Baletić: U Poljskoj nismo autsajderi

Ubijeđen sam da ova ekipa ima kvalitet, znanje i veliki moral da na pravi način reprezentuje crnogorsku košarku i državu - istakao selektor "crvenih" dama
51 pregleda 0 komentar(a)
ženska reprezentacija, Foto: Savo Prelević
ženska reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2011. 13:46h

Poslije nešto više od mjesec dana priprema, šest jakih utakmica na turnirima u Antaliji i Istanbulu, i desetine treninga, najbolje košarkašice Crne Gore otputovale su danas popodne u Poljsku, gdje u subotu počinje Evropsko prvenstvo.

Sa puno optimizma su “crvene” pošle na svoj premijerni nastup na velikim takmičenjima, za željom da naprave najbolji mogući rezultat.

Za početak je to plasman u drugi krug, a nakon toga će se razmišljati o krajnjim dometima.

Međutim, za plasman u drugi krug treba će se dobro pomučiti, jer su rivali domaćin Poljska, Španija, bronzana sa posljednjem kontinentalnog šampionata, i Njemačka, koja je to pravo stekla kroz dodatne kvalifikacije.

- Ovo je istorijski trenutak za crnogorsku žensku košarku, prvi izlazak na evropsku scenu. Imali smo velikih zdravstvenih problema, ali smo sve to uspjeli da pobijedimo jednim velikim angažovanjem, samopregorom i u Poljsku ne idemo kao autsajderi. Ubijeđen sam da ova ekipa ima kvalitet, znanje i veliki moral da na pravi način reprezentuje crnogorsku košarku i državu – optimista je selektor Miodrag Baletić.

FIBA Evropa je u posljednjem trenutku odlučila da u Poljskoj može igrati 12 umjesto 14 igračica, odnosno samo jedna naturalizovana košarkašica.

Zbog toga je sa spiska otpala Amerikanka Ešaja Marfi, prednost je dobila Ana De Forž.

- To nije dobro za jednu veliku košarku organizaciju, veliku sportsku organizaciju kao što je FIBA, ali na to nismo mogli da utičeno. Bilo je teško saopštiti jednom takvom igraču kao što je Ešaja Marfi da ne može biti u sastavu. Istovremeno nije bilo prijatno saopštiti još nekim igračicama, koje su bile među 14 da neće biti u sastavu, jer su živjele za to da predstavljaju svoju zemlju na skupu najboljih reprezentacija u Evropi, ali nismo imali izbor. Igračice su shvatile da to nije naša greška i nadam se da će se i ubuduće odazivati pozivu u reprezentaciju i da će imati pravi odnos prema reprezentativnom dresu.

Na premijeri Crna Gora igra protiv domaćina, što je još jedna otežavajuća okolnost za Jelenu Škerović i saigračice.

- Uvijek je teško, to sam naglasio nekoliko puta, igrati protiv domaćina, koji ima određenu prednost zbog svega što se dešava na takmičenjima, a prije svega zbog ekonomskog interesa šampionata. Međutim, vjerujem da oni neće imati toliku prednost da im nećemo moći biti ravnopravan rival. U svakom slučaju očekuju nas veliki rivali, veliki protivnici i velika imena evropske ženske košarke.

Baletić kao najveći adut ističe veliku želju igračica za dokazivanjem u dresu sa nacionalnim grbom.

- Naš glavni kvalitet je moral, veliki motiv, kvalitet pojedinaca, ali isto tako mislim da u svim drugim elementima ne zaostajemo za drugima – zaključio je Baletić.

Njemačka nepoznanica

Sa Španijom “crvene” su igrale u Istanbulu i vidjele su šta ih očekuje u Poljskoj. Domaćin je takođe skeniran, dok je Njemačka nepoznanica.

- Nemamo informacija o Njemačkoj, jer nismo bili u mogućnosti da pratimo igru timova u kvalifikacijama. To je bilo naporno takmičenje, 12 reprezentacija, ozbiljnih selekcija se borilo za jedno mjesto, ali utakmice koje će igrati na šampionatu daće nam mogućnost da analiziramo njihovu igru i da vidimo na koji način da im se suprotstavimo – objasnio je Baletić.

Bonus video: