Kruna sezone za ponos

Pred upravom težak zadatak, ugovori istekli Marku Simonoviću, Gintarasu Kadžiulisu, Nikoli Otaševiću, Alekseju Nešoviću, Marku Popoviću i Seadu Šehoviću
0 komentar(a)
KK Budućnost, Foto: Boris Pejović
KK Budućnost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2011. 18:58h

Kada jedna ekipa u Superligi ostvari 10 pobjeda u isto toliko mečeva, a onda polufinale i finale bez problema riješi u još pet susreta, jasno je da je dominantna u svakom pogledu.

Upravo je Budućnosti na taj način peti put uzastopno stigla do duple krune i dokazala da joj nema dostojnog rivala u Crnoj Gori. Osvajanjem nove titule stavljena je tačka na najuspješniju sezonu u posljednjih desetak godina.

- Mislim da smo krunisali dobru sezonu očekivanom odbranom titule i na jedan pravi način kroz finalnu seriju opravdali ulogu favorita i zasluženo potvrdili dominaciju Budućnosti - kaže trener Budućnosti Dejan Radonjić.

Prvu put od postojanja NLB lige Podgoričani su igrali na završnom turniru i malo je nedostajalo da u polufinalu savladaju Partizan. Bez obzira što su ostali bez finala, imali su “plavi” puno razloga za zadovoljstvo.

- Dosta se pričalo o svemu tome što smo napravili prije osvajanja titule. Jasno je da je rezultat ove godine dobar i da smo kroz igre u Superligi i plej-ofu, bez obzira na okolnosti koje su bile prisutne i koje su dovodile u pitanje ovakav ishod kada je završnici prvenstva u opitanju, napravili nešto što je kruna svega onoga što se ostvarili i pokazali tokom ove sezone.

Crnogorski šampion je već početkom septembra morao na parket, jer je igrao kvalifikacije za Evroligu. Asvel je bio nepremostiva prepreka, ali i u Evrokupu nije imao sreće. Zbog lošeg dana protiv Gran Kanarije u “Morači” Budućnost je ostala bez drugog kruga.

- U ovu sezonu smo ušli na način na koji možda nivo kvaliteta takmičenja nije bio adekvatan sa naše strane. Odigrali smo te kvalifikacije dobro, čak bili i u prilici da prođemo Asvel, ali više od toga je, u takvim okolnostima, bilo nemoguće uraditi. U Evrokupu smo imali peh tog neočekivanog rezultata Budiveljnika u Španiji i iako smo igrali dobro osim meča sa Špancima kući, imali smo šansu da napravimo i tu bolji rezultat. Uporedo sa jakim rivalima u NLB ligi igrali smo i u Evrokupu, pa smo i pored svih problema bili dobri i taj dio regionalne lige smo završili na prvom mjestu - zaključio je Radonjić.

Sportski direktor Gavrilo Pajović smatra da se ova sezona može smatrati istorijskom za Budućnost i pored svih problema koju su ih pratili.

- Razgovarao sa sa mojim saradnicima i sigurno da je ovo najteža sezona u posljednjih nekoliko godina zbog svih problema koji su nas pratili. Počev od priprema u Kolašinu, do sklapanja ekipe, uigravanja igrača, povreda koje su nas pratile i nesrećnih poraza u januaru u NLB ligi. Međutim, uspjeli smo sve to da izdržimo da opravdamo ulogu favorita u domaćim okvirima, a da u regionalnoj ligi napravimo istorijski uspjeh. Pored toga igrali smo kvalifikacije za Evroligu, potom igrali u Evrokupu, gdje nismo imali sreće da prođemo dalje. Ovo je najbolja sezona u posljednjih desetak godina, slobodno se može reči istorijska i nadam se da će biti podstrek svima da pokušamo da nastavimo u istom stilu i naredne sezone - objašnjava Pajović.

Pred upravom je sada težak zadatak da opet sklopi respektabilnu ekipu, jer su ugovori istekli Marku Simonoviću, Gintarasu Kadžiulisu, Nikoli Otaševiću, Alekseju Nešoviću, Marku Popoviću i Seadu Šehoviću.

- Svake godine se događa da iz Budućnosti ode pet, šest igrača, a i sada ističu ugovori iskusnijim igračima. Pokušaćemo narednih dana da razgovaramo sa njima da pokušamo da nađemo neko rješenje. Imamo neke planove, nadam se da ćemo uspjeti to da realizujemo da pokušamo da napravimo ekipu na duže staze, a ne da moramo da mijenjamo ekipu svake godine. Sješćemo narednih dana mi iz uprave i vidjeti da nađemo najbolje rješenje - zaključio je Pajović.

Opet spoj mladosti i iskustva

Prvi operativac Podgoričana smatra da bi pravljenje mlade ekipe bez pomoći nešto iskusnijih igrača, ne bi valjalo, a primjer za to je Crvena zvezda.

- Mislim da pravljenje mlade ekipe ne bi bilo dobro rješenje, jer ćemo igrati kvalifikacije za Evroligu i NLB ligu. Neke ekipe sa prostora bivše Jugoslavije su pokušale to da urade, pa se nije dobro završilo. Primjer je veliki srpski brend Crvena zvezda, koja, kako sada stvari stoje, naredne sezone neće igrati NLB ligu. Svih ovih godina imali smo spoj mladosti i iskustva, što je davalo rezultat i zbog toga to ne treba mijenjati. Zato ćemo pokušati da slično napravimo i naredne sezone i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, jer nam je ova sezona obaveza više. Želja nam se da uz “pravljenje” mladih igrača pokušamo da napravimo rezultate. Nekada će nam to pomoći za rukom, nekada ne, ali to je koncept koji želimo - jasan je Pajović.

Odmor u prvom planu

Posljednjih dana bilo je dosta spekulacija hoće li Radonjić i naredne sezone predvoditi Budućnost. Međutim, o planovima sjajni stručnjak za sada ne razmišlja. Želi da se dobro odmori, a onda posveti nacionalnom timu koji krajem avgusta očekuje učešće na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

- U ovom trenutku je još rano pričati o planovima, treba se malo odmarati pošto od početka godine tek sada imam priliku za to. Narednih nekoliko dana ću iskoristiti da uradim neke privatne stvari za koje nisam imao vremena tokom sezone. Poslije toga slijedi odmor, a potom razmišljanja o reprezentaciji - ostao je zagonetan Radonjić.

Bonus video: