Žele da se konačno domognu evropske elite

U ovom vidu takmičenja srećna je bitna. Lakše je u A diviziji biti 14 sa jednom pobjedom, nego prvi ili drugi u B diviziji - istakao selektor Miodrag Kadija
84 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Kadija, Foto: Luka Zeković
Miodrag Kadija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2011. 12:56h

Prethodne četiri godine muška juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore stala je u polufinalu Evropskog prvenstva B divizije, posljednjoj stepeni do evropske elite.

Uvijek je nedostajao taj jedan korak da bi došli u društvo gdje po kvalitetu i pripadaju. Bez obzira da sve pehove proteklih godina, juniori su puni samopouzdanja danas počeli pripreme za šampionat u Varni (Bugarska) od 21. do 31. jula u želji da konačno ostvare cilj.

Pred izabranicima Miodraga kadije je nešto više od mjesec dana da se pripreme na pravi način. U tom cilju odigraće i desetak kontrolnih mečeva na kojima treba da dođu do željene forme i igre.

- Već popodne počinje sa radom u Tivtu. Na spisku je 18 igrača, a hendikep za naš biće to što je Nikola Ivanović sa mladom reprezentacijom. Ipak, postoji mogućnost da bude sa nama na Evropskom prvenstvu. Dogovorili smo dva meča sa Selekcijom Srbije u beogradu, a igraćemo sa Švajcarcima u Tivtu, sa našom mladom reprezentacijom koja je jaka i sa Teodom i Ulcinjom. Odigraćemo nekih 10, 12 utakmica što je sasvim dovoljno i nadam se da ćemo imati više sreće nego proteklih godina, kada smo ispadali u polufinalu – objašnjava Kadija.

Selektor naših juniora smatra da je teže doći do A divizije nego u njoj ostati. Jer u B diviziji iste želje, da se domognu elitne scene, ima još 23 selekcije.

- Ne treba biti pesimista i pored hendikepa koji imamo. Imamo 35 dana da se pripremimo za ono što nas očekuje u Bugarskoj. I pored nedostatka sreće u prethodnim godinama, to je bilo dobro za mlade igrače. Juniorski i seniorski staž su pravi filter za A selekciju. Niko se sada ne zadovoljava trofejima u kadetskom i juniorskoj konkurenciji. Imamo sjajan sastav i mislim da možemo da napravimo dobar rezultat bez obzira da li će Nikola igrati ili ne. Ne pozivam sreću, ali od 24 ekipe, koje nisu loše kao što neki žele da predstave, samo dvije idu u A diviziju. Mi smo uvijek igrali dobro do polufinala i onda gubili. Od 30 utakmica, 27 smo riješili u našu korist i na kraju smo bili treći. U ovom vidu takmičenja srećna je bitna. Lakše je u A diviziji biti 14 sa jednom pobjedom, nego prvi ili drugi u B diviziji.

Jedan od ključnih igrača ove selekcije trebalo je da bude supertalentovani plej Mornara Nikola Ivanović. Međutim, on je prekomandovan u mladu reprezentaciju, ali postoji mogućnost da ipak zaigra u Bugarskoj.

- Računamo na Ivanovića, a hendikep je što neće biti sa nama tokom priprema. Bilo bi logično da igra sa nama, jer je 1994. godište, ali s obzirom da je Evropsko prvenstvo A divizije jako takmičenje, igraće za straiju generaciju. Mogao bi da nam se pridruži nakon prve faze takmičenja u Bugarskoj, ako ne bude previše umoran istrošen. U takvoj situaciji, bio bi to hendikep za nas - objasnio je Kadija.

Kapiten juniora biće Marko Mugoša, član podgoričke Budućnosti.

- Imamo dosta vremena za pripreme, igraćemo nekoliko kontrolnih mečeva da se dobro spremimo i ostvarimo zacrtani cilj, a to je ulazak u A diviziju – bio je kratak Mugoša.

Spisak

1. Danilo Nikolić (Budućnost)

2. Marko Mugoša (Budućnost)

3. Nemanja Gavranić (Budućnost)

4. Nikola Ivanović (Mornar)

5. Mihailo Kasalica (Mornar)

6. Dušan Perović (Mornar)

7. Vukota Pavić (Mornar)

8. Milija Miković (Mornar)

9. Nikola Žižić (Podgorica)

10. Vasilije Vušović (Podgorica)

11. Miloš Pajović (Podgorica)

12. Miloš Latković (Lovćen)

13. Vlado Koprivica (Lovćen)

14. Mašan Vrbica (Cetinje)

15. Ivan Fatić (Mogren)

16. Nenad Vuković (Centar)

17. Vladimir Mrdak (Danilovgrad)

18. Vladimir Kovačević (ABS Primorje)

U stručnom štabu su pored Kadije, pomoćni trener Petar Mijović, kondicioni trener Milovan Ljubojević i fizioterapeut Slavko Stanić.

Bonus video: