Suze i ponos

Budućnost je u polufinalu izgubila od Partizana meč koji je imala gotovo dobijen, ali kada na fajnl-for u Ljubljani počne padati prašina, „plavi“ će s ponosom moći da kažu da su ostvarili najveći uspjeh od kako se klub takmiči u NLB ligi
54 pregleda 0 komentar(a)
KK Budućnost, Foto: NLB LIGA
KK Budućnost, Foto: NLB LIGA
Ažurirano: 19.04.2011. 18:38h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Ljubljana - Plakalo se u svlačionici Budućnosti večeras u „Stožicama”, u tišini igrači su se opraštali od sjajne utakmice koju su odigrali, i sezone u kojoj su blistali.

Budućnost je u polufinalu izgubila od Partizana meč koji je imala gotovo dobijen, ali kada na finalni turnir u Ljubljani počne padati prašina, „plavi“ će s ponosom moći da kažu da su ostvarili najveći uspjeh od kako se klub takmiči u NLB ligi.

Protiv ekipe koja iz godine u godinu blista u Evroligi, koja je u Sloveniju došla po peti uzastopni pehar namijenjen prvaku regionalnog takmičenja, izabranici Dejana Radonjića odigrali su i treći put utakmicu za infarkt, meč u kojem je ponovo odlučivala jedna lopta, ali i meč u kojem im je ona u presudnom trenutku ispala iz ruku.

Tačnije, desilo se to dva puta u posljednjem minutu, oba puta je tragičar bio Gintaras Kadžiulis, a Partizan takav poklon jednostavno ne propušta.

Nakon prve izgubljene lopte, kazna je stigla od Raška Katića, koji je probleme sa ličnim greškama centara „plavih“ iskoristio ubacivši 12 poena u posljednjoj četvrtini.

I pored toga, Budućnost je imala 10,4 sekunde za posljednji napad (Partizan vodio 60:58), Litvanac je primio loptu u situaciji u kojoj je nekoliko minuta ranije postigao trojku, ali ovog puta mu je iskliznula iz ruke...

Tek tada Podgoričani su mogli da žale za dvijema katastrofalnim greškama sudija u trenucima kada se lomio rezultat (suđen prelaz Simonoviću, iako je Gist pri tom napravio očigledan faul, te prekršaj u napadu istog igrača nešto kasnije), za promašenim zicerom Šćekića, izgubljenom loptom Popovića, za povredom Dragičevića (prikovala ga za klupu u 11. minutu nakon što je dao sedam poena, kasnije bio prinuđen da uđe), za sumnjivim faulovima Dubljevića i Šćekića...

Slavlje igrača Partizana, inače naviknutih na trofeje i vrhunske rezultate, najbolje je odslikalo ko je bio bliži pobjedi.

Uostalom, Budućnost je u prvoj četvrtini imala plus sedam (13:6), Partizan je preokrenuo rezultat u drugoj (najveća prednost 29:23), da bi Podgoričani u trećoj zaigrali kao u transu i u 30. minutu poveli sa rekordnom razlikom od devet poena (45:36).

Na početku posljednjeg minuta Dragičević je donio prednost Radonjićevim pulenima (58:56), ali Beograđani su susret završili serijom 6:0...

Izjave

Dejan Radonjić, trener Budućnosti: Ponosan sam na činjenicu da smo ove sezone napravili rezultat koji nas je doveo do fajnl-fora i na partiju protiv Partizana. Normalno, ostaje neki loš osjećaj zbog poraza u završnici meča za koji smatram da bi bilo potpuno zasluženo da smo mi dobili. Čestitam Partizanu na ulasku u finale, moji momci su bili sjajni, odradili su dosta toga dobroga i pored objektivnih problema koje smo imali praktično svih 40 minuta i zbog kojih smo morali da modifikujemo igru. Kada za protivnika imate evroligašku ekipu, koja je među 16 najboljih u Evropi, tako nešto apsolutno nije lako. Da smo pogodili neki otvoreni šut, a imali smo ih dosta, i završnica bi bila drugačija. Ovako, Partizan nas je dobio našim greškama, a ne njihovom dobrom igrom u završnici.

Marko Šćekić: Partizan ne može da se dobije dobrom igrom ni 20, ni 30 minuta, već protiv njega mora da se igra dobro svih 40 minuta maksimalno muški i na granici faula da bi se dobila utakmica. Imali smo dobijen meč, opet smo ga izgubili na neke naše greškice. Ja sam ušao u problem sa faulovima, bilo je i nekih grešaka sa moje strane, takođe i neki saigrači su napravili nekoliko grešaka, a u dva-tri navrata i sudije su presudile na našu štetu. Bila je velika borba, ostaje žal za izgubljenom utakmicom.

Nikola Otašević: Čestitam Partizanu, odlučile su nijanse i njihova bolja koncentracija. Ne bi bilo nezasluženo ni da smo mi slavili. Dobro smo se spremili za utakmicu, odigrali dobro, ali u posljednjem minutu pala nam je koncentracija i Partizan je to iskoristio.

Vlade Jovanović, trener Partizana: Čestitam Budućnosti na jako dobroj sezoni i jako kvalitetnoj utakmici protiv nas. Nismo ušli koncentrisano, iako smo znali da naš protivnik igra agresivno po cijelom terenu, nijesmo odgovorili na pravi način. Puno poena primili smo iz drugog napada, Budućnost je imala devet ofanzivnih skokova u prvom poluvremenu, a mi smo promašivali bacanja i trojke ukupno šutirali 15-1. U drugom poluvremenu popravili smo skok u našem reketu i sačuvali energiju za posljednja četiri napada.

Bonus video: