Koljena izdržala napore

"Htio sam da pokušam, da poslije završetka karijere ne bude kajanja. Da ne bude - mogao sam ili nisam mogao", kaže Šćepanović
0 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Vlado Šćepanović, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Ažurirano: 13.05.2011. 13:14h

Kada je prošlog ljeta, nakon stalnih problema sa koljenima, Vlado Šćepanović morao da otkaže nastup u reprezentaciji Crne Gore, činilo se da se jedna uspješna košarkaška karijera bliži kraju.

Međutim, terapije i velika želja da se vrati na parket, dali su rezultat. Nakon šest mjeseci oporavka, u februaru je prihvatio poziv Paneliniosa da mu pomogne u finišu sezone.

Dva mjeseca je proveo u Atini, odigrao nekoliko utakmica, a i klub je ostao u društvu najboljih, tako da iskusni bek ima dosta razloga za zadovoljstvo.

"Cilj mi je bio da vidim da li mogu da igram poslije duže pauze. To je bio test mog fizičkog stanja, jer uživam u košarci, i vidio sam da mogu još da igram. Do kada, to ostaje da se vidi. Sigurno da je pauza bila težak period za mene, ali htio sam da pokušam, da poslije završetka karijere ne bude kajanja. Da ne bude - mogao sam ili nisam mogao. Nisam htio da donesem odluku na prečac, a da nisam izdržao sve napore u Grčkoj, sigurno da bi to bio i definitivan kraj. Sada sam to raščistio sa sobom i mogu da se posvetim nastavku karijere", kaže za “Vijesti” Šćepanović.

Osim što je fizički uspio da izdrži napore, za 35-godišnjeg igrača rođenog u Kolašinu je bitnije što su koljena pokazala da je sada sve u najboljem redu.

"Šest mjeseci se produžio oporavak od povrede, svjesno sam to uradio. Sigurno da to nije teška povreda, ali jeste takve prirode da ne može da se izliječi, već samo zaliječi. Koljena su dobro podnijela napore tokom dva mjeseca igranja u Paneliniosu i zaista moram da budem zadovoljan sa te strane. Izdržala su pravi test, što je znak da su problemi koje sam imao sanirani".

Prije dolaska u Grčku, posljednji meč odigrao je u aprilu prošle godine u dresu Mursije. To se moralo odraziti na formu.

"Sedam-osam mjeseci nisam odigrao takmičarsku utakmicu. Posljednji meč bio je u aprilu prošle godine u Španiji, a nakon toga zaigrao sam tek u februaru. To se moralo odraziti na fizičku spremu, ali i na formu. Međutim, zadovoljan sam. Trebalo mi je nekih desetak dana da uhvatim ritam i nakon toga je bilo lakše. Grčka košarka i liga su u katastrofalnom položaju, ali ja sam to iskoristio da se vratim na teren i sigurno da su mi ova dva mjeseca igranja značila mnogo".

Od 2004. do 2007. godine Šćepanović je igrao u Grčkoj. Dvije sezone nosio je dres Panatinaikosa, a jednu PAOK-a. Tada su uslovi za rad bili fenomenalni, a sada je tamošnja košarka, praktično, dotakla dno. Postoji velika vjerovatnoća da Panelinios naredne godine uopšte neće postojati.

"Iskreno, nisam mogao da vjerujem da je grčka košarka pala na ovako niske grane, jer sam posljednje tri godine prije povratka u Grčku proveo u Španiji, koja je fenomenalna i što se tiče organizacije, kvaliteta i uslova za igranje. Kada nemaš materijalnih uslova, onda je i liga slabija, a ekonomska kriza koja drma Grčku već dvije godine ostavila je traga. Sem Olimpijakosa i Panatinaikosa, nema ekipe koja može ozbiljno da organizuje košarku. Zbog toga je pod velikim znakom pitanja da li će Panelinios naredne godine uopšte i postojati. Bilo je nekih neformalnih razgovora da, ako uspiju da obezbijede novac, stupimo u kontakt i da pokušamo da se dogovirimo oko nastavka saradnje, ali male su šanse da do toga dođe", zaključio je Šćepanović.

Biću spreman za Litvaniju

Do okupljanja reprezentacije Crne Gore u sklopu priprema za EP u Litvaniji, ostalo je nešto više od dva mjeseca (18. jul). Šćepanović već ima plan rada koji primjenjuje godinama, tako da nema sumnje da će spreman dočekati početka priprema.

"Dovoljno sam dugo u košarci, imam dosta iskustva i znam šta je potrebno da bi pripreme mogao da dočekam na pravi način. Sasvim je sigurno da ću maksimano spreman dočekati okupljanje reprezentacije, a i da sam van košarke, odnosno da sam završio karijeru, sigurno da bih imao neki svoj plan od koga ne bih odustajao", objasnio je Šćepanović.

Bonus video: