.COM
Jelena Škerović, Foto: FIBAEUROPE.COM
Ažurirano: 21.06.2011. 18:34h

Da je neko prije početka Evropskog prvenstva ponudio košarkašicama Crne Gore jednu pobjeda, koja znači prolaz u drugu fazu, sigurno da bi je objeručke prihvatile.

Međutim, nakon sjajna tri izdanja protiv Poljske, Španije i Njemačke, “crvene” su najavile da imaju snagu i kvalitet za visoke domete.

Iako su najprijatnije iznenađenje kontinentalnog šampionata, u svom premijernom nastupu, i dalje stoje čvrsto na zemlji.

Nisu dozvolile da ih dosadašnji uspjesi uspavajaju, već najavljuju da će sve uraditi da i u nastavku prikažu dobre igre.

Prva prilika pruža se sjutra (15.30) protiv Hrvatske, a pobjeda bi, vjerovatno, značila i plasman u četvrtfinale.

- Odigrale smo sjajnu prvu fazu takmičenja, plasirale smo se u drugi krug, što nam je bio i cilj. Sada potpuno rasterećeno ulazimo u naredna tri meča, ali se nadam da ćemo nastaviti sa dobrim izdanjima. Slobodan dan iskoristile smo da se malo odmorimo i pripremimo za duel sa Hrvatskom. Svjesne smo da će biti teško, ali sigurna sam da će svaka igračica dati svoj maksimum - kaže Jelena Škerović, kapiten Crne Gore.

Ako se gleda statistika u dosadašnjem dijelu šampionata, Crna Gora je favorit protiv izabranica Stipe Bralića.

Naša selekcija prosječno daje 70,7 poena, a Hrvatska 55,3, bolja je u šutu za dva (46,5 odsto - 39,7 odsto), tri poena (32,4 odsto - 26,4 odsto) i sa linije slobodnih bacanja (72,3 odsto - 70,3 odsto). “Crvene” bolje skaču (44 - 36) i asisitiraju (13,3 - 12,3).

Međutim, to ne mora ništa da znači.

- Znamo kako igra Hrvatska. Moramo odbratiti pažnju na njihov šut i ”pik en rol” igru, jer su im to najjači aduti. Zato je veoma bitno da odigramo dobru odbranu kao i do sada. Tu leži ključ utakmice. Takođe, moramo biti strpljive u fazi napada.

Kada se povede priča o šansama Crne Gore u drugoj fazi, iskusni plej ulogu favorita prepušta Francuskoj, aktuelnom šampionu Evrope.

- Radi se o dobrim rivalima. Sa Hrvatskom su šanse 50:50 odsto i vjerujem da možemo do pobjede. Francuska je apsolutni favorit u ovoj drugoj fazi, dok sa Letonkama igramo treći meč u grupi. I tu su šanse podjednake, ali sada razmišljamo samo o prvom meču protiv Hrvatske - zaključile je Jelena Škerović.

Pristup je najvažniji

Ono što je impresioniralo u prvoj fazi, pored igara i rezultata, je i činjenica da naša selekcija igra izuzetno zrelo iako je samo nekoliko košarkašica ima priliku da igra na veliki takmičenjima.

- Ključ svega je u sjajnom pristupu koji ima čitav tim. Mi iskusnije pričamo sa mlađim košarkašicama, pokušavamo da ih psihički rasteretimo sa željom da odigramo najbolje što možemo. Pokazatelj kako svaka igračica doživljava igranje za reprezentaciji je meč sa Njemačkom u kome su šansu dobile košarkašice koje su manje igrale protiv Poljske i Španije. Međutim, na terenu nije bilo nikakve razlike između njih i nas. Ozbiljno shvatamo obaveze na terenu, trudimo se da pružimo maksimum i to je jedan od razloga dosadašnjih sjajnih igara i rezultata - objašnjava Jelena Škerović.

Grupa F

Srijeda (22. jun)

Hrvatska - Crna Gora (15.30)

Poljska - Letonija (18.00)

Francuska - Španija (20.30)

Petak (24. jun)

Španija - Letonija (15.30)

Hrvatska - Poljska (18.00)

Crna Gora - Francuska (20.30)

Nedjelja (26. jun)

Francuska - Poljska (15.30)

Španija - Hrvatska (18.00)

Letonija - Crna Gora (20.30)

Bonus video: