Majami u finalu Istoka

„Vrelina“ je petu utakmicu polufinala Istočne konferencije završila serijom 16:0, slavila 97:87 i riješila seriju sa 4:1
65 pregleda 0 komentar(a)
Lebron Džejms, Foto: FoNet/AP
Lebron Džejms, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 12.05.2011. 07:46h

Stara Velika trojka odlazi u istoriju, nova je tek počela da je piše - Majami je petu utakmicu polufinala Istočne konferencije završio serijom 16:0, slavio 97:87 i riješio seriju sa 4:1.

Time je, ujedno, sjajnu generaciju Bostona poslao u prošlost, jer je Kevin Garnet pred penzijom, a godine neumitno prolaze Reju Alenu i Polu Pirsu.

Uzgred, Džermejn O'Nil i njegov slavni prezimenjak Šekil sinoć praktično rekli zbogom košarci.

Heroj večeri bio je Lebron Džejms. Kralj se prošle godine u polufinalu Istoka sa Klivlendom obrukao upravo u petoj utakmici protiv Bostona, ali se sada revanširao - postigao je posljednjih 10 poena i odveo svoj tim u finale konferencije. Na kraju meča je samo kleknuo na teren i slavio u tišini...

- Svašta mi je prošlo kroz glavu u tim trenucima. Konačno sam preskočio prepreku protiv ovog tima. Sve što se dešavalo prošlog ljeta, kada sam odlučio da dođem ovdje i budem dio ove ekipe, jer sam znao koliko je tim važan... I sve kritike koje sam dobio zbog toga - nabrajao je Džejms, koji je bio na udaru velikana i medija zbog odluke da napusti Klivlend i stigne na Floridu.

Lebron je meč završio sa 33 koša, jednim manje od Dvejna Vejda, koji je bio fenomenalan - iz igre je šutirao 19-13, a imao je i 10 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte.

Fleš je nosio svoj tim pune tri i po četvrtine, održavao korak sa raspoloženim Keltima, ali je u finišu dobio pravu pomoć od Džejmsa i trećeg člana Velike trojke, Krisa Boša.

- Igram sa dvojicom najboljih košarkaša u ligi. A sve što radimo, radimo kao tim - istakao je Boš, koji je meč završio sa 14 pogodaka i 11 uhvaćenih lopti.

Majamijev trio velikana je, dakle, zajedno postigao 81 poen. „Originalna“ Velika trojka je bila mnogo slabila - Alen je ubacio 18, Garnet 15 (uz 11 skokova), a Pirs 12 koševa. Ukupno svega 45... To je i bio razlog poraza.

Da sve ne bude crno za velikana iz Masačusetsa, pobrinuo se Dok Rivers, koji je nakon mjeseci spekulacija poručio da će najvjerovatnije ostati trener.

- Ja sam Kelt. I volim ove momke, želim da ponovo pobjeđujem sa njima. Tako razmišljam danas, sjutra možda promijenim mišljenje - istakao je Rivers.

Dalas odavno čeka rivala u finalu Zapada, a Oklahoma je došla na korak od tog cilja - „gromovi“ su pred svojim navijačima pregazili Memfis (99:72) i poveli 3:2.

Kevin Djurent je bio najefikasniji igrač utakmice sa svega 19 poena, Dekuan Kuk je dodao 18, a Rasel Vestbruk 18.

Oklahomi, međutim, ništa više nije ni bilo potrebno, jer je Mark Gasol bio jedini igrač sa dvocifrenim učinkom u redovima „grizlija“, a ubacio je 15 pogodaka.

Rezultati - Istok: Majami - Boston 97:87 (Vejd 34 p, 10 sk, Džejms 33 p, Boš 14 p, 11 sk - Alen 18 p, Garnet 15 p, 12 sk) - Majami dobio seriju 4:1.

Zapad: Oklahoma - Memfis 99:72 (Djurent 19 p, Kuk 18 p - Gasol 15 p) - Oklahoma u seriji vodi 3:2.

Bonus video: