Baletić: Učešće na Evropskom prvenstvu nije naš maksimum

Ne mogu da vjerujem da je FIBA napravila takvu grešku i šampionat zakazala odmah nakon nacionalnih prvenstava. To nije dobro za nas, jer djevojke nisu imale vremena za odmor - istakao je selektor „crvenih” Miodrag Baletić
86 pregleda 0 komentar(a)
Košarkašice pres, Foto: Luka Zeković
Košarkašice pres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.05.2011. 14:34h

Prvim okupljanjem, najbolje košarkašice Crne Gore počele su „operaciju Poljska“, odnosno pripreme za svoj premijerni nastup na Evropskom prvenstvu. „Crvene“ će na raspolaganju imati 40 dana za treninge i kontolne mečeve, kako bi došle do željene igre koja bi im omogućila da naprave što bolji rezultat.

Selektor Miodrag Baletić računa na 19 igračica, a na prozivci mu je javilo njih 12. Sedmorka koja je opravdano odsutna - Iva Perovanović, Snežana Aleksić, Ana Turčinović, Milka Bjelica, Jelena Dubljević, Ana De Forž i Ešaja Marfi, saigračicama će se priključiti za nekoliko dana na Zlatiboru, gdje će ekipa ostati dvije sedmice.

- Moram reći da smo u prethodne tri kvalifikacione godine napravili istorijski rezultat, jer smo iza sebe ostavili reprezentacije sa većim rejtingom i potencijalom. Ne bi bilo dobro da mislimo da je to naš maksimum. Ne mogu da vjerujem da je FIBA napravila takvu grešku i šampionat zakazala odmah nakon nacionalnih prvenstava. To nije dobro za nas, jer djevojke nisu imale vremena za odmor, a ostale reprezentacije smo prethodnih godina nadmašili studioznim radom. Na nama je da dostojno reprezentujemo crnogorsku žensku košarku i da iskoračimo dalje, odnosno da uđemo u uži krug evropskih selekcija - istakao je Baletić.

Iskusni stručnjak je po ko zna koji put ponovio da ovakav kalendar ne odgovara Crnoj Gori, ali da je to viša sila. Plasman u drugi krug bio bi rezultat koji bi bio zadovoljavajući.

- Nama kalendar nije pogodan zbog malog broja iskusnih igračica. One su iznijele rezultat, igru i obaveze koje su bile pred nama. Na EP će biti teže, napornije, jer se igra iz dana u dan. Očekujem da će djevojke koje do sada nisu konkurisale za tim pomoći ekipi ili da će rasteretiti najbolje igračice kada bude potrebno, te da će učestvovati u igri koliko bude potrebno. Veliki uspjeh bio bi plasman u drugi krug - jasan je Baletić.

Mnogo toga tokom tri prethodne godine iznijela je Jelena Škerović. Ona će i u Poljskoj biti jedan od aduta Crne Gore.

- Očekujem od igračica veliki rad, zalaganje i da nastavimo tako gdje smo stale. Neće biti nimalo lako, jer nas na EP čekaju iskusne selekcije, a nama je neiskustvo najveći problem. Međutim, vjerujem da uz naporan rad, uspjeh neće izostati - poručuje iskusna organizatorka igre.

Ana Baletić je takođe imala nekoliko blistavih igara i dala je veliki doprinos uspjehu nacionalnog tima. Po njenom mišljenju, svaka pobjeda u Poljskoj bila bi veliki uspjeh, jer je ovo ipak debitantski nastup Crne Gore na velikim takmičenjima.

- Najvažnije od svega je da se dobro pripremimo za Evropsko prvenstvo. Očekuje nas težak posao i svaka igračica mora da pruži svoj maksimum. Neće biti lako, jer smo tek završile sezonu, ali uz veliko zalaganje i želju nadam se da ćemo nastaviti uspješan niz. Mi smo mala država i svaka pobjeda na EP je uspjeh u izuzetno jakoj konkurenciji sa Španijom, domaćinom Poljskom i ekipom iz dodatnih kvalifikacija - istakla je Ana Baletić.

Naša selekcija će na Zlatiboru ostati dvije nedjelje, a nakon toga odlazi na turnir u Antaliju, koji se igra od 25. do 27. maja. Od 29. maja do 8. juna ekipa će trenirati na Cetinju, a od 9. do 11. juna na program je turnir u Istanbulu. Po povratku iz Turske, četiri dana će “crvene” trenirati u Crnoj Gori, a za 16. jun planiran je odlazak za Poljsku. Šampionat se igra od 18. juna do 3. jula.

Spisak

Baletić za šampionat Starog kontinenta računa na sljedeće igračice: Jelenu Škerović (Frisko Sika, Češka), Snežanu Aleksić (Gospić, Hrvatska), Jelenu Ćulafić (bez kluba), Mariju Vujadinović (Budućnost Podgorica), Mašu Stanišić (Roling), Maju Milutinović (Voždovac, Beograd), Anu De Forž (Hondaribia, Španija), Nedu Nikolić (Radivoje Korać, Beograd), Sanju Knežević, Natašu Popović i Kristinu Raković (Jedinstvo), Jelenu Dubljević (Tarb, Francuska), Anu Baletić (Atinaikos, Grčka), Milku Bjelicu (Lotos Gdinja, Poljska), Biljanu Turčinović (Atomeromu, Mađarska), Ivu Perovanović (Lates Monpelje, Francuska), Anu Turčinović (Merkur Celje, Slovenija), Ešaju Marfi (Soler Huventud Mariana, Španija) i Milicu Jovanović (Umbertide, Italija).

U stručnom štabu, pored Baletića, nalaze se pomoćni trener Rade Petrović i Kemal Idrizović, koji će biti zadužen za fizičku spremu, te doktor Radovan Mijanović i fizioterapeut Aleksandra Dragović.

Bonus video: