Lejkersi pred eliminacijom

Dalas je i sinoć slavio protiv šampiona, sa 98:92, i sada vodi 3:0 u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije.
0 komentar(a)
Dirk Novicki, Foto: Reuters
Dirk Novicki, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2011. 10:16h

Los Anđeles Lejkersi nalaze se pred eliminacijom u plej-ofu NBA lige – Dalas je i sinoć slavio protiv šampiona, sa 98:92, i sada vodi 3:0 u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije.

Lejkersi nijesu izdržali pritisak nakon dva početna poraza u „Stejpls centru“, i sada su, praktično, u nemogućoj misiji, jer nikada nijedan tim u istoriji NBA lige nije uspio da pobijedi u seriji nakon 0:3 u pobjedama.

„Još uvijek mislim da ćemo iz ovog polufinala izaći kao pobjednici“, i dalje je optimista Kobi Brajant, iako je teško uvidjeti gdje leže argumenti za takve tvrdnje.

Šampion je propustio priliku u trećem meču, u kojem je ispustio 16 poena prednosti u prvom dijelu utakmice, kao i vođstvo od sedam poena na pet minuta i pet sekundi do kraja. Gosti su u finišu meča ostavili preveliki broj otvorenih šuteva Dalasu, a to je za „dalekometnu paljbu“ domaćih bila zicer prilika, koju su odlično iskoristili prije svega Dirk Novicki, Džejson Teri i Predrag Stojaković, koji su vodili Dalas do serije od 20:7 do kraja meča. Dalas je, tako, stigao na korak od prvog finala Zapada od 2006. godine.

„Nijesmo toliko dobri da možemo da se opustimo ili da skinemo nogu sa papučice gasa. Niko ne želi da šampionu da prostora da se vrati u život, pa se nadamo da ćemo isti učinak imati i u nedjelju i tako završiti posao“, oprezan je Dirk Novicki, koji je zajedno sa saigračima ubacio Lejkersima čak 32 poena u posljednjoj četvrtini trećeg meča.

Novicki je imao učinak od 32 koša (12-19 iz igre) i devet skokova, što je njegova treća utakmica u ovom plej-ofu sa 30 i više poena, i 40. ukupno u doigravanjima. Teri je dodao 23 koša, dok je Predrag Stojaković 11 od svojih 15 koševa ubacio u posljednjoj dionici igre.

U Lejkersima je petoricu igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom predvodio Endrju Bajnam sa 21 košem i 10 skokova, Lamar Odom, koji je počeo meč umjesto suspendovanog Rona Artesta, zabio je 18, dok je Kobi Brajant imao 17 poena, od čega samo četiri u posljednjoj četvrtini.

Četvrta utakmica serije na rasporedu je u nedjelju, takođe u Dalasu.

Za razliku od Lejkersa, Čikago je preokrenuo početni poraz, i sada protiv Atlante vodi 2:1 u polufinalu Istoka. Bulsi su u trećem meču u gostima slavili sa ubjedljivih 99:82, i tako vratili „brejk“.

Junak meča bio je MVP regularnog dijela sezone, Derik Rouz koji je ubacio za sebe rekordnih u karijeri 44 koša, od čega je čak 16 u prvoj četvrtini.

Za razliku od Lejkersa, Čikago je preokrenuo početni poraz, i sada protiv Atlante vodi 2:1 u polufinalu Istoka. Bulsi su u trećem meču u gostima slavili sa ubjedljivih 99:82, i tako vratili „brejk“.

Junak meča bio je MVP regularnog dijela sezone, Derik Rouz koji je ubacio za sebe rekordnih u karijeri 44 koša (iz igre 16-27), od čega čak 16 u prvoj četvrtini. Pogodio je sedam trojki i dodao sedam asistencija i pet skokova.

„Derik je bio šuterski raspoložen. Kad ne „pleše“ sa loptom i kad napada na koš protivnika, onda ga je nemoguće zaustaviti“, opisao je učinak svog najboljeg igrača trener Čikaga tom Tibodo.

Taj Gibson je za Čikago dodao 13 koševa i 11 skokova, dok je Joakim Noa skupio čak 15 skokova.

U meču u kojem dileme nije bilo od početka do kraja, Džef Tague je bio najbolji u Atlanti sa 21 poenom, Džoš Smit je dodao 17 poena i 13 skokova, a Džoe Smit samo deset poena, nakon što je u prvoj utakmici serije ubacio 32 poena.

Četvrti meč igra se u nedjelju, takođe u „Filips areni“.

Rezultati

Istočna konferencija:

Atlanta - Čikago 82:99 (Tague 21 p, Smit 17 p, 13 sk - Rouz 44 p, 7 as, 5 sk, Gibson 13 p, 11 sk)

(Čikago vodi u seriji 2:1)

Zapadna konferencija:

Dalas - LA Lejkers 98:92 (Novicki 32 p, 9 sk, Teri 23 p - Bajnam 21 p, 10 sk, Odom 18 p, 6 sk)

(Dalas vodi u seriji 3:0)

Bonus video: