Makabi u NLB ligi zbog Evrolige

Od iduće sezone u domaćem prvenstvu ekipe će moći da koriste najviše četiri stranca umjesto dosadašnjih šest, a taj zakon najviše pogađa "ponos Izraela"
0 komentar(a)
Dejvid Blat, Foto: REUTERS
Dejvid Blat, Foto: REUTERS
Ažurirano: 12.06.2011. 13:00h

Makabi se nakon osam godina vraća u NLB ligu, ali ne zato što se uželio lige bivše Jugoslavije, već zbog novog zakona koji će se od sljedeće sezone primjenjivati u Izraelu.

Naime, dugo je trajao spor čelnika lige i IBPA-e (udruženja izraelskih košarkaša) koji je prijetio da se završi štrajkom igrača, ali je okončan krajem prošle nedelje.

Nakon dugih pregovora usvojen je novi zakon koji će pogoditi Makabi. Od iduće sezone u domaćem prvenstvu ekipe će moći da koriste najviše četiri stranca umjesto dosadašnjih šest.

“Ponos Izraela”, koji je igrao finale Evrolige, imao je maksimalnih šest igrača koji nisu imali izraelsko državljanstvo.

Budući da godinama okosnicu tima čine Amerikanci, novi zakon je izazvao zabrinutost u Makabiju, koji je već potpisao ugovore sa nekoliko američkih igrača.

I sada im se NLB liga ukazuje kao spas.

S obzirom da u ovom takmičenjua nema nikakvih ograničenja o broju stranaca, Makabi bi u NLB ligi mogao igrati u kompletnom sastavu i tako održavao formu za Evroligu.

- Novonastala situacija nam može izazvati razne probleme i zato trebamo dobro da razradimo našu strategiju. S obzirom na nove uslove, NLB liga se pokazala kao idealno rješenje. Igrači koji neće smjeti da igraju u domaćem prvenstvu, a koji su nam nužni za visok nivo u Evrolige, moći će formu da održavaju kroz jake utakmice NLB lige – rekao je trener Makabija Dejvid Blat.

Bonus video: