Kreće lov na najprestižniji trofej

U konkurenciji za titulu najbolje ekipe na Starom kontinentu su Panatinaikos, Makabi, Real i Montepaski. Fajnl-for u Barseloni počinje sjutra utakmicama polufinala
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 16:45h

Prijestonica Katalonije biće u naredna tri dana u centru pažnje evropske košarkaške javnost, jer će biti domaćin završnog turnira Evrolige.

U konkurenciji za titulu najbolje ekipe na Starom kontinentu su Panatinaikos, Makabi, Real i Montepaski, i bez obzira što neće biti domaćina i još uvijek aktuelnog šampiona, nema sumnje da će ljubitelji igre pod obručima uživati.

Najtrofejniji među ovom četvorkom je Real, koji je osam puta osvajao titulu, Panatinaikos ima tri trofeja manje, a pet puta najbolji u Evropi bio je i Makabi, a samo Montepaski nikada nije osvajala Evroligu.

Međutim, tim iz Sijena je najstariji u ovom društvo, jer je osnovan 1893. godine.

Panatinaikos će u Barseloni sigurno biti ekipa sa najmanje simpatija, jer je izbacila katalonski tim.

Željko Obradović, najtrofejniji trener u Evropi (četiri titule prvaka Evrope sa Panatinaikosom, jedna sa Partizanom, Huventudom, Realom) sa Atinjanina je stalno u samom vrhu evropske košarke i zato mu mnogi daju najveće šanse za trijumf.

"Osjećаmo se veomа dobro, jer ćemo igrаti još jedan „fаjnl-for”. Sijena je jаka u ofаnzivi, igrа sа mnogo dobrih odbrаmbenih igrača. Svаko govori o mom iskustvu nа “fаjnаl-foru”, а ovo je dobаr nаčin dа pritisаk sa igrаčа prenesem nа sebe. Mi sаmo rаzmišljаju o Montepаskiju, to je prvi cilj, а ne o Mаkаbiju ili Reаlu. Postoje 40 minutа dа pobijedimo ili izgubimo, a polufinаle ili finаle je potpuno drugаčijа od serije plej-ofа. Mi mnogo poštujemo Simone Pjаniđanija i njegove igrače, jer rаde veliki posаo" istakao je Obradović.

Plasman italijanskog šampiona među četiri najbolja tima je iznenađenje, pogotovo što su u prvoj utakmici četvrtfinala poniženi (poraz od 48 poena) od Olimpijakosa.

Montepaski dolazi potpuno rasterećen, ali ne bez želje i motiva, a tokom sezone je pokazao da ima velike donete.

"Nikаdа nisаm bio u ovаkvoj situаciji i zаistа sаm uzbuđen što ću igrati na fajnl-foru, to je sjаjаn osećаj. Mi smo nаporno rаdili svаkog dаnа i dаli sve od sebe da preživimo seriju protiv Olimpijаkosа, аli je polufinаle protiv Pаnаtinаikosа će biti još težа. Morаmo dа pokаžemo da verujemo u sebe bez obzira što Pаnаtinаikos imа dobre igrаče kаo što su Mаjk Bаtist, Aleks Mаrić i Kostа Cаrcаris pod koševimа, uz dostа dobrih igrača sa iskustvom igranja “fajnl-fora”. Jа sаm spremаn dа igrаm protiv njih, trebа nam koncentrаcija, borbа i strаst dа bi dobili Pаnаtinаikos", ističe Milovan Raković, centar Italijana.

Makabi se ove sezone, kao i svih prethodnih, oslanjao na indivuindualni kvalitet Amerikanaca, ali je Dejvid Blat unio neke novine u igru i donio disciplinu.

Rezultat toga je i plasman na “fajnl-for”, a “ponos Izraela” uz Panatinaikos figurira kao favorit za titulu, tim prije što je najbolji napadački tim u Evroligi do sada.

"Ovo je moja prva sezona u Evroligi i prezadovoljan sam. Mi smo tim koji je stigao do “fajnl-fora” i tako ćemo da nastavimo i u Barseloni. Prva prepreka je Real koji ima odličan tim. Ako budemo nametnuli našu igru imamo velike šanse da dođemo u finale. Veliki hendikep za nas biće neigranje Dorona Perkinsa - riječi su Džeremija Parga, pleja ekipe iz Tel Aviva.

Real 16 godina čeka na evropsku krunu, nakon što je 1995. godine predvođen Arvidasom Sabonisom pokorio Stari kontinent.

"Nismo stigli u Barselonu sa idejom da smo favoriti, ali mislim da imamo mnogo mogućnosti koje bi trebalo da iskoristimo. Nemamo iskustvo kao ostali, mnogi igrači nikada nisu igrali na “fajnl-foru”, ali ćemo igrati našu igru. Makabi je, po mom mišljenju, najbolji tim Evrope i biće teško. Međutim, mi se nadamo pobjedi - samouvjeren je centar Madriđana Ante Tomić.

Raspored:PetakPanatinaikos – Montepaski (18.00)Makabi – Real (21.00)NedjeljaZa treće mjesto (13.30)Finale (16.30)

Bonus video: