Debi protiv Reala je bio kao san

"Nikada nisam razmišljao o tome da igram za reprezentaciju Španije. Još prije dvije godine igrao sam za Crnu Goru i time pokazao za koga želim da igram", rekao je Todorović
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 00:28h

Svakako da je zadovoljstvo nositi kapitensku traku. Danas se pridružujem ekipi, međutim, bio sam već sa momcima, čini mi se da su dobri drugovi, a ne sumnjam da su dobri igrači. Siguran sam da ćemo za ovih mjesec i po priprema uspjeti da napravimo dobru ekipu, a vidjećemo kakav će biti rezultat - rekao je Marko Todorović na početku intervjua za „Vijesti” samo nekoliko sati nakon što je promovisan u novog kapitena mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore.

U jednom momentu kod nekih ljudi pojavila se sumnja da li će Todorović igrati za Crnu Goru ili Španiju. Kod njega, međutim, ta sumnja nikada nije postojala, čak je i prošle godine za “Vijesti” kazao da je njegova reprezentativna karijera isključivo vezana za Crnu Goru.

"Nikada nisam razmišljao o tome da igram za reprezentaciju Španije. Još prije dvije godine igrao sam za Crnu Goru i time pokazao za koga želim da igram. Nisam ni mogao, niti sam želio da igram za Španiju ili bilo koga drugoga. Želja da igram za reprezentaciju Crne Gore nikada nije bila sporna, jedino što su me povrede omele da ranije obučem reprezentativni dres. Ove godine, međutim, sve je u redu sa povredama i ja sam došao i pokazao šta želim".

Selektor mlade reprezentacije Mihailo Pavićević rekao je da za njega sve osim medalje predstavlja neuspjeh, što je veoma hrabra izjava...

- Da, on je to rekao jer kaže da je njegova košarkaška filozofija, otkako je počeo da se bavi košarkom, da je sve osim medalje neuspjeh. Međutim, sve zavisi. Recimo, naš klub Huventud nije imao neke velike rezultate, ali je izbacio puno mladih igrača i svi u klubu su bili zadovoljni. Možda ne treba uvijek gledati samo rezultat, ali naravno da bismo svi bili zadovojlni ako bismo osvojili medalju.

Imao je sjajnu sezonu u Španiji, period adaptacije vjerovatno je prošao. Debitovao je za prvi tim Huventuda protiv slavnog Reala 5. marta, nakon toga vezao devet utakmica u prvom timu, imao solidnu minutažu, solidan učinak.

- Ovo mi je treća sezona i, kako kažu - treća sreća. Imao sam odličnu sezonu, pogotovo drugi dio, od kako sam se vratio iz Crne Gore jer mi je trebalo oko mjesec da završim papire. Zaigrao sam za prvu ekipu, to sam zaslužio dobrim igrama u drugom timu. Kasnije je uslijedio debi protiv Real Madrida što mnogi sanjaju jer je u pitanju utakmica protiv najvećeg kluba na svijetu, protiv mog dobrog druga Nikole Mirotića. Zaista fantastično!

Iako je španska liga ubjedljivo najjača u svijetu, ako se izuzme NBA, Marko je pokazao da i sa takvim igračima može da se nosi.

- Možda moja statistika i nije bila tako dobra, možda nijesam davao nešto puno poena, ali najbitnije mi je da sam se adaptirao na tako jaku košarku i tako jaku ligu. Mislim da će mi sve to pomoći da sljedeće sezone već od starta pokažem koliko mogu i vidim kolike su moje mogućnosti u odnosu na ostale igrače. U svakom slučaju nadam se još boljoj sezoni.

Kada mlad čovjek igra protiv neuporedivo iskusnijih igrača, fizički dominantnijih i to u najjačoj evropskoj ligi, jasno je koliko je to težak posao.

- Svakako da nije lako. U pitanju je izuzetno jaka liga, sa igračima iz čitavog svijeta. Naravno, u jednoj od boljih ekipa u Španiji nije lako izboriti se za mjesto u timu i igrati ACB ligu. Svake godine četiri kluba iz Španije bore se za ulaz na fajnl-for Evrolige, što najbolje govori kakva je konkurencija i koliko je teško uspjeti.

Ostala mu je još godina ugovora sa Huventudom, za sada nema naznaka da bi mogao da promijeni sredinu.

- Ne znam ništa o tome. Meni je svakako želja da ostanem u Španiji, ako je moguće da to bude upravo u Badaloni. Mislim da je to najbolje za mene, ali ako budem morao da se selim i ako je to nešto što meni treba, spreman sam i na to.

Marko kaže da se navikao na život u Španiji...

- Kako da ne. To je u početku bio problem, ali kako su Španci sjajni ljudi, mnogo prijatan narod, imam mnogo dobrih drugova koji su mi pomogli da se adaptiram. Sada se u Badaloni osjećam bukvalno kao kod kuće, od godine provedem bar deset mjeseci tamo, što dovoljno govori da sam se potpuno navikao.

Da je postao pravi profesionalac, govori i još jedan podatak.

- Prošle godine sam bio u stanu sa igračima mlađim od 18 godina i imali smo tutora. Ove godine, međutim, živim sa kolegom iz ekipe, takođe prvotimcem Huventuda, Davidom Jelinekom iz Češke.

A na pitanje šta mu nedostaje, koji bi segment u igri morao da popravi, Marko ističe:

- Mislim da mi je ovog ljeta jako važno da radim na šutu, iako možda neću imati dovoljno vremena da se tome posvetim, s obzirom na obaveze u reprezentaciji. Ipak, trudiću se da i kroz taj rad u nacionalnom timu popravljam šut.

Kada god Marko dođe u Crnu Goru, ne propusti priliku da odradi koji trening sa Jadranom Vujačićem, njegovim trenerom iz Džokera, gdje je i ponikao.

- Kada god imam vremena iskoristim priliku da treniram sa Jadranom. Ove godine, međutim, biću dugo odsutan sa reprezentacijom, tako da neću imati puno vremena da ispravim neke stvari koje sam možda pokvario dok sam bio u Španiji. Ali dobro, možda će mi ovog ljeta baš dobro doći jaki treninzi u reprezentaciji.

Jadran Vujačić: Očekujem da Marko ljetos zaigra i za A reprezentaciju

- Veliki je dobitak i za košarkašku reprezentaciju i za Crnu Goru što je Marko došao na pripreme. Mislim da će on biti stub te reprezentacije i da će dobrim igrama za mladu reprezentaciju pokazati da zaslužuje poziv i za A tim. Očekujem da taj poziv stigne još ovog ljeta i ne samo poziv, nego i da zaigra za A reprezentaciju. Siguran sam da će on biti stub najboljeg nacionalnog tima, veliki igrač, ne samo na ovim prostorima, nego da će napraviti sjajnu karijeru - kaže Jadran Vujačić, Markov trener iz Džokera.

S obzirom na to da i Nikola Mirotić i Marko Todorović svaku priliku u Crnoj Gori koriste da individualno rade sa Jadranom Vujačićem, nameće se pitanje da li će to raditi i kada budu u NBA, da li će i tada imati šta da ispravljaju.

- Mislim da hoće - kaže Jadran. - Naravno, ukoliko oni budu to željeli i ukoliko budu vjerovali da je to za njih dobro. Ja znam da je to tako, da mogu da im pomognem, da sam to mogao prije a da mogu i sada. Tokom čitave karijere moraće da rade na sebi da bi stalno napredovali, a što idu na veći nivo moraju da ispravljaju sve sitnije i sitnije detalje. To je ono što odvaja najbolje, vrhunske igrače od onih dobrih i vrlodobrih.

Da se Milutin što prije vrati na parket

I mlađi Todorović, 17-godišnji Milutin, takođe se bavi košarkom i važi za izuzetno talentovanog. Međutim, saobraćajna nesreća jedno vrijeme odvojila ga je od parketa i od treninga kod Jadrana Vujačića u školi košarke Džoker, gdje je ponikao i Marko.

"Nadam se da ga povreda neće zaustaviti. I on igra u Džokeru, ekipi gdje sam i ja počeo i napravio prve i najveće korake. Milutin je imao peh, trenutno je van treninga, na liječenju u Njemačkoj, a svi se nadamo da će biti dobro i da će brzo moći da se vrati na parket", ističe Marko Todorović.

Zanimljivo, i Marko i Milutin bili su prvaci Crne Gore sa Džokerom - obojica u kadetskoj konkurenciji, pa njihov trener Jadran Vujačić u šali kaže da je potrebno da se pojavi još jedan Todorović pa da Džoker ponovo bude kadetski šampion Crne Gore.

Bonus video: