Vučević na meti Bostona?

„Seltiksima je potreban mladi visoki igrač da naslijedi ostarjele O‘Nile (Šekila i Džermejna), a Vučević ima set vještina koje bi bile cijenjene u Gradu pasulja (nadimak Bostona)”, stoji u ocjeni Oldridža
0 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: LATIMES.COM
Nikola Vučević, Foto: LATIMES.COM
Ažurirano: 19.05.2011. 02:28h

Čim je završena lutrija za NBA draft, koji se 23. juna održava u Njuarku, američki stručnjaci su počeli da se bave predviđanjima koji će tim koga da dovede.

Takozvani „mok draftovi” su, doduše, odavno u toku (neki sajtovi odavno prognoziraju šta će se dogoditi i 2012), ali su sada prilagođeni.

Najviše pažnje, naravno, privlači ime Nikole Vučevića, kojeg bi čak mogao da uzme najtrofejniji američki klub, Boston!

Naime, čuveni američki novinar Dejvid Oldridž je za zvanični sajt NBA lige sastavio listu igrača koji će biti izabrani u prvoj rundi. Ime 20-godišnjeg Baranina je na 25. mjestu, uz zanimljivo obrazloženje zbog čega bi ga izabrali upravo Kelti.

„Seltiksima je potreban mladi visoki igrač da naslijedi ostarjele O‘Nile (Šekila i Džermejna), a Vučević ima set vještina koje bi bile cijenjene u Gradu pasulja (nadimak Bostona)”, stoji u ocjeni Oldridža.

Bivši novinar ESPN-a i „Filadelfija inkvajrera”, koji sada radi za televiziju TNT, međutim, ne cijeni previše „mok draftove” i napominje da je 80 odsto dosadašnjih prognoza bilo netačno, ali samo zbog toga što ljudi koji ih rade previše znaju!

Oldridž, ipak, nema dilemu da je Vučević četvrti najbolji centar koji se prijavio za ovogodišnji draft. Ispred njega su samo Litvanac Jonas Valančijunas, Turčin Enes Kanter i Džoš Harelson iz Kentakija.

„Vučević iz USC-a je veliki momak, koji će u profesionalcima više igrati na poziciji petice, nego četvorke. Nije dovoljno brz i visok, niti skočan, da bi mogao da se fizički nosi sa krilnim centrima. Ali, ima znanje, tako da će imati šansu da bude koristan protiv sporijih, težih centara”, navodi se u Oldridžovoj analizi, u kojoj se citira i skaut jednog tima iz Jugoistočne divizije (u njoj igraju Majami, Orlando, Atlanta, Šarlot i Vašington).

„U nekim utakmicama biste mogli da ga postavite na poziciju krilnog centra, ali su sada četvorke praktično visoka krila”.

Crnogorskog reprezentativca će i po sajtu sportingnews.com birati Boston sa 25. pozicije, dok ga drugi portali „guraju” u drugu rundu drafta - kandidati su Nju Džersi (36), Šarlot (38) i Golden Stejt (43).

Na draftu će se pojaviti i Nikola Mirotić. Pojedini sajtovi ga nisu čak ni stavili na listu, jer je nedavno produžio ugovor sa Real Madridom uz klauzulu da može da ide u NBA samo ukoliko neko uplati dva i po miliona eura. Sjajni krilni centar će, ipak, po Oldridžu biti 24. pik (to pravo ima Oklahoma), dok su u konkurenciji Portland (21), Čikago (28), Majami (31) i LA Klipers (37).

Bonus video: