Dalas na korak od prve titule

Dalas je do pobjede predvodio fenomenalni Njemac Dirk Novicki, koji je sa 29 poena ponovo zasijenio sve članove "velike trojke" Majamija.
0 komentar(a)
dalas, Foto: Beta/AP
dalas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2011. 08:44h

Košarkaši Dalasa savladali su Majami u petoj utakmici finalne serije (112-103) i sada ih samo jedna pobjeda dijeli od prve titule u istoriji kluba.

"Divlja telad" vode sa 3:2 u seriji, a prvu od dvije meč lopte imaće u nedjelju u Majamiju.

Dalas je do pobjede predvodio fenomenalni Njemac Dirk Novicki, koji je sa 29 poena ponovo zasijenio sve članove "velike trojke" Majamija.

"Ovo je velika pobjeda za nas, sada idemo u Majami da odigramo narednu utakmicu kao da je biti ili ne biti. Osjećamo veliko olakšanje, jer smo morali da dobijemo ovaj meč, nismo smjeli da dozvolimo protivniku da na svom terenu ima meč loptu", kazao je Novicki novinarima nakon meča.

Domaćin je imao i fenomenalan šut iz igre (56,5 %), te briljantan procenat pokušaja za tri poena (13 trojki iz 19 pokušaja). Takođe, imao je dosta raspoloženih igrača - najbolji do Novickog bio je Džejson Teri (21 poen), Barea je upacio 17, Džejson Kid 13, Tajson Čandler takođe 13...

Ključ za pobjedu bila je sjajna odbrana Dalasa na Lebronu Džejsmu, koji je nakon razočaravajućih osam poena u četvrtoj utakmici, sinoć bio tek za nijansu bolji (17 poena), ali uz šut iz igre 19-8 i samo dva izborena slobodna bacanja. To znači da su ga "maveriksi" zaustavili - bez prekršaja. Dvejn Vejd je ubacio 23, a Kris Boš 19 poena, što je bilo nedovoljno za pobjedu.

"Vjerujte mi da nije gotovo. Igrali smo cijelu sezonu da bismo se izborili da imamo prednost domaćeg terena. Sada se vraćamo kući da u dvije utakmice riješimo stvar", kazao je Kris Boš.

Nakon tri poena prednosti na poluvremenu (60-57) najveći razliku tim iz Teksasa imao je u 36. minutu, kada je poveo 80-71. Ipak, tri minuta prije kraja gosti su prišli na minus tri, nakon čega je uslijedila furiozna serija Dalasa (15-3) koja ih je odvela u treću pobjedu.

Serija se sada seli na Floridu, a iako Majami ima dvije utakmice na domaćem terenu, na strani Dalasa su brojke iz prošlosti - 19 od 26 ekipa u istoriji NBA lige osvojile su titulu nakon što su vodile 3-2 u seriji.

Pošlo je to za rukom Majamiju, 2006. godine, baš protiv Dalasa.

Bonus video: