Dalas u velikom finalu

Dalas je 2006. godine dobio prva dva meča, u trećem imao veliku prednost, ali je Majami u okršaju debitanata osvojio šampionski prsten
53 pregleda 0 komentar(a)
Dirk Novicki, Foto: FoNet/AP
Dirk Novicki, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 26.05.2011. 08:24h

Dalas se, definitivno, vratio na veliku scenu - "telad" su treću put uzzastopno šreokrenuli vođstvo Oklahome, riješili seriju sa 4:1 i drugi put u klupskoj istoriji stigli do velikog finala NBA lige.

Dirk Novicki i drugovi su to uradili 2006. godine, kada su poveli protiv Majamija sa 2:0, ali su izgubili naredna četiri susreta.

Upravo bi tim sa Floride mogao da im ponovo bude rival, jer vodi 3:1 protiv Čikaga. Peti meč u toj seriji igra se večeras (2.30 sati nakon ponoći po našem vremenu) u Vjetrovitom gradu.

" Lijepo je kada primite trofej namijenjen pobjedniku Zapada, ali mi ovo već imamo. Još u oktobru smo pred sebe postavili jedan cilj, koji još nismo ispunili", jasno je poručio Novicki šta ga zanima.

Dalas je te 2006. godine dobio prva dva meča, u trećem imao veliku prednost, ali je "vrelina" u okršaju debitanata osvojila šampionski prsten. Maveriksi su od tada dobili samo jednu plej-of seriju, sve do ovodogidšnjeg sjajnog niza - u doigravanju za titulu imaju skor 12-3, a u posljednjih 11 utakmica su ostvarili čak 10 pobjeda.

"Naša dosadašnja plej-of kampanja je bila fenomenalna, ali svi znaju koji je sljedeći korak koji nas zanima", naglasio je Džejson Teri, uz Novickog jedini igrač koji je bio u timu i prije pet godina.

Pobjedu Dalasu (100:96), koji je četiri i po minuta prije kraja gubio sa šest razlike, donijeli su Novicki i Šon Merion, koji su upisali po 26 poena i devet, odnosno osam skokova. Džej Džej Barea je dodao 14, a Teri 12 koševa. Srpski internacionalac Predrag Stojaković proveo je devet minuta na terenu i za to vrijeme pogodio jednu trojku iz četiri pokušaja.

Da puleni Rika Karlajla nisu završili misiju, potvrdio je i kontroverzni predsjednik kluba Mark Kjuban

"Sve što mogu da kažem svima ovdje je da još nismo završili posao", istakao je Kjuban na dodjeli trofeja.

"Gromove" je predvodio Rasel Vestbruk sa 31 pogotkom, dok je Kevin Djurent dodao 23. Obojica su loše šutirala iz igre - Vestbruk je pogodio 11 od 28 šuteva, a prvi strijelac lige osam od 20.

"Teško nam je. Mislim, ipak, da smo naučili lekciju. Moramo da se vratimo još jači", rekao je Djurent.

Finale Zapada: Dalas - Oklahoma 100:96 (Novicki 26 p, 9 sk, Merion 26 p, 8 sk - Vestbruk 31 p, 8 sk, Djurent 23 p, 9 sk) - Dalas je dobio seriju sa 4:1.

Bonus video: