NAPUŠTA BARSELONU

Rubio objavio odlazak u NBA ligu

"Konačno sam odlučio da krenem na taj put. Igranje u NBA je moj san i želim da ga ispunim. Poslije mnogo razmišljanja, zaključio sam da je došlo vrijeme", rekao je Rubio.
0 komentar(a)
Rubio, Foto: Www.marca.com
Rubio, Foto: Www.marca.com
Ažurirano: 17.06.2011. 14:06h

Španski košarkaš Riki Rubio objavio je danas da će napustiti Barselonu i preći u NBA, gdje će sljedeće sezone igrati za Minesotu.

"Konačno sam odlučio da krenem na taj put. Igranje u NBA je moj san i želim da ga ispunim. Poslije mnogo razmišljanja, zaključio sam da je došlo vrijeme", rekao je Rubio na konferenciji za novinare u Barseloni.

Rubio bi tako mogao da zaigra sa crnogorskim reprezentativcem Nikolom Pekovićem i srpskim internacionalcem Darkom Miličićem.

Ovaj 20-godišnji plejmejker izabran je na "draftu" još prije dvije godine, kada ga je sa pete pozicije odabrala Minesota, ali je ostao u Španiji zbog visokog obeštećenja.

Barselona je za njega tražila četiri miliona eura, a NBA klubovi smiju da plate samo 500.000 dolara.

On je tada osvojio dvije titule prvaka Španije i jednu prvaka Evrope, a obeštećenje je spalo na milion eura, što je suma za koju je moguće da se pronađe dogovor.

Rubio je sa nepunih 15 godina debitovao u prvenstvu Španije, kada je igrao za Huventud. Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu olimpijsku medalju 2008. i zlatnu evropsku 2009. godine.

U NBA, međutim, odlazi poslije vjerovatno najgore sezone u karijeri, u kojoj mu je prosjek poena po meču pao na 6,5 i u kojoj je izgubio mjesto u prvom timu Barselone.

Rubio je priznao da je mogao mnogo bolje.

"Mogao sam lično da uradim mnogo stvari bolje, ali tim je imao uspjeha, a ovo je timski sport. Ne idem, međutim, u NBA zato što mi treba novi početak, već zato što mislim da sam spreman. Hoću da igram protiv najboljih na svijetu", rekao je Rubio.

Minesota je prošle sezone imala učinak od 17 pobjeda i 65 poraza, po čemu je bila najgora u ligi, a ekipi je jako potreban plejemejker.

"Prelazak iz pobjedničkog tima u ovakav donijeće promjenu u pristupu. Možda se nećemo boriti za titulu, ali ćemo imati druge ciljeve. Vrlo sam voljan da uradim šta god je potrebno timu da bi što više pobjeđivao", rekao je Rubio.

Minesota je već spremna za dolazak Rubija.

Ekipa je na svojoj interenet stranici postavila "fleš" stranu, na kojoj na španskom piše "Vježbajte španski. Stiže Riki Rubio", odakle posjetioci mogu da odu na poseban sajt posvećen igraču ili da odu na redovnu stranicu kluba.

U prodaju su već pušteni dresovi sa brojem 9.