Baletić: Ne zadovoljava nas samo učešće na EP

Ne želimo da tražimo alibi i da kažemo da je dovoljno to što učetvujemo na EP. Istina je da dolazimo iz zemlje koja ima malu bazu i nesumljivo smo samim plasmanom u Poljsku napravili veliki rezultat - jasan je selektor Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 12:57h

Iza najboljih košarkašica Crne Gore je nešto više od mjesec dana rada, dva jaka turnira u Antaliji i Istanbulu, desetine treninga i dosta prolivenog znoja. Što je urađeno, urađeno je.

Još dva dana „crvene“ će boraviti na Cetinju, a četvrtak odlaze u Poljsku, gdje narednog vikenda počinje Evropsko prvenstvo.

Za našu selekciju biće ovo premijerni nastup na velikim takmičenjima, kao uostalom i za većinu igračica.

Samo nekoliko njih je imalo čast da u dresu bivše države igra na ovako jakom takmičenju, a sve imaju veliki motiv da se evropskoj javnosti predstave u što boljem izdanju.

- Vjerujem da ova reprezentacija ima kvalitet i moć da odigra ravnopravno sa svima rivalima. Kada smo počinjali kvalifikacije cilj je bio da svojim rezultatima ne degradiramo ugled crnogorske košarke. Sa prvim pobjedama ambicije su porasle i željeli smo plasman na Evropsko prvenstvo. S obzirom da imamo tri teška rivala u grupi, cilj je prolazak u drugi krug i to bi za nas predstavljalo veliki uspjeh - objašnjava selektor Miodrag Baletić.

Iako je sam plasmana na kontinentalni šampiona veliki rezultat, stručni štab i igračice se time ne zadovoljavaju.

- Ne želimo da tražimo alibi i da kažemo da je dovoljno to što učetvujemo na EP. Istina je da dolazimo iz zemlje koja ima malu bazu i nesumljivo smo samim plasmanom u Poljsku napravili veliki rezultat. Ako bismo išli tom logikom, zadovoljio bi nas sam nastup u Poljskoj. To ne želimo, već želimo da pružimo najviše što možemo. Nadam se da će naš napor dati pravi rezultat – optimista je Baletić.

Plej Jelena Škerović je u prvoj fazi rada na Zlatiboru doživjela povredu koljena zbog kojeg je propustila oba turnira. Međutim, sada je spremna I predvodiće saigračice.

- Potrudićemo se da napravimo najbolji mogući rezultat, baš kao i prethodnih godina. Grupa nije laka, a već na startu igramo sa domaćinom Poljskom. Sada razmišljamo samo o toj utakmici i idemo korak po korak.

Jedan od aduta Crne Gore na Evropskom prvenstvu biće centar francuskog Lates Monpelje Iva Perovanović, koja je na turnirima u Tuskoj pokazala da je u sjajnoj formi.

- Samo učešće na Evropskom prvenstvu je veliki uspjeh za nas, a cilj nam je opstanak u A diviziji. Međutim, to neće biti nimalo lako ostvariti. Obećavam da ćemo dati sve od sebe, a ohrabrujuće je to što su se sve povrijeđene igračice oporavile i što ćemo na EP nastupiti kompletne – zaključila je Iva Perovanović.

Crna Gora na šampionatu će igrati u grupi C u Katovicama sa Poljskom, Španijom i selekcijom iz dodatnih kvalifikacija.

Na startu šampionata 18. juna rival našoj selekciji biće domaćin Poljska (18 sati), dan kasnije Crna Gora igraće protiv Španije (12.30), a 20. juna protiv selekcije iz dodatnih kvalifikacija (12.30).

Bonus video: