Riga dobila novog heroja

Ova sezona je bila zaista uspješna za Rigu, jer je osvojila prvu titulu u istoriji, a igrali i finale Baltičke lige
125 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Bakić, Foto: Www.vefriga.com
Bojan Bakić, Foto: Www.vefriga.com
Ažurirano: 11.06.2011. 18:24h

Dvadesetosmogodišnji Bojan Bakić predodređen je da piše istoriju!

Ostaće zapisano da je dao prvi koš za reprezentaciju Crne Gore, kao i to da je letonskoj VEF Rigi donio prvi titulu nacionalnog prvaka u istoriji kluba.

U finalu plej-ofa šampionata nekadašnje sovjetske republike, VEF Riga se sastala sa Ventspilsom.

Tim iz istoimenog grada, koji ima osam titula, bio je na korak od nove titule, ali je VEF izjednačio i izborio majstoricu.

U meču gdje nije bilo popravnog, Bakić je uzeo stvari u svoje ruke. Za nepuna 23 minuta, postigao je 28 poena.

Trojke je šutirao 7:5, za dva 7:4, sa linije penala je bio stopostotan (5:5), a imao je i tri skoka i asistenciju. To je bilo više nego dovoljno za istorijski trofej za VEF Rigu.

- Prezadovoljni su svi u klubu, preko predsjednika kluba do igrača i stručnog štaba. Ova sezona je bila zaista uspješna za Rigu, jer je osvojila prvu titulu u istoriji, a igrali i finale Baltičke lige. U polufinalu smo dobili Litvos ritas, da bi u finalu poklekli u meču sa Žalgirisom. Taj duel izgubili smo u samom finišu. Postali smo prva ekipa van Litvanije koja je igrala u finalu ovog takmičenja. Što se mene tiče, kada se sve uzme u obzir, prezadovoljan sam kako statusom koji sam imao, treninzima i igrama koje sam pružao - kaže Bakić za “Vijesti”.

Rođeni Podgoričanin se u Letoniju preselio u januaru ove godine nakon što je njegov dotadašnji klub Krivbasbasket proglasio bankrot.

- Na početku sezone bio sam član ukrajinskog Krivbasbasketa, bilo je zaista dobro, ali je negdje pred Novu godinu klub proglasio bankrot. Otvorila mi se mogućnost da pređem u Rigu, a došao sam na insistiranje Rimantasa Kurtinaitisa, proslavljenog litvanskog košarkaša. Dok je on bio na klupi imao sam dobar status, igrao konstantno i pružao dobre partije.

Nakon odlaska Kurtinaitisa, na klupu Rige je došao bivši selektor Litvanije Ramunas Butautas, koji nije imao povjerenja u Bakića kao njegov prethodnik.

Međutim, igrama u finalnoj seriji plej-ofa naš reprezentativac je pokazao klasu.

- U martu je došao novi trener i tada sam izgubio dotadašnji status. Međutim, radom na treninzima i igrama na terenu, kada sam dobijao šansu, vratio sam status koji sam imao prije dolaska novog trenera. Na kraju se sve vratilo sjajnim igrama u plej-ofu i drago mi je da sam bio jedan od ključnih šrafova na putu ka prvoj tituli u istoriji kluba.

Prošle godine Bakića nije bilo na spisku reprezentacije, ali se nakon sjajne sezone ponovo vratio među “crvene” i konkurisaće za tim koji će Crnu Goru predstavljati na EP u Litvaniji.

- Drago mi je što sam opet na spisku reprezentacije i rado ću se odazvati na poziv selektora Dejana Radonjića. Do okupljanja ima još skoro mjesec dana i sigurno da ću maksimalno spreman doći na početak priprema za Evropsko prvenstvo - zaključio je Bakić.

Ne ostaje u Letoniji

Bakiću je VEF Riga bio osmi klub u karijeru. Počeo je u redovima Budućnosti, a igrao je još za Hemofarm, Marusi (Grčka), Čarni Slupsk (Poljska) Trikalu (Grčka), Metalac Valjevo i Krivbasbasket (Ukrajina). Od oktobra će biti u novoj sredini.

- Ne ostajem u Rigi, to je sigurno. Imam nekoliko ponuda, ali je još rano pričati o tome. Sve se može promijeniti za sekund, tako da ne bih želio da govorim o imenima klubova, a i većina liga još nije završena. Pošto sam imao uspješnu sezonu, očekujem da shodno tome nađem i novi angažman - objasnio je Bakić.

Bonus video: