Premijera u ponedjeljak sa Katarom

Pozivnica je uslijedila nakon uspješnog nastupa za vrijeme SP u Turskoj 2010. godine, gdje sam se ja kao trener Crne Gore istakao u radu sa mladim košarkašima - istakao je trener naše selekcije Nenad Milošević
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2011. 19:02h

Reprezenatacija Crne Gore u basketu tri na tri, u sastavu Todor Radonjić, Petar Ivanović, Aleksa Dubak i Eldi Kalić sa trenerom Nenadom Miloševićem, putuje sjutra ujutro u Ankaru na međunarodni turnir.

Naša selekcija biće u grupi sa Katarom, Rumunijom, Kazahstanom, Češkom, Iranom, Azerbejdžanom i Rusijom.

Premijerni meč Crna Gora igra u ponedjeljak sa Katarom od 11.40 sati. U utorak “crveni” igraju tri meča (Rumunija, Kazahstan, Češka), a isto toliko duela na programu je i u srijedu (Iran, Azerbejdžan, Rusija).

Za četvrtak, posljednjeg dana takmičenja, predviđeni su susreti za plasman.

- Basket tri na tri igra se na svim kontinentima, a na nekim takmičenjima u ovoj igri bilo je i do 10.000 posjetilaca. Zbog toga je FIBA odlučila da razmisli da ovaj vid takmičenja uključi kao olimpijski sport već od 2016, a najkasnije 2020. godine - kaže trener Crne Gore.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) u saradnji sa KS Turske organizuje ovaj turnir u Ankari na kome će nastupati 16 reprezentacija.

- Pozivnica je uslijedila nakon uspješnog nastupa za vrijeme Svjetskog prvenstva u Turskoj 2010. godine, gdje sam se ja kao trener Crne Gore istakao u radu sa mladim košarkašima. To je bilo dovoljno da i ove godine budem pozvan i povedem naš najtalentovaniji tim koji sačinjavaju četiri igrača: Petar Ivanović (Budućnost), Todor Radonjić (Plava zvijezda), Eldin Kalić (Ibar), Aleksa Dubak (Budućnost). Ovo ne bi bilo moguće bez podrške KSCG, kao i razumijevanja klubova iz kojeg dolaze ovi mladi igrači i podrške njihovih roditelja - zaključio je Milošević.

Osnovna pravila igre basketa tri na tri su da svaku ekipu čine četiri igrača, tri na terenu, zamjena i trener.

Propisano vrijeme za igru sastoji se od dva perioda od po pet minuta. Ako jedna od ekipa prije isteka vremena postigne 33 ili više poena, dobija utakmicu.

Ako je rezultat na kraju posljednjeg perioda neriješen, utakmica se nastavlja sa onoliko produžetaka od po dva minuta koliko je potrebno da se dobije pobjednik.

Ekipa gubi utakmicu bez borbe (33:0), ako tri minuta nakon predviđenog početka nije prisutna na terenu sa tri igrača spremna za igru.

Ekipa mora da uputi šut na koš iz igre u roku od 10 sekundi.

Bonus video: